Rajović: Roditelji da smanje pritisak na djecu i da im ne daju lijek za koncentraciju

To što sve više djece nije fokusirano tokom nastave i što nerijetko gradivo uče napamet nije problem samo na našim prostorima već i u cijeloj Evropi, kazao je autor NTC sistema učenja i jedan od stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, dr Ranko Rajović, koji upozorava da sve više djece u Zapadnoj Evropi, ali i kod nas uzima lijek za koncentraciju, čak 10 do 15 odsto.

“Neki od tih ljekova su na bazi amfetamina, a znamo da je to vrsta droge. Ako mi dajemo te ljekove djetetu da može u školi da nas sluša, negdje smo jako pogriješili. Kad se daju takvi ljekovi često imamo depresiju kod djece, samoubistva, a često ne mogu da završe srednju školu”, pojasnio je Rajović gostujući u Bojama jutra televizije Vijesti.

Poručio je roditeljima da smanje pritisak na djecu. Tim prije što i nastavnici upozoravaju da na časovima đaci ne mogu da sjede, pišu, čitaju i slušaju.

“To znači da mi moramo da mijenjamo način i metode rada s djecom, zato što se okruženje promijenilo. Okruženje utiče 100 odsto na razvoj mozga”, kazao je Rajović.

Dodaje da ako se mijenja okruženje i način rada mozga ne mogu se ostaviti stare metode jer će, kako kaže, svaka nova generacija imaće sve više problema.

Kako je pojasnio, kod djece treba podsticati duboku pažnju već kako bi došlo do duboke obrade informacija.

Problemi se vide, tvrdi Rajović, na PISA testovima, gdje djeca sa naših prostora već godinama imaju rezultate ispod prosjeka u odnosu na Evropu, a cijela Evropa je slabija u odnosu na Istočnu Aziju.

Rajović je govorio i o učestaloj upotrebi mobilnih telefona kod djece.

“Mobilni telefon ako se gleda blizu, na 20-30 centimetara, nema dinamičke akomodacije oka. Dijete u razvoju ako ne razvije tu akomodaciju kako treba imaće problem sa koncentracijom i čitanjem”, pojasnio je on.

Dodaje da nije dobar položaj prstiju koji dijete ima kada drži mobilni telefon jer utiče na način na koji dijete drži olovku.

“Mozak prepoznaje ovaj položaj kao jako važan i nervni putevi se formiraju na ovaj način”, pojasnio je Rajović.

Ukoliko duže gledaju u ekran djeca oštećuju očno dno, navodi da nova istraživanja iz medicine pokazuju da dolazi do trajnog oštećenja očnog dna.

Kaže da roditelji griješe jer ne znaju koliko je to opasno. Mozak voli da uči.

“Kada naučimo nešto novo dobijamo biološku nagradu to je endorfin a to su hormoni sreće”, kaže on i dodaje da su djeca srećna kad nauče da hodaju, voze bicikl i sl.

Kad igraju video igricu sa svakim pređenim nivoom javlja se endorfin.

“On 10 puta za 15 minuta dobije endorfin što nije što nije ni biološki ni fiziološki”, pojašnjavaRajović.

Najavio je da će do kraja godine biti dostupna aplikacija koja će djeci moći da ograniči vrijeme korišćenja svih ostalih aplikacija na telefonu na ukupno pola sata dnevno, a pozivi i poruke biće dostupni uvijek što je i svrha mobilnog telefona.

Telefon će moći da bilježi fizičke aktivnosti (trčanje, skakanje) i dijete će, navodi Rajović, za četiri pređena kilometra dobijati bonus 20 minuta.

Roditelj će uz pomoć aplikacije moći da prati koliko se dijete kretalo, koje je aplikacije koristilo, u koje vrijeme je bilo fizički aktivno kako ga ne bi moglo prevariti.

On je kazao da je fizička aktivnost važna jer se mozak razvija u pokretu.

“Ti nervni putevi u pokretu, kad trčimo, skačemo, kada se vrtimo su jako važni, i povezujemo nervne puteve”pojasnio je on.

Rajović je kazao da je posljedica kada nema pokreta što dijete ne može da sluša, da pazi, ima disleksiju…

Kako tvrdi od ranije, u Jugoslaviji, je od osam do 12 odsto djece imalo ravna stopala, što je genetika, a danas preko 60 odsto djece ima ravna stopala jer se ne kreću.

On kaže da se kod djece brzo dolazi do pozitivnih promjena, a da se pravi rezultat na nivou države se vidi kada ona porastu i počnu da rade.

“Vi ako hoćete nešto da mijenjate vi morate sad ulagati u školu da bi dobili rezultat za 20 godina”, kazao je Rajović i dodao da je to strašno kratak period i da ako se propusti posljedice su velike.

Kako je kazao, obrazovanje je stub društva.

“Ako je nešto korisno mi moramo da uvodimo, ako nešto ne daje rezultate moramo da mijenjamo”, rekao je Rajović.

Dodaje da o tome mora da brine ne samo svaki učitelj i vaspitač već svako ko se bavi obrazovanjem.

Podsjeća da prosvjetni radnici godinama ukazuju da je svaka nova generacija djece malo slabija u odnosu na prethodnu generaciju ili dvije i to kada su u pitnaju motorika, pažnja, koncentracija, opšte znanje i rječnik.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply