Roditelji ključni za medijsku pismenost djece, mediji da prave zanimljive sadržaje

Foto: PR Centar

Roditelji treba da utiču na razvoj medijske pismenosti djece, a crnogorski mediji da prave zanimljive sadržaje ali i da im pruže priliku da učestvuju u produkciji programa, poruka je sa današnje konferencije podovom predstavljanja istraživanja o korištenju raznih medija među najmlađom populacijom.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je dvije trećine djece, na pitanje ko ima najveći uticaj na njih, odgovorilo da je to porodica i pozvao roditelje da iskoriste to i razvijaju medijsku pismenost djece.

“Gledanje određenih obrazovnih i zabavnih sadržaja, prilagođenih dječijem uzrastu, može biti korisno, ali je čak i tada potrebno ograničiti količinu vremena koju djeca provode ispred ekrana”, pojasnio je Kogali.

Istraživanje je pokazalo da djeca zanimljive medijske sadržaje za svoj uzrast nalaze prvenstveno na internetu i stranim TV kanalima.

“Svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji medijskog programa za mlade u Crnoj Gori. Njihovi roditelji ih podržavaju u toj ideji. Zato pozivam crnogorske medije da pruže djeci i mladima ovakve mogućnosti”, kazao je Kogali.

On je kazao da podaci istraživanja ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece.

Dodao je da su umjetnost i sport korisni za razvoj svakog djeteta i pozvao kulturne i sportske ustanove i profesionalce da djeci, širom Crne Gore, redovno omoguće besplatne umjetničke i sportske aktivnosti.

“Na taj način ćete ne samo podržati razvoj djece i mladih u Crnoj Gori, već i otkriti nove talente i pridobiti novu publiku za svoj budući rad”, poručio je Kogali.

Direktor Agencije za elektronske medije (AEM), Abaz Beli Džafić, kazao je da su rezultati ovog istraživanaja izuzetno značajni za definisanje budućih aktivnosti AEM-a usmjerenih na razvoj medijske pismenosti u Crnoj Gori.

“Oni jasno ukazuju na potrebu i značaj podizanja svijesti o važnosti medijske pismenosti”, rekao je on.

Prema riječima Džafića, ovi rezultati moraju biti osnova za dalje aktivnosti ne samo AEM-a nego i mnogih drugih institucija iz oblasti kulture i obrazovanja.

Dodao je da će rezultati istraživanja biti dostupni svim građanima uz poziv da se uključe u kampanju Medijske pismenosti čiji je cilj da podstakne savladavanje kritičkih i kreativnih vještina i znanja.

Mladi reporter ove kampanje Matija Sekulić, govoreći o podatku da djete uzrasta od 12 do 17 godina u prosjeku provede osam sati ispred ekrana poručio je roditeljima da razmisle kakve posljedice to ima po djecu i mlade.

“I te kako sam svjestan svih pozitivnih strana interneta i medija, ali to ni u kom slučaju ne znači da osam sati u jednom danu treba da provedemo ispred ekrana”, kazao je on.

Njegova koleginica, mlada reporterka Milica Vujošević, kazala je da roditelji svojim primjerom oblikuju navike djece.

“Umjesto što nam dozvoljavate da ovih osam sati, o kojima je govorio Matija, provodimo pred ekranom, predlažem da svi porodično češće odemo u pozorište, bioskop, muzej ili u biblioteku. Tamo sigurno ima sadržaja za koje i sami znate da su za naše dobro”, poručila je ona.

Ambasador dobre volje UNICEF-a za Crnu Goru Antonije Pušić (Rambo Amadeus), kazao je da djeca provode toliko vremena na internetu zato što je besplatan, ida svi drugi sadržaji, sve druge zabave nešto koštaju.

“Moja poruka je: Život je offline, a simulacija života je online. Živite, ne simulirajte život,“ poručio je Pušić.

Direktor agencije IPSOS, koja je sprovela ovo istraživanje, Vladimir Raičević, kazao je da su pokušali da kroz istraživanje dobiju ključne odgovore na pitanje što djeca i njihovi roditelji konzumiraju, koji su to mediji, koje su glavne razlike i da pokušaju da razumiju njihove obrasce ponašanja. Dodao je da su dobrim dijelom u tome uspjeli.

“Devet od deset djece u Crnoj Gori je okruženo savremenim komunikaciono-tehnološkim uređajima”, kazao je on.

On smatra da je posebno zabrinjavajući podatak da roditelji ne pokazuju posebnu zabrinutost u odnosu na vrijeme koje njihova djeca provode uz neki od ekrana.

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.050 roditelja i 655 djece uzrasta od devet do 17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta 2018.

Ovo su ključni nalazi istraživanja  

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply