Nema epidemije ovčijih boginja

U Crnoj Gori je od početka godine registrovano 3.137 slučajeva obolijevanja od varičele odnosno ovčijih boginja, a epidemija nije proglašena ni u jednoj opštini, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema njihovim podacima, u odnosu na isti period prošle godine broj oboljelih je veći za 633.

U oktobru je objavljeno da je u hercegnovskoj opštini proglašena epidemija sa 322 oboljelih, a ovih dana i prosvjetni radnici i vaspitači ukazuju da nikada nije bilo više mališana i đaka odsutno zbog boginja, ali i da među oboljelima ima odraslih. Iz Instituta za javno zdravlje navode da je broj registrovanih  u posljednja tri mjeseca iznosio ukupno 292, odnosno u avgustu 15, u septembru 53 i u oktobru 224.

Ove brojke su, kako su kazali, iziskivale “nešto intenzivniju lokalnu transmisiju virusa ove u odnosu na prethodnu godinu”.

“Ova činjenica nije neuobičajena već naprotiv u skladu je sa dugoročnim trendovima kretanja obolijevanja od varičele: izraženija masovnost na svakih par godina usljed povećanja broja osjetljivih osoba obično rođenjem”, tvrde u Institutu.

U proteklih deset godina na teritoriji Crne Gore broj oboljelih od varičele se kretao u rasponu od 2.083 registrovana slučaja u 2010. godini do 6.057 slučajeva registrovanih u 2016, pri čemu se svake godine u prosjeku prijavi oko pet lokalnih epidemija masovnijeg obolijevanja u lokalnoj zajednici.

Prijava, odnosno registrovanje epidemije, kažu u Institutu, podrazumijeva prijavljivanje većeg obolijevanja na određenoj teritoriji od očekivanog i to od strane lokalno nadležne epidemiološke službe.

Proglašenje epidemije zarazne bolesti je, kako kavode, drugačiji pojam od prijavljivanja i on se odnosi na pojedine situacije koje iziskuju viši stepen angažovanosti zdravstvene službe obično u situacijama kada su neophodne dodatne mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

“Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, epidemiju neke bolesti proglašava Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje i to ne za svaku epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su od većeg javno zdravstvenog i epidemiološkog značaja, odnosno kada postoje masovna pojava teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrtnih ishoda od zarazne bolesti, uz opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica ili međunarodnog širenja bolesti što nije slučaj sa varičelom”, poručili su iz Instituta.

Izvor: Dnevne novine/CDM

Leave a Reply