Za tri mjeseca pomjeren rok za završetak izgradnje srednje škole u Zeti

Rok za izgradnju Srednje stručne škole u Golubovcima, koja je trebalo da bude završena 15. septembra, ponovo je pomjeren i to za tri mjeseca.

Iako je aneksom ugovora, koji je Direkcija javnih radova potpisala sa firmom Met-alu plast, bilo predviđeno da izgradnja objekta Srednje stručne škole u Golubovcima bude završena do 15. septembra ove godine, rok je ponovo pomjeren. Prethodno nije ispoštovan ni prvobitni ugovor, koji je definisao da će škola biti završena do kraja marta ove godine. Ovoga puta rok je pomjeren za tri mjeseca, tj. za kraj ove godine, kada je, kako su precizirali iz Direkcije “tehnički rok za završetak preostalih radova”.

Iz Direkcije javnih radova Pobjedi su ranije kazali da je nakon potpisivanja aneksa posao intenziviran, ali kako sada navode, brojni su razlozi zbog kojih ovaj objekat nije završen ni u prvom, a ni u drugom definisanom roku. Sve je teklo usporeno i zbog svakodnevnog usaglašavanja između izvođača radova, nadzorne službe i Direkcije javnih radova oko više tehničkih pitanja prouzrokovanih nedostacima u projektnoj dokumentaciji. Na samom startu izgradnju je, navode iz Direkcije, ometao antenski stub Radio-difuznog centra, predviđen za rušenje.

“Novi antenski stub za čiju su izgradnju, shodno zaključku Vlade Crne Gore, bili zaduženi Radio-difuzni centar i Direkcija javnih radova, sagrađen je sredinom februara 2017. godine. Krajem marta iste godine uklonjena je oprema svih telekomunikacionih operatera sa starog antenskog stuba i moglo se pristupiti njegovom rušenju”, navodi se u odgovoru Direkcije na pitanja Pobjede.

Do kašnjenja u odnosu na ugovorenu dinamiku izvođenja radova došlo je, navodi se dalje u odgovoru, i zato što su ih više puta prekidali bivši vlasnici zemljišta na kojem se gradi škola.

Napominju da postupak poravnanja još nije završen zbog nepotpune dokumentacije koju dostavljaju bivši vlasnici zemljišta.

“Zaključkom Vlade, Direkcija javnih radova zadužena je da sredstvima iz kapitalnog budžeta izmiri obaveze po osnovu poravnanja u postupku povraćaja oduzetih imovinskih prava vlasnicima nepokretnosti, a na osnovu dostavljene dokumentacije Zaštitnika imovinsko -pravnih interesa Crne Gore”,  saopštili su iz Direkcije javnih radova.

Oni takođe navode da je izvođač tokom 2017. godine izvodio radove smanjenim intenzitetom, odnosno u skladu sa obezbijeđenim sredstvima u kapitalnom budžetu za tu godinu.

Izgradnja objekta u Golubovcima počela je u januaru 2017. godine, nakon što je ugovorom koji je Direkcija javnih radova, 4. oktobra 2016. godine, potpisala sa preduzećem Met-alu plast iz Danilograda. Rok za završetak radova bio je 14 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Nakon što ugovoreni termin nije poštovan, sa firmom Met-alu plast potpisan je aneks ugovora kojim je predviđeno da radovi budu završeni do 15. septembra. Projekat izgradnje zgrade prve srednje škole u Zeti vrijedan je 4.541.123 eura.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply