Zloupotreba droga kod tinejdžera – kako da prepoznate i reagujete?

Zloupotreba droga kod tinejdžera dovodi do mnoštva problema, poput problema sa normalnim razvojem mozga, kao i potencijalnih posljedica na akademski uspjeh, te oštećenih ličnih odnosa. Nažalost, mnogi roditelji nisu svjesni ozbiljnosti problema s kojom se populacija adolescenata i tinejdžera suočava.

Problem koji nastaje pri identifikaciji zloupotrebe droga kod tinejdžera se ogleda u tome da oni simptomi zloupotrebe droga kojih je većina ljudi svjesna, kod tinejdžera izgledaju kao normalno ponašanje. Drugi problem je u tome što nijedan roditelj ne želi da vidi problematične uzorke ponašanja kao i zloupotrebu droge u početnoj fazi kod svoga djeteta (tinejdžera). Osim generalnog neraspoloženja i tajnovite prirode većine tinejdžera, tu su i drugi simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju, jer možda vaš tinejdžer ipak zloupotrebljava drogu.

Znakovi tinejdžerske zloupotrebe droge:

 • Curenje iz nosa;
 • Nagli gubitak težine;
 • Gubitak interesa za omiljene aktivnosti ili zabavu;
 • Hronični kašalj;
 • Neprikladna odjeća (najčešće tinejdžeri pokušavaju sakriti tragove igle s dugim rukavima).

Ostali znakovi:

 • Naglo pogoršanje uspjeha u školi;
 • Neprikladno ponašanje kod kuće i u školi;
 • Izostajanje iz škole;
 • Promjene prijatelja;
 • Krađe;
 • Pretjerana glad;
 • .Gubitak apetita

Kako roditelji mogu reagovati?

Nemojte paničiti. Sada nije vrijeme za to. Vrijeme je za akciju. Ukoliko otkrijete da vaš tinejdžer zloupotrebljava droge, bitno je da zapamtite da je pomoć dostupna. Postoje grupe podrške u svim većim gradovima, koje pomažu roditeljima da se nose sa svojim tinejdžerima i koje takođe edukuju roditelje o zloupotrebi droga kroz adolescenciju i što mogu roditelji učiniti da im pomognu.

I ne igrajte igru optuživanja. Lako je upirati prstom i kriviti. To je čak i lakše nego nositi težinu cijelog problema na svojim ramenima. Razgovarajte sa vašim tinejdžerima i slušajte što on ili ona ima za reći vezano za školu, drogu i sve ostalo o čemu želi razgovarati.

Razgovori su poželjni čak i ako je za vas bolno ono što vaše dijete govori. Jako je bitno da vaše dijete zna da ste uz njega bez obzira na sve, nego da se i dijete/tinejdžer osjeća manje usamljen u borbi prevladanjanja zavisnosti.

Ukoliko sumnjate da vaše dijete/tinejdžer zloupotrebljava droge, važno je odvesti ga na tretman u najkraćem mogućem roku. Što prije pojedinac dobije pomoć, veće su šanse da će se održati potpuni oporavak. Ukoliko tinejdžeri ranije odu na tretman, velika je vjerovatnoća da će izbjeći put da postanu zavisni. Treba razmotriti mogućnost obraćanja ustanovi za rehabilitaciju od droga koja pruža poseban tretman i program za mlade koji zloupotrebljavaju drogu. Što više iskustva imaju sa mladima, to će biti bolji i djelotvorniji sa vašim djetetom/tinejdžerom.

Tinejdžeri i zloupotreba ljekova propisanih od ljekara

Iako su alkohol i marihuana ono što najčešće koriste tinejdžeri, ljekovi sa receptom su na trećem mjestu konzumiranja. Tinejdžeri često lakše dolaze do ljekova sa receptom, nego do droge na ulici, jednostavno odlaze do članova porodice ili prijatelja od kojih mogu uzeti nekoliko tableta. Tinejdžeri takođe često misle da su ljekovi na neki način sigurniji za zloupotrebu nego droga sa ulice, zato jer su propisani od doktora. U stvari, ljekovi protiv bolova propisani od strane doktora, mogu biti štetni za naše zdravlje jednako kao i heroin.

Mnogi tinejdžeri navode jednostavan pristup ljekovima kao jedan od razloga zašto ih vole više od ilegalnih droga danas. No jedan od najvećih razloga kod tinejdžera može biti činjenica da je društvena stigma znatno manja prema ljekovima koji se izdaju na recept od doktora, nego prema ilegalnim supstancama.

Da li je tretman kod tinejdžera potreban?

U specifičnim tinejdžerskim rehabilitacijskim programima, klijenti će biti okruženi sa drugim tinejdžerima koji se bore sa sličnim problemima zloupotrebe droge. Tokom grupne terapije mogu učiti kroz iskustva drugih i ponuditi podršku. Budući da pritisak vršnjaka igra veliku ulogu u životu tinejdžera, pa tako i u prvim iskustvima korištenja droge, mladi mogu da upoznaju nove prijatelje koji će imati pozitivan utjecaj na njh, pomažući im da se odupru povratku nakon što završe sa formalnim tretmanom. Akademsko osoblje je takođe jedno od osnovnih komponenata svakog programa odvikavanja kod tinejdžera. To obeubjeđuje da tinejdžeri dok prolaze kroz tretman, ne zaostaju sa svojim školskim obavezama, dok dobijaju pomoć koja će im je potrebna kako bi se oslobodili problema sa zloupotrebnom droge.

Da li je liječenje potrebno?

Istina je da je izuzetno teško izbaciti navike korištenja droge, bez odgovarajućeg tretmana odvikavanja za mlade. Zavisnost je komplikovani problem koji često ide dublje od same radoznalosti. Zbog toga oporavak od zavisnosti za mlade često uključuje individualnu terapiju, grupnu terapiju i medicinsku brigu i tretman kao dio programa.

Izvor: Biramo oporavak

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply