Slovenačke školske kuhinje među najboljim u Evropi

Slovenija za organizovanu ishranu u osnovnim školama godišnje izdvaja više od 35 miliona eura, većina škola ima svoje kuhinje, a nude do četiri obroka dnevno. U osnovnim školama i dalje se kao obavezni predmet predaje i domaćinstvo, gdje djeca kuvaju, uče o zdravoj ishrani, ekologiji i pravima potrošača.

Učiteljica Darinka Šešerko više od 30 godina predaje biologiju, prirodu i domaćinstvo.

“Djeca vole praktični rad, vesela su, a i ja uživam jer i kući mnogo kuvam. Veoma sam zadovoljna ovim poslom”, kazala je ona.

Domaćinstvo je obavezni predmet u slovenačkim osnovnim školama. Djeca o zdravoj ishrani, važnosti bavljenja sportom, ekologiji, pravima potrošača i raspolaganjem novcem uče i na drugim predmetima.

“Razgovaramo o vitaminima, o voću i povrću, da treba piti mnogo vode i jesti orašasto voće. Učili smo i o piramidi pravilne ishrane”, kazao je jedan od učenika, Vid.

Darinka dio radnog vremena provodi u ulozi organizatora školske ishrane. Ovo radno mjesto mora imati svaka osnovna škola u Sloveniji zbog organizovane školske ishrane.

“Sastavljam jelovnike za školu, pazim da je kupljena hrana zdrava. Kupujemo od lokalnih proizvođača”, kazala je ova učiteljica.

Jaja nabavljaju isključivo iz okolnih mjesta. Jednom sedmično na jelovniku je domaći hljeb. Tu su i domaća salata, kupus, mahunarke i krompir.

Sistem ishrane u slovenačkim osnovnim školama je među najboljima u Evropi. Država roditeljima nudi subvencije, a školama propisuje minimalne standarde.

Osnovna škola u Zrečama, u blizini Celja, prvi obrok, doručak, ima već od 6 časova i 45 minuta.

“U 9 sati i 30 minuta je užina, taj obrok imaju sva naša djeca, svi roditelji su se prijavili. Slijedi ručak na koji dolazi otprilike 80 odsto učenika. Za djecu koja ostaju u školi duže imamo popodne još jednu užinu”, kazao je direktor Osnovne škole Zreče, Peter Kos.

Roditelji su zadovoljni ne samo zbog toga već i zato što ne moraju da kuvaju dan ranije.

“Ova mogućnost ishrane je za nas velika prednost i pametno je to iskoristiti. Djeca bi nam inače rekla ‘Ne brini već ću nešto pojesti’. Ovako u školi ne jedu brzu hranu i čokoladice”, kazala je Barbara Kejžar, majka troje djece.

Osnovne škole obavezne su da nude užinu. Na taj obrok prijavljeno je 99 odsto učenika od kojih 60 odsto jede besplatno zahvaljujući državnoj subvenciji za roditelje sa nižim zaradama. Na ručak je prijavljeno više od 80 odsto djece, trećina jede besplatno.

Zakon propisuje i standarde školske ishrane.

“Naglasak je na zdravoj i uravnoteženoj ishrani prilagođenoj djeci tako omogućujemo zdrav razvoj djece tokom cijelog osnovnoškolskog perioda”, kazao je Gregor Mohorčič iz Ministarstva obrazovanja Slovenije.

Darinka Šešerko i nakon 30 godina rada s djecom uživa u ovoj kuhinji-učionici. Djecu je naučila da kuvaju i drugačiju hranu. Neke od palačinki spremljene su za dvoje djece u razredu koji imaju celijakiju. Svi su zadovoljni.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply