Zabranjena prodaja četiri vrste igračaka zbog ogromne količine ftalata

Foto: Potrošač.me

Inspektori su zabranili prodaju četiri vrste igračaka za djecu jer su laboratorijskim nalazima utvrdili da sadrže mnogo veću količinu opasne hemikalije ftalat nego što je dozvoljeno, zbog čega mogu da ugroze zdravlje mališana.

Kako piše na portalu potrošač.me, u pitanju su plastična lutka Frozen, igračka fashion surpise, set Maša i medvjed i muzička lutka mini happy baby. Sve igračke uvezene su iz Kine.

Plastična lutka Frozen, NO. 991, čiji je bar kod 11111, ima povećan sadržaj DI-Noctyl ftalata (DNOP) u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 29,31 odsto po masi piše na portalu. Ova plastična lutka je obučena u sivo-plavu odjeću, a upakovana je u kartonsku kutiju sa providnim prednjim dijelom. Osim nje, pronađen je opasan set Maša i medvjed NO. Z998, čija je šifra 20559. Ova lutka sadrži povećan sadržaj DI-N-octyl ftalata (DNOP) u odnosu na propisanu vrijednost i to čak 21,24 odsto po masi.

“Igračka set se sastoji od plastične lutke u roze haljinici i marami i plastičnog medvjeda, braon i bijele boje. Pakovanje je u kartonskoj kutiji sa natpisom Masa and the bear sa prednje strane”, piše u opisu proizvoda.

U plastičnoj lutki fashion surpise, čija je oznaka ITEM NO V11 izmjerena vrijednost ftalata je 0,3 odsto po masi.

“Bar kod proizvoda je 6991208951536. Plastična lutka obučena je u šarenu haljinu. Pakuje se u kartonsku kutiju sa providnim prednjim dijelom”, piše na portalu.

Sporna je i lutka mini happy baby, čija je oznaka NO 881C, a bar kod 6991209044695.

“Lutka ima 3,7 odsto ftalata po masi. Izrađena je u kombinaciji plastika-tekstil, a obučena je u odjeću roze boje. Pakuje se u originalnoj kutiji kombinacija karton-plastika”, navedeno je na portalu.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply