Trudnice i bebe u subotu bile u centru pažnje

Info dan Stiže nam nam beba okupio je i ove godine veliki broj trudnica i njihovih partnera, kojih su imali priliku da čuju važne i korisne informacije o tome šta da očekuju u trudnoći i nakon porođaja, i u prvim danima i mjesecima djeteta.

Info dan su organizovali Udruženje Roditelji i socijalno preduzeće Kreativa Lab, u saradnji sa šoping molom Delta City i partnerima Domom zdravlja Podgorica i Kliničkim centrom, a povodom Nacionalne sedmice promocije dojenja.

U toku prvog predavanja ljekari i sestre Kliničkog centra govorili su o tome kako i koliko majka i beba borave u porodlištu, kada i kako se uspostavlja dojenje, dok su nakon toga majke govorile o tome kakva si bila njihova iskustva u toku trudnoće i nakon nje i kako su se prilagođavale na promjene koje trudnoća donosi. Na bini je sa Darijom Petović Bambur, savjetnicom u psihoterapiji, prvo bila majka Maja, a zatim su joj se pridružile Vesna i Lidija koje su govorile o tome kako su se osjećale i ponašale u trudnoćama i šta im je bilo posebno važnom u tom periodu.

Trudnoća (ni) je drugo stanje tema o kojoj se upravo priča na Info danu Stiže nam beba

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

Kompanija Bio Save predstavila je načine čuvanja matičnih ćelija i objasnila zašto je važno sačuvati ih kao i koje sve bolesti je moguće liječiti uz njihovu pomoć, a zatim je poseban panel bio posvećen planiranju porodice i problemima u začeću. Ginekološkinja Tatjana Motrenko ukazala je zašto parovi danas sve više i češće imaju problema i navela da se posljednjih godina puno toga u nauci i medicini promijenilo ali je proces reprodukcije ostao isti.

Najviše pažnje i pitanja u prvom dijelu dana privukla je patronažna sestra Doma zdravlja Sanela Rastoder, koja je govorila o tome na koji način patronažne sestre te ustanove pomažu roditeljima i predstavila je i načine njegovanja bebe – kupanja, masiranja, tretiranja kože. Njoj se pridružila na bini i jedna majka koja se primijenila savjete koje je dobila od patronažne sestre. U toku ove prezentacije predstavljeni su Tosamini proizvodi, kojima su zatim nagrađene i tri majke koje su prisustvovale.

Njega novorođenčeta sa patronažnom sestrom Dom zdravlja Podgorica, Primary Health Care Center Podgorica

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

 

U skladi s tom temom bila je i Kidslandova prezentacija Hipp-ovih proizvoda za njegu kože bebe, a zatim je uslijedilo predavanje posvećeno dojenju, u toku kojeg su savjetnica za dojenje udruženja Roditelji Ana Vujnović i majka Milica govorile o prvim danima i nedoumicama u vezi sa dojenjem, i kako ih prevazići, a uz to i naći adekvatnu podršku. Na kraju panela posvećenog dojenju uručen je poklon – ručna Philips Avent pumpica od Kidslanda.

Kako uspostaviti dojenje i šta očekivati na početku – 5. Info dan STIŽE NAM BEBA

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

 

Logopedica Tanja Lukovac iz Higia Logosa detaljno je pojašnjavala roditeljima kako da podstiču govor djeteta dok je još u stomaku, ali im je posebno ukazala na negativne strane upotrebe telefona i svih ostalih ekrana u prvim godinama.

Podsticaj govora sa Tanjom Lukovac iz Logopedi Higia Logos

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

Apoteka Benu predstavila je probiotike i šejkove za trudnice Livsan poslije čega je uslijedio dio posvećen rastu i razvoju djeteta, u toku kojeg su pedijatrica Doma zdravlja Branka Samardžija Jovanović i dječija fizijatrica Milena Adžić savjetovali roditelje o tome kako da brinu o zdravlju bebe i njenom motornom razvoju. Saznali su kada i kako se rade sistemstski pregledi, kada je potrebno obratiti se ljekaru između tih pregleda, kako povijati bebu, nositi je, a ne narušavati motorni razvoj i slično.

Rast i razvoj bebe u prvoj godini: Šta je važno znati? – Stiže nam beba 2018. u Delta City Podgorica

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

 

Doktorka Adžić je zatim predstavila Chicco obuću u toku Kidslandove prezentacije. Posebna tema je bila posvećena prilagođavanju na roditeljsku ulogu, pa ih je psihološkinja Anđa Backović podsjetila da roditeljstvo podrazumijeva novu, cjeloživotnu ulogu u toku koje se puno toga dobija ali su neophodna i mnoga odricanja.

Prilagođavanje na roditeljsku ulogu – Štiže nam beba

Gepostet von Roditelji.me am Samstag, 6. Oktober 2018

Na kraju je, kao i prethodna četiri puta, predstavljena privatna zdrastvena ustanova Codra hospital, odnosno njeno porodilište u kojem će se poroditi Natalija Sjekloća Bulajić, koja je dobila poklon porođaj. Babica iz bolnice Codra, Milica je zajedno sa majkama Martinom i Marijom koje su ranije osvojile ovaj poklon, pojasnila na koji način funkcioniše njihovo porodilište i koje su cijene porođaja, pa smo saznali da je za porođaj prirodnim putem potrebno izvdojiti 1.500 eura, uz epidural 1.900, a carskim rezom 2.5 hiljade.

Majkama su tokom cijelog dana bile dostupne savjetnice za dojenje udruženja Roditelji u posebnom kutku, a djeca koja su došla sa roditeljima su imala priliku da se uključe u radionice Igračkoteke i Razvojnog centra.

Na pultu Doma zdravlja Podgorica su u prvom dijelu dana medicinske sestre mjerile pritisak i nivo šećera u krvi trudnicama,  a predstavili su i Školu za trudnice i Školu roditeljstva koju ustanova organizuje kao dio redovnih aktivnosti.

U toku događaja poklonjen je veliki broj poklona. Kidsland je obezbijedio tri poklona – jedan za trudnicu, jedan za majku i jedan za bebu, Mustela poklon paket za mamu i bebu, Kreativa lab i Cik Cak Šnajderaj interaktivnu mapu Skupovi životinja, apoteka Angelika i 8. Red set proizvoda za mamu i bebu, Maja M Photography i Aida Photography su obradovale roditelje mini foto sesijama, Seba med i Benu poklon pakete, a Tomee Tippee električni grijač za flašice.

Osim ovih poklona, puno ih je podijeljeno i na štandovima izlagača, koji su predstavili svoju ponudu proizvoda i usluga za trudnice, majke, bebe i porodice, Učesnici jubilarnog petog Info dana Stiže nam beba su bili Kids Land, HiPP, Chicco, Tosama, SebaMed, BENU, Ogirinalna Pavlovićeva mast, Glosarij, Tea Medica, Tommee Tippee, Mustela, Bio Save, 8 red, Medela, Suavinex, Cosmetics, Expo Commerce, Frosh, Flory, Colgate, Dekoracije Ivana, Party Time, Aida Dizdarević Photography, Maja M Photography, Privatna medicinska ustanova Codra, Škola za trudnice Doma zdravlja Podgorica, Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji, SOS roditeljska linija i Cik Cak šnajderaj.

Voda Suza bila je zadužena za osvježenje i u toku ovog događaja udruženja Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply