Institut za javno zdravlje ispituje sanitarno – higijenske uslove u školama

Foto: Ilustracija

Institut za javno zdravlje počeo je kontrolu sanitarno-higijenskih uslova i stanja u crnogorskim školama, što su do sada radili domovi zdravlja, nakon čega će dati preporuke i sugestije za one u kojima ne budu odgovarali preporučenim standardima.

Do sada su higijensko epidemiološke službe domova zdravlja bile u obavezi da, u okviru svojih nadležnosti, obilaze škole i fiskulturne sale i daju preporuke za poboljšanje i unapređenje uslova u školama, kazala je specijalista higijene dr Enisa Kujundžić za portal Roditelji.me.

“S obzirom na to da je u Institutu za javno zdravlje 2017. godine formiran odsjek za školsku higijenu, ove godine je pokrenut projekat koji se odnosi na sanitarno – higijensko stanje u školama, koji se realizuje po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a”, kazala je ona.

Projektom je obuhvaćeno 100 osnovnih škola na teritoriji Crne Gore.

Kako je pojasnila, u okviru projekta je planirano da se prvenstveno utvrdi koliko škola ima čistu vodu, da li je ta voda dostupna, kakvi su uslovi u toaletima, postoji li vlaga i buđ u prostorijama u kojima borave djeca, da li je inventar u učionicama prilagođen djeci i niz drugih pitanja koji se tiču gradnje, kao što je materijal od kog su urađeni plafoni i podovi.

“Takođe se u učionicama i salama uz pomoć određenih instrumenata, ispituju mikroklimatski uslovi: relativna vlažnost vazduha, temperatura prostorije, osvijetljenost, vlažnost zidova, mjeri se  buka unutar i van škole”, dodala je dr Kujundžić.

Kako je kazala, iz svake škole se uzima uzorak od 50 učenika koji ispunjavaju anketu u vezi svog doživljaja uslova u školi.

Prema njenim riječima, do sada su završili oko 60 odsto škola od 100 koliko je planirano projektom, a do kraja godine obići će svih 100.

“Nakon završenog obilaska, slijedi obrada i analiza podataka i izrada zbirnog izvještaja na osnovu kog će Institut za javno zdravlje dati iscrpne preporuke i sugestije u domenima koji ne budu odgovarali preporučenim standardima koji se tiču uslova u školama”, zaključila je Kujundžić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply