Tokom protesta podgoričkih gimnazijalaca privedena tri učenika

Troje podgoričkih gimnazijalaca privedeno je u ponedjeljak zbog mogućeg narušavanja javnog reda i mira prilikom protesta učenika trećeg razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Iz Uprave policije (UP) ističu da su inspektori za suzbijanje maloljetničke delinkvencije upućeni kod Gimnazije u namjeri da preventivno djeluju i eventualno spriječe narušavanje javnog reda i mira, a uslijed održavanja štrajka srednjoškolaca.

“Informaciju da će se štrajk održati Centar bezbjednosti Podgorica dobio je od uprave Gimnazije “Slobodan Škerović”. Dolaskom na lice mjesta, službenici CB Podgorica su zatekli oko 100 okupljenih maloljetnika, koji su se kretali iz pravca kružnog toka prema glavnom ulazu u gimnaziju, ulicom Vaka Đurovića. Oni su nosili transparente i pjevali navijačke pjesme, dok su svi preko lica vezali marame i druge odjevne predmete u namjeri da sakriju svoj identitet. Zbog mogućeg narušavanja javnog reda i mira i uzimajući u obzir činjenicu da su okupljeni maloljetnici na pomenutom skupu koristili pirotehnička sredstva, koja su uz trenutnu vremensku nepogodu mogla prouzrokovati požar, i da su na taj način mogli ugroziti svoju bezbjednost, kao i bezbjednost obližnjih institucija, u službene prostorije CB Podgorica dovedena su tri maloljetna lica”, naveli su iz UP.

Kako su istakli, od jednog od učenika privremeno su oduzete dvije signalne baklje, četiri petarde, flaša od alkoholnog pića i improvizovana udaraljka za bubanj. Nakon što su u policiju stigli roditelji, sa trojisom maloljetnika obavljeni su razgovori.

“Od roditelja ovih maloljetnika, prisutnih prilikom obavljanja razgovora u službenim prostorijama CB Podgorica, nije bilo pritužbi na rad policijskih službenika, a u njihovom postupanju u odnosu na učesnike protesnog skupa nije bilo upotrebe fizičke sile, niti bilo kojih drugih sredstava prinude”, kažu u Upravi policije.

Roditelji, koji su se u utorak obratili redakciji Dana, optužili su upravu Gimnazije “Slobodan Škerović”, da su učenike lažno prijavili policiji da će izazvati nerede u ponedjeljak u drugoj smjeni, tokom održavanja tradicionalnog protesta, nakon čega su izbačeni iz dvorišta, a jedan broj njih je, kako tvrde i privela policija.

Roditelj jednog učenika demantovao je navode direktorice da je protest učenika protekao bez ijednog incidenta.

Izvor: Dan/CdM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. 2003/2004 je citava moja gimnazija,zajedno sa profersorima protestovala protiv smene direktora jer je smena bila politicki motivisana.2005 smo bili prva skola u Srbiji koja se digla protiv Milosevica,i podigli smo ostale skole i fakultete a i druge organizacije i firme na noge.Nikad nikoga policija nije privodila zbog protesta.Hocete da kazete da je veca demokratija bila pre 15-20godina??

  2. nije protest nego tradicionalni strajk kad maturanti odu na ekskurziju, učenici trećeg razreda štrajkuju…i napraviše od toga proteste i ne znam ni ja što. Budalaštine!

Leave a Reply