Roditelji zadovoljni nastavom na engleskom, projekat proširen

Projekat nastave na engleskom, koji se tokom protekle godine realizovao u četiri odjeljenja crnogorskih škola, oduševio je roditelje pa je Ministarstvo prosvjete riješilo da ove godine uključi još pet škola, i  sada nastavu na engleskom pohađaju i prvaci osnovnih škola 21. maj, “Radojica Perović” iz Podgorice, Nedakusi u Bijelom Polju, i “Radomir Mitrović” u Beranama.

Da su roditelji  zadovoljni pokazali su rezultati ankete koja je sprovedena tokom protekle školske godine, a kako su kazali roditelji za Vikend novine, na ovaj način, kroz igru, djeca su stekla znanje koje će im biti od velike koristi u budućnosti.

Slobodan i Milena, roditelji djece u OŠ “Maksim Gorki” ovu aktivnost opisuju u superlativu.

“Mi, kao roditelji, smo izuzetno zadovoljni projektom izvođenja nastave na engleskom jeziku. Takođe, način na koji je naša ćerka prihvatila ovu vrstu aktivnosti se može opisati samo u superlativu. Uz radost, kroz igru i zabavu, ona stiče vještine koje će mnogo značiti u budućnosti. Ne smijemo zaboraviti da ogroman doprinos daju učiteljice, vaspitačice i starješina škole, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće”, kazala je Milena.

Ona smatra da se važnost učenja engleskog jezika ne može dovoljno naglasiti jer je to jezik računara, interneta, međunarodnog poslovanja, bankarstva.

“Naučno je dokazano da učenje novih jezika unapređuje mozak kroz jačanje prirodne sposobnosti fokusiranja, razvijanje kreativnosti za rješavanje problema iz različitih perspektiva, kvalitetnijeg procesuiranja informacija itd. Kao ljudi koji u svom svakodnevnom radu koriste engleski jezik (profesionalno prevođenje za vladu SAD-a, saradnja sa EU i raznim međunarodnim organizacijama) i potpuno shvataju važnost poznavanja istog, nadamo se da će se ovaj projekat nastaviti i proširiti koliko je god to moguće” navodi Milena.

Snežana Irić, direktorica OŠ “Maksim Gorki”, jedne od škola koje su u projekat uključene od prošle godine, tvrdi da je do sada realizacija projekta tekla uspješno, i da su učenici tokom prve godine usvojili znanja predviđena nastavnim planom i programom za prvi razred.

“Između ostalog, djeca su naučila imenovanje i prepoznavanje geometrijskih figura, brojeve do 20, sabiranje i oduzimanje do 10, godišnja doba, određivanje položaja predmeta, praznike, prepoznavanje i imenovanje boja, a i na času fizičkog vaspitanja smo igrali različite igre koristeći engleski jezik”, kazala je Irić koja navodi da je jedan od brojnih prednosti pohađanja časova na engleskom, učenje jezika na prirodan način.

“Učenici usvajaju jezik na prirodan način, kroz igru, pjesmu i dijalog, te njihova znanja stečena na ovaj način se kasnije funckionalno primjenjuju. Oni razvijaju razumijevanje stranog jezika i upotrebavaju ga u svakodnevnom životu”, pojasnila je Irić.

PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić kaže da se projekat pokazao uspješnim, zbog čega je odlučeno da se nastavi i proširi od ove školske godine.

Ona napominje da dvojezična nastava ne znači da se kompletna nastava za prvake izvodi na stranom jeziku, već da se samo dio časa, na početku pet do deset minuta, komunicira na engleskom jeziku.

“Predaju isključivo učitelji koji su prošli obuke Britanskog savjeta i koji znaju da prate napredak djece i održe mjeru na način da učenje jezika kroz konverzaciju na engleskom ni u jednom momentu ne ugrozi znanje iz predmeta koji se obrađuje. Projekat je, dakle, brižljivo planiran i pokazao je izuzetne rezultate, a sada se sprovode i obuke nastavnika predmetne nastave, kako bi djeca koja uče po ovom sistemu mogla da po istom principu nastave rad i onda kada od učitelja pređu u više razrede”, objašnjava Lekić i naglašava da su se sva ova odjeljenja formirala potpuno na dobrovoljnoj osnovi.

“Dakle, ona se formiraju samo ako roditelj iskaže interesovanje da njegovo dijete uči u odjeljenju u kome se dio nastave izvodi na engleskom jeziku”, naglasila je Lekić.

Prednosti pohađanja nastave na engleskom jeziku su, kaže ona velike, jer djeca u ranom uzrastu najbolje usvajaju znanje jezika, i to ono koje kasnije mogu pretočiti u tečan konverzacijski nivo.

“Preciznije, broj godina je obrnuto proporcionalan potencijalu za učenje jezika. Stečeno funkcionalno znanje engleskog jezika otvoriće našoj djeci brojne mogućnosti”, dodala je Lekić.

Podsjećamo, od školske 2017/18 godine počeo je se sa realizacijom pilot-projekat izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku od prvog razreda, a tada se projekat odnosio na četiri osnovne škole: “Luka Simonović” i “Olga Golović” iz Nikšića, “Maksim Gorki” Podgorica i JU OŠ “Mirko Srzentić” Petrovac.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply