Širi se #prekinimošutnju, stotine žena svjedoče o horor iskustvima u porodilištima

Podstaknuto iskustvom zastupnice u Hrvatskom saboru koja je šokirala javnost informacijom da joj je nakon spontanog pobačaja kiretaža u splitskoj bolnici urađena bez anestezije, u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini pokrenuta je akciju #prekinimošutnju koja je pokazala da su iskustva žena veoma slična u tim državama bivše Jugoslavije.

U Hrvatskoj je akciju pokrenula udruga Roda, a u BiH Udruga Porod i Postpartum i sve tri organizacije su pozvale žene da progovore o dešavanjima iza vrata porodilišta. Za dva dana na njihovu adresu stiglo je više stotina svjedočanstava žena koje su progovorile o katastrofalnim uslovima na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo jer su rađene bez apliciranja potrebne anestezije.

“Svjedočanstva žena i dalje pristižu. One imaju potrebu progovoriti o tome, jer im je prvi put ponuđen siguran prostor za to. Ovo je dokaz da one imaju mnogo reći o stvarima o kojima se inače šuti. Kada pročitate njihova svjedočanstva slijedi nevjerica, a nažalost to je sve istina”, rekla je za klix.ba Amira Ćerimagić, doktorica medicine, aktivistica i predsjednica Udruge Porod i Postpartum.

Akcija #prekinimošutnju bila je pokrenuta i prije dvije godine.

“Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svake sedmice primamo priče žena o tome kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je ušivana međica nakon porođaja. Naravno, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije”, poručuju iz Rode.

U toku prve sedmice su primili u Hrvatskoj čak 400 pisama žena s navođenjem godine i zdravstvene ustanove u kojima su im se slični zahvati dogodili. Potresne priče koje su dobili, udruga Roda je zatim predala Ministarstvu zdravstva Hrvatske, iz kojeg su najavili da u bolnice šalju inspekcije. Osim toga, okupile su se pred Saborom i čitale potresna svjedočanstva žena, uoči sjednice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. kaze mi prijateljica,dok su joj radili kiretazu,nakon abortusa(lokalna anestezija):Nisi toliko vristala dok si ga primala????..Mada,ako je vec nezeljena trudnoca,zasto nije platila opstu anesteziju i zasto je dozvolila nezeljenu trudnocu.

  2. Neka svjedoče. Ista akcija su se održala u Poljskoj odakle sam ja, nevjerovatno sta se dešava na porodilištima. Zato je jako važno da se dozvoli partneru da učestvuje u prodaju! Ako osoblje ne zna da se zgodno ponaša onda će zbog prisustva gledaoca.

  3. Licno sam bila prisutna u porodilistu kad je porodilja trazila paracetamol za bolove poslije porodjaja i nisu joj ga dali uz izgovor da joj ne mogu nista dati i da mora da trpi bolove jer ipak tek se porodila,ovoj jadnici je dusa ispadala

    • To im je posao, zar ne? Za to učili tolike godine, specijalizirali, položili Hipokratovu zakletvu, primaju svakog mjeseca plate od gradjana… Malo je nerealno da su nam “sjajna iskustva” ako izadjemo žive iz porodilišta, ako nam bebe nisu zaražene nekom bakterijom ili nemaju žuticu i sestre ljubazne. To bi valjda tako trebalo da bude normalno i svakodnevna pojava, a da se ove stvari prijavljuju.
      Ništa na tvoj račun naravno 😘

  4. Ima svega,ali ima i nas zena svakakvih.Sva 3x sam imala predivno iskustvo i sa babicama,sestrama u boksu i doktorom koji me poradjao.Cak i servirke vrlo ljubazne i korektne.Sve pohvale….

  5. Imala sam dobro iskustvo sa ljekarima i medicinskim osobljem. Plakala sam zbog servirke koja je vikala na mene jer ne mogu da prekinem podoj, a ona ranije posluzila veceru jer je zurila. Nk je u pitanju

  6. Vjerovatno da ima i losih iskustava, ali ima i dobrih. Eto,ja sam imala dva porodjaja, i jako sam zadovoljna bila i sa babicama, sestrama, doktorima. Pogotovo moram pohvaliti dr Miketica, koji mi je vodio obije trudnoce, sa drugom bebom me porodio. Nije sve tako crno, svuda je nekako izbalansirano

  7. A sjecam se servirke na porodilistu u Nk, ujutru u 10.30h porodjena sam carskim rezom, isti dan u vrijeme rucka kaze, uh sto je ova Golovicka zamudrovala nece da dodje da ruca nego da joj se odnese u sobu, a jos vidi 16 flasa toci 😂😂😂

  8. Ja sam imala jako dobro iskustvo, ne samo zato sto sam ziva izasla. To se nije dovodilo u pitanje, po meni🙄. Babica, anesteziolog, moj ginekolog, porodjaj- za peticu. Sestre na odjeljenju-za peticu! Doduse od tad (maj 2018.)se tamo stosta promijenilo: i direktor, i glavna sestra… tako da ne znam kako je sada.

  9. Zao mi je zbog svih zena koje su prosle horore,a kapu skidam onima koje su se posle takvih prica ponovo odlucile za najlepsu ulogu u zivotu. Dva puta sam se porodila, Kotorska bolnica je u pitanju i imam samo reci hvale za sve. U prvom slucaju je bio hitan carski u pola noci zbog preeklamsije i minuti su odlucivali. Samo mogu reci-HVALA!

Leave a Reply