Medicinska sestra se ne osjeća krivom, odmah ispravila propust

Medicinska sestra optužena za zamjenu beba u Kliničkom centru Crne Gore ne osjeća se krivom za krivično djelo nesavjestan rad u službi, i kako je danas kazala u Osnovnom sudu, propust je odmah ispravila čim je uočila da je predala porodici pogrešnu bebu.

Kako je navela, odmah je pozvala telefonom porodicu, ali i da su oni shvatili da im je predata pogrešna beba, i da su zvali u porodilište, vratili se i predali joj bebu druge porodice.

„Napravila sam propust, jer su tog dana radile samo nas tri sestre, umjesto pet, a jedina sam bila na otpustu beba – kojih je tog dana bilo jako puno, koliko se sjećam 18 beba. Negdje na pola posla oko 15 sati mi se desio ovaj propust, a pritom sam radila i druge zadatke pored otpusta beba. Provjerila sam jednom brojeve identifikacione, ali to nisam učinila ponovo kada sam bebu uzela sa stola i predala je majci. Ona je tog dana bila jako uzbuđena i srećna, jer je izlazila na dan kad je njenoj ćerki rođendan. Nisam mogla da ne reagujem na pacijenta, odnosno majku, jer bih i tada bila optužena za loš rad, ali sam u tom trenutku zaboravila još jednom da provjerim identifikacione brojeve“, kazala je medicinska sestra.

Ona objašnjava da je odmah obavijestila pretpostavljene o tome šta se dogodilo. Sjutra je zbog šoka uzela bolovanje, jer nisu htjeli da joj daju godišnji odmor – na koji je bilo planirano da ide. Kako navodi, već 23 godine radi ovaj posao i nikada joj se nije desio ovakav propust.

Ona je kazala da nije postojao protokol za otpust, što su kasnije potvrdili svi zaposleni, već samo usmeno prenošena informacija o načinu otpusta, i da se tako radi decenijama.

Monstrum je onaj ko to može da uradi namjerno. Mediji su izvještavali da je riječ o sabotaži, a nije, kazala je ona.

Objasnila je sudiji Ćetkoviću da je provjerila istorije bolesti majki, uporedila ih s bebinima, ali da ne može da objasni kako joj se desio propust da usljed nepažnje preda pogrešnu bebu.

„Da sam provjerila tračicu sa brojem ničega od ovoga ne bi bilo, kazala je i dodala da je majci predala pravu istoriju bolesti, odnosno da je ispoštovala dio koraka u proceduri.

Navela je da je disciplinski kažnjena 20 odsto od plate u trajanju od tri mjeseca, i da je vraćena na svoje radno mjesto.

„Međutim, tražila sam da ne radim poslije svega na otpustu beba. Dvije sedmice nakon toga je zvao stric bebe druge porodice i tražio da se ja sklonim, nakon čega su me premjestili na neonatologiju – odjeljenje sterilizacije“, navela je medicinska sestra.

Medicinske sestre koje su radile tog dana su kazale da je tog dana bilo puno otpusta beba, da je njihova koleginica odmah sve učinila kada je shvatila da je došlo do zamjene.

Potvrdile su da ne postoji pisana procedura, već isključivo usmeno prenošen način o otpustu beba, i da se tako decenijama radi  u Kliničkom centru.

Ovo su potvrdile doktorice, i to tog dana dežurna ljekarka Mirjana Marković.

„Sestra me je odmah obavijestila šta se dogodilo, a dan nakon toga je menadžment tražio da im objasnimo proceduru otpusta beba, što smo i učinili“, kazala je Marković.

Ona je kazala i da je Žana bila „vidno uznemirena, orošena znojem kad je ušla kod mene, vidno potresena zbog toga što se dogodilo“.

Marković je objasnila i da se na svakih 15-20 minuta bebe otpuštaju kad ih ima puno, da otpust traje do šest popodne, kao i da se ovo nikad nije desilo koliko je njoj poznato.

Navela je da se nakon toga procedura promijenila, jer je menadžement naredio da sada prilikom otpusta prisustvuju još jedna sestra i ljekar.

„Što je nonsens, jer ukoliko sam na carskom rezu ili reanimiram dijete sve staje dok se ne vratim, i nema otpuštanja beba kućama“, objasnila je Marković.

Advokat mdicinske sestre, Nebojša Asanović je kazao da je najlakše sve svaliti na medicinsku sestru, dok direktori nisu ništa krivi.

„Evo, sud je pročitao dopis KCCG-a da nije postojala pisana procedura prilikom otpusta beba. Kako onda ona može da odgovara za nešto što joj nadređeni nisu ni propisali, već se to prenosilo kao način rada sa koleginice na koleginicu“, upitao je Asanović.

Tadašnja načelnica, dr Azra Begović, je kazala da je nešto prije događaja otišla kući, ali da ju je glavna sestra Anđelka Dujović odmah obavijestila šta se dogodilo.

„Žana je rekla da je predala drugu bebu, da u trenutku nije bila svjesna toga. Odmah su pozvali porodicu da se vrati, koji su u isto vrijeme sami shvatili šta se desilo i pozvali nas, nakon čega su se vratili. Nismo imali pisanu proceduru, već samo u usmenoj formi, a brojevi identifikacioni se ne skidaju sa majke i bebe dok ne dođu kući“, kazala je Begović. “Otpust rade potpuno provjerene sestre i to je kruna u radu jedne medicinske sestre. Samo višestruko provjerene to mogu da rade, u čijem radu nema propusta. Odluku donosi glavna medicinska sestra i naravno nas upoznaje o tome“.

Begović je pojasnila da svaka beba dobija svoj identifikacioni broj, identičan broju koji dobija majka, i da ti brojevi počinju od prvog januara sa rednim brojem jedan zaključno sa 31. decembrom.

Na današnjem suđenju nije se pojavila porodica koja je otišla kući sa pogrešnom bebom.

Sa druge strane, majka čije je dijete predato pogrešnoj porodici je kazala da će se naknadno izjasniti o tome pridružuju li se krivičnom gonjenju medicinske sestre, a da će imovinsko pravni zahtjev postaviti u parničnom postupku.

„To je dugo trajalo, čekala sam sigurno sat i četrdeset minuta, da bih tek u tužilaštvu saznala da je moja beba bila zamijenjena, ni na kraj pameti mi nije bilo. Čovjek koji je otišao sa mojom bebom mi je kazao da je sa Zlatice vozio kroz svako crveno da je vrati nazad“, navela je majka Jovana Jovanović.

Advokat Asanović je naveo sudu da optužena nije mogla da učini ovo krivično djelo.

„Ona nije službeno lice niti odgovorno lice, pa samim tim ne može biti ni odgovorna. To su samo direktori, ne čak ni ljekari, jer ne vrše javna ovlašćenja, već samo oni na rukovodećim mjestima. Pogledajte njen ugovor o radu, napravljena s pozivom na Zakon o radu, a ne Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Čak ni ljekari nemaju status službenih lica, prilažem medijski tekst u kojem se vidi da KCCG traži da im se dodijeli taj status. Pa ako ga oni nemaju, ne može ga imati ni jedna medicinska sestra“, naveo je Asanović.

Izvor: FOS

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Desava se njima stalno po neki propust. Meni su na podoj donijeli pogresnu bebu, kad sam rekla sestri izvinjavala se da.bi sledeci podoj zena sa bebom trcala kroz hodnik i zvala sestru objasnjavajuci da to nije njena beba. Samo nikada ovako daleko nije otislo da otpuste pogresnu bebu, ali zato se sestre utrkuju koja ce da otpusti vise beba jer to znaci vise novca …

Leave a Reply