Dan djeteta obilježen zasijedanjem Dječijeg parlamenta

Foto: Skupština Crne Gore

Brige malih ljudi su male, a brige velikih, pogađajte, velike, poruka je kojom su iz kabineta predsjednika Vlade pozdravili mlade parlamentarce na devetoj sjednici Dječjeg parlamenta, ali se pkazalo da srednjoškolce i osnovce ipak muče velike brige, što su pokazali su pitanjima koja su pripremili za predstavnike izvršne vlasti. Obrazovanje je i ove godine bilo glavna tema.

“U Ustavu Crne Gore piše da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno za sve. Mislim da imamo različito razumijevanje termina ‘besplatno’, pa vas molim da nam objasnite šta tačno besplatno obrazovanje podrazumijeva? Da li to znači da udžbenici nisu dio obrazovanja”, pitala je Tijana iz Kolašina.

Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete im je na to objasnila da su učenicima osnovnih škola školske 2018/19. godine, podijeljena 6.903 nova kompleta udžbenika, što je za 1.398 više nego za prethodnu godinu.

“Mi učenici smatramo da se sistem devetogodišnjeg obrazovanja nije pokazao baš najboljim, te se pitamo da li postoji mogućnost povratka na osmogodišnji program”, kazala je Sofija iz Podgorice.

“Procjena naših stručnih službi jeste da je to pravilan pristup”, kazala je Nikolić Vučinić.

Razvoj sjevera bio je druga važna tema za osnovce i srednjoškolce.

Lazar iz Pljevalja pitao je šta konkretno Ministarstvo ekonomije preduzima u cilju ravnomjernog razvoja svih regija u Crnoj Gori.

“Pokušali smo povezivati privrednike iz svih regiona Crne Gore, sa namjerom da se proizvođači iz sjevernog regiona udruže sa privrednicima iz ostala dva regiona, da se poljoprivredni proizvodi sa sjevera nude gostima u hotelima u središnjem i primorskom regionu”. rekao je Radosav Babić iz Ministarstva ekonomije.

Jovana iz Šavnika pitala je “šta činite da pomognete i zadržite mlade poljoprivrednike na svojim gazdinstvima?”

“Saradnja sa međunarodnim partnerima, EU, Svjetskom bankom. Uključivanje svih aktera uključujući i mlade kako bi im omogućili da nastave rad i nadogradnju svojih domaćinstava”, kazao je Momčilo Blagojević iz Ministarstva poljoprivrede.

Djeca su pitala i koliko na sjeveru Crne Gore ima vrtića?

“Ili nama vrtići ne trebaju jer ih paze roditelji koji ne mogu da nađu zaposenje? Koliko u tim gradovima ima pozorišta, bioskopa, koliko je važnih kulturnih događaja, omladinskih centara”, interesovalo je Isidoru iz Mojkovca.

Devetoj sjednici Dječjeg parlamenta, kojom se svake godine obilježava usvajanje Konvencije UN-a o pravima djeteta, prisustvovali su ministri Nikola Janović, Pavle Radulović, Suzana Pribilović i Aleksandar Bogdanović, i ombudsman Šućko Baković.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. Zapravo djeca jasnije vide situaciju nego čelnici u ministarstvu prosvjete. Gospodja koja je predstavnik ministarstva i koja je odgovorila da su njihove stručne službe procijenile to kao dobar pristup, trebala je djeci objasniti koje stručne službe i na osnovu kojih indikatora su napravile procjenu. Sigurna sam da bi je djeca razumjela. Ali pitanje je da li uopste imaju stručne službe, koliko stručne i na osnovu čega i da li uopste vrše procjenu. Da pojednostavim, pitanje je da li imaju šta da kažu.

  2. Zasto su poslanici imali spremne odgovore? Zasto se nijesu udostojili da ih nauce napamet nego su čitali odgovore? Djeco, svaka cast, ako smo zažmurili od obaveza, vi ste nam otvorili oči! Ima nade za nas, hvala vam❤️

  3. Zasto su poslanici imali spremne odgovore? Zasto se nijesu udostojili da ih nauce napamet nego su čitali odgovore? Djeco, svaka cast, ako smo zažmurili od obaveza, vi ste nam otvorili oči! Ima nade za nas, hvala vam❤️

  4. Pitanje o vracanju osmogodisnje osnovne jer se ova ,djecijim ocima ,nije dobro pokazala ,tako pametno i tako utemeljeno pitanje a odgovor da se postidi i porazeno osjeti svaka odgovorna osoba.Jedna jedina recenica kao odgovor ostavlja osjecaj da su i pomocnica za osnovno obrazovanje i sistem gluvi na rijeci djece i ca ih ne smatraju bitnima..Dan djeteta pritom!

Leave a Reply