Prosvjetna inspekcija privremeno zatvorila pet privatnih vrtića

Foto: Ilustracija

Tokom proteklih devet mjeseci prosvjetni inspektori su, inspekcijskim nadzorom 11 privatnih predškolskih ustanova i devet javnih, utvrdili nepravilnosti kod šest privatnih i isto toliko državnih vrtića.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, jedan privatni vrtić i četiri javne predškolske ustanove kažnjeni su sa po 500 eura, a odgovorna lica u njima sa 100 eura.

Utvrđene nepravilnosti kod pet privatnih vrtića odnose se na nepodnošenje zahtjeva za licenciranje privatne predškolske ustanove sa pratećom dokumentacijom Ministarstvu prosvjete zbog čega im je, ističu iz Uprave, zabranjen rad do dobijanja potrebne licence od resornog ministarstva.

“Utvrđena nepravilnost kod jedne privatne predškolske ustanove odnosila se na raspisivanje javnog konkursa za zapošljavanje nastavnika bez predviđenog probnog rada. Zbog utvrđenih nepravilnosti podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Nadležni prekršajni sud je ustanovi izrekao novčanu kaznu u iznosu od 500 eura, a odgovornom licu ustanove novčanu kaznu u iznosu od 100 eura”, kazali su iz Uprave i dodali da kod pet ustanova u postupku nadzora nijesu utvrđene nepravilnosti u njihovom radu.

Kod tri javne predškolske ustanove u postupku nadzora, dodaju, nijesu utvrđene nepravilnosti u njihovom radu.

Prosvjetni inspektori, ističu iz Uprave, nijesu kontrolisali privatne ustanove koje pružaju usluge produženog boravka učenicima.

Izvor: Dnevne novine

Comments

Leave a Reply