Pokrenuta inicijativa za vraćanje školskih zubara

Foto: Ilustracija

Stomatološka komora Crne Gore pokrenula je inicijativu za vraćanje stomatologa u vaspitno-obrazovne ustanove, a njihova ideja naišla je na odobravanje direktora škola.

Nekada su sve škole imale stomatološke ordinacije u kojima su đaci mogli dobiti odgovarajuću zdravstvenu njegu od stomatologa obučenih za taj uzrast.

ŠKOLSKI ZUBAR

Stomatoloska Komora Crne Gore pokreće inicijativu kojom od nadležnih traži da se ponovo uvedu školske ambulante. Ističu da je reforma stomatološke zaštite koja je ukinula praksu školskog zubara, a uvela da se pregledi i tretmani rade u ambulantama koje imaju ugovor s Fondom za zdravstveno osiguranjem, dala loše rezultate.Pogledajte šta o inicijativi misle nadležni, škole, roditelji i dječji stomatolozi.

Gepostet von Boje Jutra am Donnerstag, 1. November 2018

Predsjednik Stomatološke komore Crne Gore Borislav Ćalović kazao je da je u javnom sektoru samo ostala poliklinika koja je u lošem stanju.

On je ocijenio da je kardinalna greška to što su ordinacije u školama zatvorene.

“To svi znaju da je bila kardinalna greška, ali ako je nešto evidentirano kao pogrešeno ne vidim razlog zašto to ne bi ispravili. U narodu je poznata izreka ‘bolje spriječiti nego liječiti'”, rekao je on.

Ćalović smatra da najmlađoj populaciji treba približiti stomatologa, tako što će ga ponovo vratiti u školu i što će on započeti sa sistematskim pregledom.

“Na osnovu utvrđenog stanja planira se način kako će to da se sanira i da dođemo u situaciju da školska djeca poslije osnovnog, a možda i srednjeg obrazovanja imaju sve zube. Kada steknu te higijenske navike poslije toga ih je lako održavati. Znaće da treba povremeno ići kod stomatologa, a ne samo kad zub zaboli”, pojašnjava Ćalović.

Kako je kazao, nada se da će svi koji odlučuju o tome imati sluha za ovu inicijativu za koju najavljuju opsežnu kampanju.

Ćalović navodi da će Fond zdravstva podržati inicijativu i da su o tome već razgovarali.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Odlicna inicijativa.Najbolji vid rada u prevenciji,sistematizovan i ciljan su skolske ambulante.A prevencija je kljuc za odrzavanje i unapredjenje zdravlja gradjana,sto je po zakonu obaveza onih koji donose odluke u oblasti zdravstva
    Prevencija znaci i ustedu novca.
    Sa djecom treba da rade specijalisti a ne pocetnici.CG ima manjak specijalista preventivne i djecje stomatologije
    Postojeca reforma nije dala nikakve rezultate,sto je porazavajuce

  2. Vratite u škole učenje djece-kao osnov, Domaćinstvo. Odbranu i zaštitu, uniforme, besplatne školske obroke, školske autobuse, češće izlete, drugarstvo, zajedništvo…!!!!

  3. ocigledno da fond nema vise novca za ovaj projekat Ugovor sa fondom koji ne daje rezultate tj prosipa se novac poreskih obveznika…a stanje zuba kod djece ocajno..21.vijek..vidi li iko to iz ministarstva ili iz fonda?Hoce li neko podnijeti odgovornost za propale reforme?

  4. Pametno,ali roditelji su ti koji djeci treba da prenesu zdrave navike i nauče ih redovnom pranju zuba i kontrolama,dzaba zubari i u školama ako ih djeca zaobilaze.Velika prednost za one koji vode brigu o zdravlju svojih zuba.😃Podrzavam

  5. Ja imam loše iskustvo sa školskim stomatologija. Čovek J.R. držao četkicu za zube. U Dom zdravlja njegove kolege nisu htele da rade njegov posao! Bolje da je pevao nego što upropasti generacije svojim neradom!

  6. Bravo,odlicna stvar,iz licnog iskustva,jer je nasa skola u Bg,imala stomatologa prije 35godina.Radi se o lijepoj navici,bez prisile.Prosto naucis da je teta tamo,i da selic lijepevu zdrave zube.Dosadila sam koliko sam cesto isla.Djeca mnogo lakse prihvataju neke stvari u grupi.Podrzavam….

  7. Koliko god da sam se bojala,ipak sam istrajavala u čekaonici u školi. Stekla sam tako naviku odlaska kod zubara. Niko me nije primoravao,ali je postala navika nedovrseno-završiti. I uvijek samo još ovaj….To je prava odluka i vrijedi se za nju boriti!!! Podrška!!!!

  8. Kao dijete sam imala strah od zubara bas zbog tih skolskih zubara. Neka hvala, ukoliko se tako nesto usvoji, svakako da ne bih dopustila da mi skolski zubari( pocetnici) traumiraju dijete. Vodicu ih privatno, sto je ocigledno i cilj ukidanja dosadasnjeg rada preko fonda.

Leave a Reply