Od ponedjeljka novi vrtić u Pljevljima za više od 60 mališana

Foto: Vijesti/Goran Malidžan

U Pljevljima će od ponedjeljka, 1. oktobra, početi da radi novi vrtić koji se nalazi u zgradi nekadašnjeg Studenskog kluba, u blizini Akademskog centra, a u kojem će biti smješteno više od 60 mališana.

Direktorica Javne predškolske ustanove Eko bajka, Abela Popović kazala je da su od Opštine dobili prostor na korišćenje i da su ga u potpunosti opremili i prilagodili uslovima za bezbjedan boravak djece.

Ona je rekla da će u taj vrtić krenuti više od 60 mališana, o kojima će brinuti pet vaspitačica i medicinska sestra.

Popović je istakla da je ove godine u vrtić Eko bajka upisano oko 700 djece, što daleko premašuje kapacitet ustanove.

“Bili smo primorani da tražimo dodatni prostor kako bi sva djeca mogla da borave u našoj ustanovi… Uredili smo i prostor oko zgrade, tako da očekujemo da ćemo 1. oktobra početi sa radom”, pojašnjava Popović.

Zgrada nekadašnjeg Studentskog kluba odavno nije u funkciji.

Dio nekadašnje kasarne je renoviran i savremeno opremljen novcem američkih građana i Opštine i ranije je služio za smještaj straže i dežurnih oficira. Ni ona, ni zgrada pored u kojoj je smješten Akademski centar, nije vlasništvo Opštine, već države, iako je lokalna vlast, dok je na njenom čelu bio Filip Vuković, u adaptaciju uložila više od 1,5 miliona eura.

U adaptaciju zgrade od 280 metara kvadratnih i nabavku potrebne opreme uloženo je 135.000 eura, od čega je USAID obezbijedio oko 75.000 eura.

Klub je u novembru 2011. otvorio Miloje Pupović, koji je te godine preuzeo upravljanje Opštinom od Vukovića. Tada je rečeno da će osposobljavanjem kadra za obavljanje poslova iz sektora turizma i ugostiteljstva centar značajno doprinijeti poboljšanju zapošljavanja mladih iz Pljevalja, što se nikada nije desilo.

Popović je kazala da očekuje da će na proljeće naredne godine početi izgradnja vrtića u pljevaljskom naselju Guke. Ističe da bi se na taj način ublažio problem prebukiranosti.

Procijenjeno je da će vrtić od oko 440 metara kvadratnih, u kojem će biti mjesta za 67 djece, koštati oko 270.000 eura. Taj vrtić će biti građen kreditom Banke za razvoj Savjeta Evrope, koji je Vlada dobila 2013. godine.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply