Otvoren novi vrtić u Staroj Varoši, za oko 100 mališana

 

U podgoričkom naselju Stara Varoš danas je otvoren novi vrtić u sklopu Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, u kojem će boraviti oko 100 mališana, a koji će omogućiti da se rasterete kapaciteti u ostalim predškolskim jedinicama u Glavnom gradu.

Novac za ovaj vrtić obezbijedili su Ministarstvo prosvjete i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Na svečanosti povodom otvaranja nove predškolske jedinice u Staroj Varoši, ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da je crnogorska Vlada, u cilju projekta da sva djeca imaju mogućnost pohađanja predškolske nastave, stupila u kreditni aranžman koji podrazumijeva gradnju sedam novih vrtića.

“Jedan u Zagoriču je odavno u funkciji, drugi na Starom aerodromu je nedavno otvoren. Vrtić u Tuzima se uveliko radi, u Baru će narednih dana početi da se gradi, dok se za ostale projektovanje privodi kraju“, kazao je Šehović.

On je precizirao da je za vrtić u Staroj Varoši, objekat besplatno ustupio glavni grad Podgorica, a Ministarstvo prosvjete uložilo oko 70 hiljada eura.

Šehović je naveo da je TIKA finansirala opremanje vrtića u vrijednosti od 20.000 eura.

“Samo u 2018. godini, Ministarstvo prosvjete sa prijateljima iz TIKA-e radi na četiri projekta”, kazao je ministar.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će oko stotinu djece ubuduće boraviti u novootvorenoj predškolskoj jedinici u Staroj Varoši.

“Namjera glavnog grada je da svako dijete nađe mjesto u vrtiću. Nažalost, i dalje smo u situaciji da su naši vrtići prebukirani. Zadovoljstvo mi je da najavim da ćemo naredne godine krenuti u realizaciju gradnje vrtića u Bloku 6, ako se steknu uslovi i u City kvartu, a nadam se da do kraja mandata ove gradske uprave dobijemo jedan takav objekat i na Zlatici“, rekao je Vuković.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, istakao je da je TIKA od 2007. godine do danas realizovala više od 320 projekata u Crnoj Gori.

“Drago mi je da će djeca od sada, zahvaljujući Vladi Republike Turske, boraviti u boljim uslovima. Nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori“ kazao je Galip.

Izvor: Anadolu Agency

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply