Sve više porođaja carskim rezom, nekada se radi i bez pravih medicinskih razloga

Foto: Ilustracija

Broj porođaja carskim rezom udvostručen je u posljednje dvije decenije i u nekim zemljama je dostigao razmjere epidemije, a ljekari upozoravaju na velike rizike koji ovaj zahvat nosi kao i na tendenciju da se on radi bez pravih medicinskih razloga.

Milioni žena svake godine sebe i svoje bebe izlažu nepotrebnom riziku carskog reza u razmjerima koji, kako kažu ljekari, “nemaju apsolutno nikakve veze s medicinskim razlozima”, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Lancet.

U 2015. godini, posljednjoj za koju postoje dostupni podaci, ljekari širom svijeta obavili su 29,7 miliona carskih rezova, što je 21 odsto svih porođaja. Petnaest godina prije, na početku 21. vijeka, carskih rezova bilo je 16 miliona, odnosno 12 odsto svih porođaja.

Procjenjuje se da je carski rez, hirurški zahvat kojim se sprečavaju komplikacije pri porođaju, nužan u 10 do 15 odsto trudnoća.

U najmanje 15 zemalja svijeta tim zahvatom na svijet dolazi čak 40 odsto djece. Najčešće mu pribjegavaju bogatije žene u privatnim klinikama.

U Brazilu, Egiptu i Turskoj više od pola porođaja obavlja se carskim rezom. Najviše u Dominikanskoj Republici, 58,1 procenat.

Autori studije objavljene u časopisu, naglašavaju da se zahvat previše koristi u okruženjima sa srednjim i visokim primanjima, ali je obratno onamo gdje vlada nemaština. Siromašne žene često nemaju pristup zahvatu koji im može spasiti život.

“Samo na temelju medicinskih potreba ne bismo očekivali takve razlike između zemalja, između žena različitog socioekonomskog statusa ili čak između pokrajina unutar iste države”, rekao je vodeći autor studije Ties Boerma, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Manitoba.

Džin Sandal, profesorica sociologije i ženskog zdravlja na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da je nekoliko razloga zbog kojih se žene sve češće odlučuju na carski rez.

Među njima su nedostatak babica koje na vrijeme otkrivaju i sprečavaju probleme, gubitak povjerenja u to da će akušer sigurno i stručno obaviti vaginalni porođaj, ali i medicinsko-legalna pitanja.

Ljekari su često u iskušenju da organizuju carske rezove kako bi ubrzali protok pacijentkinja u porodilištima, a medicinski profesionalci su manje podložni eventualnim tužbama, ako izaberu carski rez umjesto prirodnog porođaja.

Sandal kaže da često postoje “finansijski uticaji” i na ljekare i na bolnice da odrade carski rez.

U studiji se upozorava da mnogi mladi ljekari postaju “stručnjaci” za carski rez i u isto vrijeme gube samopouzdanje kada su u pitanju prirodni porođaji.

U analizi se ističe i problem velike nesrazmjere između siromašnijih i bogatijih regija u istoj zemlji.

U Kini procenat carskog reza varira od četiri do 62 odsto. U Indiji od sedam do 49, zavisno o regiji.

Mnogi smatraju kako je carski rez “lagan” način poroda, ali daleko je od toga da rizik ne postoji.

Stope smrti i invalidnosti majki veće su nakon carskog reza u odnosu na vaginalni porođaj. Zahvat na maternici ostavlja ožiljke što može dovesti do krvarenja, ektopičnih trudnoća (kad se zametak ‘zaglavi’ u jajnicima), kao i do prijevremenih porođaja u budućim trudnoćama.

“Carski rez je velika operacija, koja nosi rizike i zahtijeva pomno razmatranje”, kaže Sandal.

Žerar Viser sa Univerziteta medicinskog centra u Norveškoj, tvrdi da je porast broja carskih rezova “alarmantan”.

“Medicinska struka sama ne može obrnuti taj trend. Potrebna je šira društvena akcija kako bi prestali da se obavljaju nepotrebni carski rezovi, a ženama i porodicama vratilo povjerenje da će dobiti najprikladniju njegu”, rekao je Viser.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

 1. Zene su danas previse razmazene, a doktori nedovoljno placeni i lako je “doci” do carskog.. Ja sam imala 3, prvi je krenuo normalno, pa osjetih i čari prirodnog porodjaja donekle.. Svakako ako zena bas ne mora, nema potrebe da se izlaze dodatnom riziku od spinalne anestezije, koja moze biti opasna.. Da ne pricam o oporavku.. Sa druge strane mislim da je nasim ljekarima lakse da zene porode na carski, nego prirodno, plaseci se komplikacija ili nedovoljno opremljenih porodilista.. To je moje misljenje..

  • Hildegard Hilda Mraković nije istina da je lako doci do carskog. Moj izabrani ginekolog je predlagao carski zbog karlicnog okretanja bebe, doktori i KBC to nijesu prihvatili, nego su rekli posto je prvi porodjaj bio pritodni idemo i ovog puta. I gle cuda, ja osjetih malecku kontrakciju odoh na ctg, ctg ne pokazuje bolove, odoh na pregled, kad gle cuda, beba krenula i noga se zaglavila, ja bez bolova, HITAN CARSKI i tako se ja porodih

  • To je moje misljenje, ne morate se sloziti.. Iskreno vise bih voljela da sam se prirodno poradjala, mozda bih se sad odlucila na jos jedno dijete.. Razumijem zene koje moraju pod noz, ali to raditi iz nekog hira ili straha, ne razumijem.. prvi carski je najbolji, svaki sledeci je tezi, jer znas sta te ceka.. Iako sam se ja oporavila jako brzo, znam zene koje nisu..

 2. A ja bih lijepo ostavila zeni i doktoru da se oni dogovore sto ce i kako ce.
  Doktor joj kaze sto bi za nju bilo najbolje, a ona, posto je to njeno tijelo, ima zavrsnu rijec. I tacka.

 3. Svaki put sam izabrala epidural. I opet bih tako. Jer ako dodje do komplikacija spremna sam za operacionu salu. 2 or 3 momka su rodjena s pupcanom vrpcom oko njih. Srecom pa smo mogli bez carskog al posle 27 sati porodjaja s najmladjim sinom , epidural nam je oboje pomogao.

 4. Moram da demantujem moju sestru. Nije tacno da je oporavak duzi, i to je nesto sto bih svakoj zeni preporucila. Sto se rizika tice, svasta se desava pri prirodnom porodjaju. Dva carska sam imala. Nikada se ne bih prirodno poradjala. Pa ne zove se dzaba Carski.

 5. Prvo djete rodila prirodno , jedva beba izasla , teska 4.350 … sta se sve izdesavalo da ne pises bilo bi predugo(poslije mog pakla jedno 10 dana)… kam srece da sam isla na carski… bebi glava bila modra od ispucalih kapilara sigurno 20 dana … pa onda ne razumjem kakav je rizik carski … svaki prirodni porodjaj je rizik!!… druga trudnoca blizanci pa nije ni bilo pitanja , naravno carski… pjesma ali sve, oporavak odlican , 8 dana u bolnici i nista mi nije bilo , super sve , kad smo dosli kuci odmah sam sve oko beba mogla … tako sto se mene tice uvjek cu svakoj zeni reci koja me pita … CARSKI

 6. To je individualno. Nismo sve iste! Ja sam imala cetiri sekcije, posle cetvrte sam jedva dosla sebi. Dok druga i treca sasvim ok. Sada ocekujem peti carski. Da je tako bas olako, nije. Al’ svako budjenje i prvo ustajanje je zaista bolno. 🙄

 7. Postoje tacne medicinske indikacije i stanja za carski rez i tu nema dileme. Ali izgovor ” plasim se bola” i odabir ljekara sa kojim je moguc brzi dogovor oko carskog a realno nema razloga-ne podrzavam!

 8. Ja Sam imala 2 carska reza I sada vjerovatno cu imati I treci. Ali uz Boziju pomoc sve bude lakse! Ali, Ipak Sam pristalica prirodnog porodjaja I ako nemam iskustva sa tim. Samo ime I kaze PRIRODNI! Nisu mi jasne zene koje imaju priliku Koju I’m je Bog dao da pribjegavaju carskom rezu. Jedno je morati a drugo kada je sve u redu i roditi prirodnim putem, cuti svoje dijete I osjetiti ga na grudima. Jesam srecna Zena svakako 🙂 Kao I sve majke na ovom svijetu pa rodile carskim ili prirodno Ali, ako mozete, imate mogucnost birajte uvijek onaj prirodni!!!

Leave a Reply