Zašto bračna i vanbračna zajednica u praksi ipak nijesu jednake

Foto: Printscreen (YouTube)

Porodičnim zakonom u Crnoj Gori zajednica muškarca i žene koja traje duže izjednačena je sa bračnom zajednicom u pogledu prava na međusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa ali u praksi parovi koji nijesu sklopili brak, imaju problema kada zatraže zagarantovana prava.

Marina Radulović je u bila u vanbračnoj zajednici osam godina, a nakon smrti vanbračnog partnera ne može da ostvari pravo na penziju.

Advokatica Jovana Pavlović pojasnila je da, iako Porodični zakon i Ustav Crne Gore izjednačavaju bračnu i vanbračnu zajednicu, Zakon o PIO uopšte u svojim odredbama ne poznaje mogućnost da vanbračni drug ostvaruje pravo na penziju kao što to ostvaruju oni koji su u braku, pa se zato odbijaju ovakvi zahtjevi.

Pavlović smatra da se radi o uskom tumačenju tih zakoonskih normi i da se na taj način krši ustavno pravo bilo kojeg vanbračnog druga.

Advokatica je pojasnila da nakon što je gđi Radulović odbijen zahtjev za ostvarivanje prava na porodičnu penziju kao neosnovan, oni su blagovremeno izjavili žalbu koja je takođe odbijena. Potom su, u zakonskom roku od 30 dana, izjavili tužbu Upravnom sudu, a predmet je trenutno pred ovim sudskim organom.

“Međutim, već postoji neka sudska odluka gdje se vanbračnom drugu ne priznaje ovo pravo na porodičnu penziju”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, razlog za to je taj što Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne priznaje to pravo.

“Kad smo zatražili objašnjenje od kolega koji postupaju kao prvostepeni organ nama je objašnjeno da na taj način žele da se zaštite, da bi moglo da dođe do različitih zloupotreba nakon smrti korisnika penzije, a i iz prostog razloga što Zakon o vanparničnom postupku Crne Gore u svojim odredbama ne poznaje uopšte mogućnost priznavanja prava statusa vanbračnog druga”, pojasnila je Pavlović i navela primjer Hrvatske i Slovenije koje poznaju to pravo i kasnije vanbračni drug ima pravo na partnerovu penziju nakon smrti.

Radulović tvrdi da godinama nije mogla da nađe nikoga ko je o ovoj problematici znao.

Kako je kazala, kada je saznala da Centar za ženska prava ima iskustvo sa ovim problemom tj. da su vodili jedan takav slučaj, obratila se njima.

Pavlović je kazala da se taj predmet završio tako što je Upravni sud odbio tužbeni zahtjev zbog ranije navedenog razloga.

Prema njenim riječima, i u upravnom postupku supsidijarno mora da se primjenjuje i Porodični zakon i Ustav.

“Postoje te pravne praznine i upravo iz tog razloga upravni organi odnosno kasnije i Upravni sud imaju mogućnost da popunjavaju te pravne praznine”, kazala je advokatica Pavlović.

Ona dodaje da ovakvi slučajevi nijesu toliko česti.

“U praksi se često dešava da uopšte vanbračni drugovi ne znaju za ovu situaciju a to je da u slučaju smrti jednog vanbračnog druga koji je ispunjavao uslove za penziju da sjutra njegov vanbračni partner neće imati pravo na porodičnu penziju”, pojasnila je ona.

Apeluje da se Zakon o PIO i Zakon o vanparničnom postupku izmijene u tim nekim djelovima koji se odnose na vanbračnu zajednicu.

U najavljenom nacrtu o izmjenama Zakona ovaj segment nije predviđen da bude promijenjen.

Nastaviće da se bore pred Upravnim sudom da dokažu da je vanbračna zajednica izjednačena sa bračnom, naročito kad su u toj zajednici rođena djeca.

“Ukoliko i Upravni sud odbije naš tužbeni zahtjev imaćemo mogućnost da pišemo Vrhovnom sudu Crne Gore zahtjev za vanredno ispitivanje sudske odluke”, kazala je Pavlović uz pojašnjenje da se Vrhovni sud bavi primjenom materijalnog prava.

Dodaje da ukoliko i ta odluka bude negativna sljedeća instanca je Ustani sud, a kasnije Strazbur.

Radulović je kazala da je bitno da ukoliko zakonodavac kaže da su bračna i vanbračna zajednica izjednačene da ne treba da dovodi u zabludu javnost da je to izjednačeno, a u stvari nije.

“Ukoliko ne priznaje neka prava on to mora na neki način i da sugeriše”, dodala je ona.

Poruka advokatice, ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji, je da se bore za svoja prava i apeluje da dođe do izmjena u zakonima kako bi bili usklađeni sa Porodičnim zakonom i Ustavom Crne Gore.

Radulović je poručila da se razjasni situacija i da se zna šta može a šta ne može.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply