Novo vrijeme donijelo nove naslove lektire

Ala je lijep ovaj svijet, Krvava bajka, O klasje moje, Mali pirat, Tim Lavlje srce, Magarac u lavljoj koži, Ribarčeta san, Bobilj i druskan, Daleko je sunce, neki su od naslova, sa dugog spiska, koje djeca više nisu obavezna da čitaju u osnovnoj školi.

Novo vrijeme donijelo je i nove vjetrove u školskoj lektiri, pa se među predloženim knjigama nalaze i djela poput Gospodara prstenova i Harija Potera.

Iz Zavoda za školstvo napominju da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

“Puna je sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere”, istakla je Natalija Abramović, nastavnica u OŠ Oktoih.

Obavezni za osnovce više nisu ni čuvena pjesma O klasje moje Alekse Šantića, zatim Ribarčeta san od Branka Radičevića, kratka priča Bobilj i druškan Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića – Daleko je sunce.

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora – Tim Lavlje srce Čeda Vukovića i Mali pirat Antona Staničića.

Po kojim se kriterijumima biraju lektire te zašto djeca više ne čitaju Malog Pirata nedavno je u Skupštini pokušao da objasni resorni ministar

“Spisak preporučenih književnih tekstova napravljen je na osnovu sljedećih kriterijuma: adekvatnost tekstova, estetska vrijednost književnog djela, primjerenost djela uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih djela nacionalne i svjetske književnosti”, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović 19. oktobra ove godine.

Iz Zavoda za školstvo kažu da su svi ti kriterijumi ispoštovani. Kako navode, procentualna zastupljenost djela svjetske književnosti je 50 odsto, domaćih autora 25 odsto, i isto toliko regionalnih.

U program su ušla djela sljedećih autora: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić-Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

Ova otvorenost programa donijela je u lektiru i neka popularna djela savremene svjetske književnosti.

“Poput Gospodara prstenova, pa čuvenog i neizbježnog Harija Potera. Zašto i mi djeci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih djela savremene književnosti gdje su djeca u cijelom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom”, kazala je Abramović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Nazalost,brojke sve trpe, a i djeca ce. Bitno je da je % zastupljenost ispostovan(geografski,rodni,nacionalni…) vjerovatno se o tome najvise vodilo racuna 😐. Kao da je bitna tema, ideja i sta je pisac htio reci 😊

  2. Ja se slazem da nova vremena donose promjene i u ovom smislu.Osim gospodje Blage Zuric o novim piscima i njihovim djelima ne znam mnogo.Molim samo Boga da moja djeca ne pocnu da citaju djela Kije Kockar i njoj slicne ekipe,koje se gnusam.Zalosno je u sta se nove generacije pretvaraju.

  3. Nazalost djeca danas i ne citaju lektire, sazetak pogledaju na internetu ili im “snalazljivi” roditelji pomognu da malo izmijene rijeci i problem rijesen.. Roditelj srecan, jer je pomogao djetetu da ispadne jos gluplje, dijete srecno jer je dnevnik citanja popunjen.. Siromasna ce biti ova nasa djeca.. Doslo je vrijeme pametnih telefona i glupih ljudi 😑😑

  4. Neka izbace sve ali sto se mene tice svakog momenta se trudim a tako cu i nastaviti da ih ucim pjesmice i citam kao sto smo mi nekad ucili.Za sad dobro usvajamo ,,gradivo” 💪😂

  5. Zalosno je sto provjereno dobre naslove iz ranijeg perioda, koji uspjesno odolijevaju zubu vremena, zamjenjuju odredjena savremena djela cija vrijednost tek treba, vremenom, da se iskristalise. Licno, bila bih presrecna da danasnja djeca procitaju barem pola od onoga sto smo mi imali za lektiru, kada “politicka korektnost” nije odnosila prevagu u odnosu na vrijednost samog djela.

  6. “O klasje moje” i dan danas znam napamet jer se moralo znat! Bobilj i druskan je nesto na sto smo suze lili i dusa se cijepala. Ne kazem ja da ne treba ubacit neku inovaciju,nece danasnji klinci pjevat “Konjuh planino” i ucit je napamet kao mi,ali zar Tolkinov Gospodar nije previse za djecu u osnovnoj?

  7. Mali pirat, Svemoćno oko, Vlak u snijegu, Družina Pere Kvržice, Hajduci, Hajduk Stanko, Orlovi rano lete, Magareće godine… Omiljene lektire iz osnovne škole. Dal je išta od toga ostalo??

  8. Ovo je godinama ovako,od prve ,,reforme,,..Odjednom je aktuelna tema,a cudi me jer imam osecaj da se u poslednje vreme skrece sa mnogo toga na portalima…Previse toga je nabujalo u poslednjih mesec dana,pa i ovo dodje pride…Iskreno ko zeli da cita citace,ne treba mu skola za to.Jer ko se u zivotu skolovao samo u skoli ostao je siromasan..Biblioteka je divna zgrada..puno lepih knjiga..obidjite je

  9. Ovo je uzasno vrijeme djeca uce pjesmice a slova ne znaju. Ova promjena ce upropastiti generacije. Bolje je prije bilo. Jos malo pa ce skola biti neobavezna sve ce otici u sunovrat

  10. Sad citaju MRAVI OĆERALI MEĐEDA sramota me je kad to im citam u drugom razredu..nepismeni im sastavljaju program I nepismeni im predavaju ..place mi se kad se sjetim starog dobrog bukvara kojeg su pisali obrazovani rastereceni od politike sa obavezom da opismene pravilno djecu

Leave a Reply