Ljekarska uvjerenja za djecu sportiste se plaća jer nije usluga primarne zdravstvene zaštite

Zdravstveni pregledi djece za sportske aktivnosti ne spadaju u paket usluga primarne zdravstvene zaštite zbog čega se ljekarsko uvjerenje za djecu sportiste plaća 15 eura, saopštilo je Ministastvo zdravlja povodom primjedbi roditelj zbog naplaćivanja ove usluge i najmlađima.

Kako su objasnili za Pobjedu, to je specifična zdravstvena zaštita i potpada pod oblast medicine rada i sporta, pa se naplaćuje po odluci o cijenama zdravstvenih usluga koje se pružaju trećim licima, na koju je Ministarstvo dalo potrebnu saglasnost.

U Crnoj Gori, za sada, ne postoji zakonska obaveza za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista pa ni djece, već se ljekarsko uvjerenje može dobiti samo ukoliko sportska organizacija, odnosno sportski savez čiji je sportista član podnese zahtjev, a to može učiniti i sam sportista. Iz Ministarstva zdravlja je objašnjeno, da su, druge strane, pedijatri u domu zdravlja obavezni da pregledaju djecu koja se u školi bave sportskim aktivnostima.

Redakciji Pobjede požalilo se više čitalaca koji tvrde da se prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti djece sportista ne obavljaju svi neophodni pregledi, već da se nerijetko desi da se samo sa laboratorijskim nalazima i urađenim EKG-om izda ljekarsko uvjerenje. Nekompletan medicinski pregled, upozoravaju oni, može da dovede do fatalnih ishoda.

Nadležni, međutim, tvrde da nema propusta kada je u pitanju utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista. Iz Zdravstvene inspekcije kažu da su u toku ove godine obavili pet inspekcijskih pregleda zdravstvenih ustanova iz ove oblasti, i da nijesu utvrđene nepravilnosti, a nije bilo ni prigovora na rad zdravstvenih ustanova. I u Domu zdravlja Podgorica poručuju da se sve radi po zakonu.

“Kada je Dom zdravlja Podgorica u pitanju, dokazi koji govore o obimu i načinu obavljanja ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja o sposobnosti za bavljenje sportom, to jeste da su pregledi obavljeni u skladu sa zahtjevima Zakona o sportu, nalaze se u našoj kartoteci gdje se u posebno odvojenom odjeljku čuvaju kartoni svakog sportiste koji je obavio pregled u našoj ustanovi”, naveli su oni.

Iz ove zdravstvene ustanove objašnjavaju da karton svakog sportiste treba da sadrži sve urađene pretrage od fizikalnog pregleda, laboratorije, EKG-a, pregleda vida na ortorejteru, izvještaji svih dodatnih pregleda-oftalmologa, kardiologa, itd… U kartonu je i izvještaj na obrascu koji je sastavni dio Zakona o sportu.

U Centru za medicinu rada ljekarski pregledi sportista, navode, u Domu zdravlja Podgorica (bez obzira na životnu dob) obavljaju se u skladu sa propisanim Zakonom o sportu, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja uz prethodno pribavljeno mišljenje Uprave za mlade i sport.

Mjeri se i krvni pritisak na lijevoj i desnoj ruci, puls, periferni puls, EKG (frekvenca, osovina, trajanje PR i QTC interval), laboratorijski nalazi. Daje se i prijedlog mjera i konačna ocjena za očuvanje zdravlja sportiste.

Kada su u pitanju djeca, iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da pedijatri uvidom u zdravstveni karton i anamnezom od roditelja saznaju da li dijete ima simptome ili hroničnu bolest (koja može biti pogoršana nedoziranom fizičkom aktivnošću ili je fizička aktivnost kontraindikovana).

“Iz prethodno urađenih sistematskih pregleda imamo uvid u zdravstveno stanje djeteta. Prilikom dolaska dijete pogledamo po organima i sistemima, odredimo TM, TV, BMI, TA (krvni pritisak) i kod djece kod koje ne postoji kontraindikacija za bavljenje fizičkom aktivnošću (privremena ili stalna) u okviru školskih takmičenja dajemo potvrdu”, naglasili su iz Doma zdravlja, poručivši da je za zdravlje djeteta važno da se pridržava zdravih stilova života kao što je pravilna ishrana, higijena, dovoljno sna, dozirana fizička aktivnost.

Izvor: Pobjeda

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Inače, dok ne bude besplatno, roditelji treba da izdvoje cijenu za pregled ako im dijete trenira neki sport u sportskom klubu (cijena pregleda je mnogo manja od svih godišnjih članarina, opreme, trošpkova prevoza, kotizacija i slično) i to zbog djeteta i sebe, prvenstveno.

Leave a Reply