Čak 80 odsto đaka tvrdi da zna za slučajeve korupcije

U Crnoj Gori ima oko 100 hiljada učenika, a rezultati istraživanja Zavoda za školstvo pokazali su da njih čak oko 80.000 zna za korupciju – odnosno 78 odsto đaka je reklo da lično zna konkretne slučajeve u školi u kojima je zbog rodbinskih ili prijateljskih veza nekom učeniku poklonjena ocjena.

Više od polovine odnosno 55 odsto čaka vjeruje da je korupcija najprisutnija prilikom zaključivanja ocjena na kraju godine, oko 50 odsto anketiranih izjasnilo se da znaju učenike kojima je popravljen uspjeh na kraju godine, a 20,4 odsto učenika znaju slučajeve kojima je preko određenih veza omogućeno i da budu nosioci Luče.

Zavod je u petak predstavio rezultate istraživanja nastavnicima i đacima, koje je rađeno u maju i junu, u 47 škola u 17 opština. U anketnom, anonimnom, ispitivanju učestvovala su 1.702 učenika od čega 983 osnovca i 719 srednjoškolaca završnih razreda.

Oko 50 odsto anketiranih izjasnilo se da znaju đake kojima je popravljen uspjeh na kraju godine, a 20,4 odsto učenika znaju slučajeve kojima je preko određenih veza omogućeno i da budu nosioci Luče.

“Ne može niko da objasni da u jednoj školi, recimo od 150 učenika devetog razreda njih 50, recimo, imaju Luču. Šta to znači, da su svi eksperti za svaku oblast. Nevjerovatno”, ocijenio je načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Da korupcije ima prilikom upisa u školi izjasnilo se njih 52,8 odsto, prilikom ocjenjivanja na času 37,7 odsto, a u slučaju pravdanja izostanka 28 odsto.

“Ne sviđa mi se ova situacija u školama. To je korupcija… Neko tokom cijele godine radi za ocjenu da je zasluži pošteno, a neko to ne radi. Ovo nije dobro”, konstatovao je Novović.

Jedan od interesantnih podataka zabilježen je u odgovorima đaka na pitanje u kojoj mjeri je zastupljena praksa održavanja privatnih časova u školama. Odgovarajući na upit da li uzimaju privatne časove iz nekog predmeta 54,5 odsto se nije izjasnilo, dok je njih 24 odgovorilo sa da.

Da li je, kako su upitani, nastavnik kod kojeg idu na privatne časove zaposlen u njihovoj školi 74 odsto nije odgovorilo, a od 26 odsto koji su dali odgovor, 4,2 odsto je navelo daje nastavnik zaposlen u njihovoj školi. Na pitanje da li je riječ o nastavniku koji im predaje taj predmet u školi, od 25 odsto koji su odgovorili, njih 1,7 odsto reklo je da predaje.

“Zbog ovoga se gubi posao”, poručio je Novović.

On je, odgovarajući na pitanje što će onda u ovom slučaju da preduzmu, kazao je da to nije stvar Zavoda za školstvo.

“To je stvar inspekcijskih organa i uprava škola naveo je on.

Istraživanje Zavoda za školstvo, takođe je pokazalo da učenici centralne regije, većih gradskih škola i gimnazije više, u odnosu na druge učenike, prepoznaju prisutnost korupcije u oblasti obrazovanja.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Otkrice vijeka…na vrijeme ste se sjetili istrazivati korupciju,korupcija vlada na svim poljima na zalost veliku nasu.Trebala bi ispekcija da ”proceslja”diplome zdrastvenih radnika CAST IZUZECIMA KOJIH JE MALO,za jednog nazovimo ga dr koji ne zna da protumaci ili procita izvjestaj dr iz Beograda i to mi nazivamo strucnjakom…pa ne znam bas koju je ocjenu imao na diplomi,na koji nacin je doslo do zaposljenja i na osnovu kojeg znanja lijeci pacijente.Ovo je samo jedan primjer a ima ih jos puno.TUGA DO NEBA!!!

  2. Toga je bilo i u vrijeme kada sam i ja bila djak,bilo je roditelja koji su potezali raznorazne veze da bi se ocjene popravljale,a bilo je i onih nastavnika koji su i sami davali nezasluzeno bolje ocjene djacima ciji su roditelji na nekom polozaju i sl.Jedino sto tada nije bilo portala,interneta i drustvenih mreza pa se o tome nije pisalo i raspredalo on line.Ali nazalost uvijek je toga bilo i u nasem drustvu tesko ce se iskoriheniti

    • Svetlana Useinovic slazem se u potpunosti sa vama.Samo sam htjela da kazem da je i prije 30-ak godina toga bilo.Cijeli sistem skolovanja i ocjenjivanja je izgubio svoj prvobitni smisao,gdje je petica znacila znanje a ne sta su mama i tata po zanimanju ili sa koliko se kesa podmazuju nastavnici.U svemu tome najzalije mi he djece koja se zaista trude i vrijedno rade a svjedoce da im neki skolski drugari koji ni azbuku kako treba ne znaju dobijaju ocjene lagano.

Leave a Reply