Formirana Komisija za suzbijanje vandalizma i sprječavanje nasilja

Ministarstvo prosvjete je, zajedno sa Upravom policije, formiralo Komisiju koja će raditi na definisanju mjera za suzbijanje vandalizma, sprječavanje nasilja i zaštitu imovine obrazovno-vaspitnih ustanova. Komisiju čine predstavnici ministarstava prosvjete, finansija i unutrašnjih poslova, Uprave policije, Zajednice opština, kao i Udruženja Roditelji.

Iz Ministarstva prosvjete su Vikend novinama objasnili da će prvi posao Komisije biti da naprave analizu postojećeg stanja u školama koje su najviše izložene nasilju i vandalizmu, kao i finansijsku konstrukciju, prije nego izađu za finalnim rješenjima.

Zakonom o zaštiti lica i imovine, koji je stupio na snagu tokom jula 2018. godine, propisano je da se zaštita objekata u kojima se obavljaju  djelatnosti od javnog interesa sprovodi na osnovu plana zastite. Shodno zakonu, škole su obavezno štićeni objekti, budući da se njima obavlja djelatnosti od javnog interesa.

“Osim toga, Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju propisano je da u ustanovi nije dozvoljeno fizičko, psihičko i socijalno, nasilje. U skladu sa navedenim, odlučeno je da se izradi analiza u ovoj oblasti i predlože mjere za poboljšanje bezbjednosti”, kazao je državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović.

On je rekao da vandalizam u školama, ali i nasilje apsolutno nije problem samo Crne Gore, već je generalni problem gotovo svih obrazovnih sistema.

“Pritom, moramo istaći da je ovo tema kojom se prosvjeta evidentno bavi, ali mi sami ne možemo mnogo. Svako mora preuzeti svoj dio odgovornosti ako mislimo da vandalizam i nasilje u potpunosti eliminišemo ili svedemo na najmanju moguću mjeru”, kazao je Mitrović.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Divno barem nešto…voljela bih da javnost u svim smjerovima bude upućena i obavještenja ako nam obezbjediti adekvatnu zaštitu djece od -vandalizma- bit će tu i još dobrih stvari za djecu kao npr.manje dilera oko škola

  2. I da se napravi analiza gdje nestaju pare koje se svaki put spreme za rekonstrukciju…od onih sto se slivaju u nečije dzepove do onih koje se obećavaju u predizbornim kampanjama….

  3. Sonjice nije mi bitan novac. Neće ga nama dati😉ali bar da završe ono što je obećano ili za šta je novac dat,sramota da bar javno pokažu da novac koji je ,,dat,,nije dovoljan za isplanirano i tako ako već nije adekvatna pomoć stigla i ne počinju radove ( mazanje očiju) kao nešto se radi,a u stvari ništa ..znamo svi da se okrećeni zidovi vide a izolacije ne ali postoje snimci…pa na flešku pa opravdaju novac uh da ne zamaramo više…Da je TITO živ😉

Leave a Reply