Uspostavili saradnju na prevenciji i postupanju i vezi sa vršnjačkim nasiljem

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Udruženje Roditelji od danas će sarađivati na osnovama Memoranduma kojim se definiše zajednički doprinos rješavanju pitanja iz oblasti porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Potpisujući Memorandum o saradnji, ministar Nuhodžić je, kako se navodi u saopštenju, poručio da svi zajedno kao društvo moramo raditi na prevenciji negativnih društvenih pojava, a da je u tom segmentu preventivni rad i puna podrška roditeljima ključ za efikasnu borbu protiv devijantnog i nasilničkog ponašanja.

“Krajnji cilj je osigurati zdravo djetinjstvo, bezbjedan i povoljan ambijent  za odrastanje djece, a na tom zajedničkom zadatku, svako iz svojeg dijela nadležnosti, treba da pruži najbolji odgovor kako bi gradili društvo sa nultom tolerancijom na nasilje”, istakao je ministar.

Nuhodžić je najavio niz kampanja i aktivnosti  u čijem će fokusu biti prevencija nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja, kao i edukacija djece i mladih o bezbjednosti u saobraćaju, zaštita od upotrebe droga i alkohola, te bezbjednom korišćenju interneta i društvenih mreža.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović je kazala da je ta organizacija predložila potpisivanje Memoranduma o saradnji kako bi se zajednički doprinijelo sistemu prevencije i zaštite djece od svih vidova nasilja posebno vršnjačkog, ali i podršci porodici i odnosu roditelj-dijete.

Ona očekuje da će prvi koraci u saradnji biti vidljivi uskoro u okviru zajedničkih aktivosti koje se tiču problematike vršnjačkog nasilja. Udruženje Roditelji zajedno sa partnerima i Ministarstvom prosvjete sprovodi projekat Koalicija protiv vršnjačkog nasilja, koji finansira EU, a u čiju realizaciju su uključeni i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply