Svečano otvorena nova vaspitna jedinica vrtića u Budvi

Novi vrtić u Budvi, koji je 3. septembra primio prve mališane, u srijedu su svečano otvorili ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Opštine Dragana Krapovića.

Vrtić se nalazi u novim prostorijama koje je Opština Budva ustupila na korišćenje JPU “Ljubica Jovanović Maše”, u centru TQ Plaza.

Direktorica JPU “Ljubica V. Jovanović – Maše”, Vera Šaranović kazala je da je zadovoljna zbog otvaranja pete vaspitne jedinice ovog vrtića. Kako je navela, upisom 193 djece u novu vaspitnu jedinicu značajno su rasterećeni kapaciteti budvanskog vrtića koji ukupno broji 1.200 djece.

Predsjednik Krapović je naglasio da je lokalna uprava istrajna u namjeri da najmlađim sugrađanima pruži što bolje uslove za rast i razvoj i obezbijedi srećno djetinjstvo. Prema njegovim riječima, Opština je odlučila da sva svoja raspoloživa sredstva usmjeri na rješavanje problema prebukiranosti kapaciteta postojeća dva objekta vrtića u užem gradskom jezgru Budve, te da će učiniti sve da neke od postojećih prostora, koji su u vlasništvu Opštine, prenamijeni i učini adekvatnim za boravak mališana.

“Naša je dužnost da im obezbijedimo srećno djetinjstvo. Postojeći objekti javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maše”, godinama unazad, svojim kapacitetima nisu adekvatni u odnosu na broj upisane djece. Lokalna samouprava je zbog toga odlučila da sva svoja raspoloživa sredstva usmjeri ka rješavanju problema prebukiranosti kapaciteta postojeća dva objekta vrtića u užem gradskom jezgru Budve”, kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima Opština Budva sada je pristupila odgovornom planiranju aktivnosti u cilju obezbjeđivanja uslova za razvoj predškolskog obrazovanja.

“Nažalost, ono što je prethodno propušteno se ne može brzo nadoknaditi, ali zato sada možemo učiniti sve da neke od postojećih prostora, koji su u vlasništvu Opštine Budva, prenamjenimo i učinimo adekvatnim za boravak mališana”, istakao je Krapović.

Odluku lokalne uprave da u što kraćem roku odgovori potrebama mališana podržala je društvena zajednica Budve i kroz upravu vrtića, Ministarstvo prosvjete Vlade Crne Gore.

“Zadovoljni ovim pilot projektom, nadamo se da ćemo pokrenuti sve na maksimalno angažovanje i da se ubrzo vidimo u novom vrtiću u Dubovici ili rekonstruisanom i dograđenom starom vrtiću u Budvi”, kazao je Krapović.

On je dodao da smatra da je sada ovaj prostor dobio najbolju moguću namjenu i da ga sa neizmjernim zadovoljstvom predaje na upotrebu onima koji će na stručan i odgovoran način brinuti o najmlađim sugrađanima Budve.

Podsjećajući da su predškolske ustanove ključ socijalizacije djece i civilnog uključivanja u okruženje koje nije porodično, ministar prosvjete Damir Šehović je kazao da je težnja Ministarstva da se svakom djetetu, čiji roditelji to žele, omogući da upišu državni vrtić.

“Ovim prostorom se značajno rasterećuju ostale vaspitne jedinice u Budvi. Takođe, šalje poruku svima da je obrazovanje zaista posao kojim moraju da se bave resorne institucije, ali i da je pomoć Opštine i više nego dobrodošla. Danas svjedočimo više nego korektnom odnosu Opštine Budva prema Ministarstvu prosvjete i prema vrtiću u Budvi, budući da su nam pomogli da rasteretimo kapacitete u ostalim vrtićima iako to nije njihova formalna obaveza, ali jeste moralna”, kazao je Šehović.

On se posebno zahvalio predsjedniku Krapoviću, SO Budva i svima koji su dali doprinos da se ovaj prostor namijeni za potrebe najmlađih stanovnika Budve.

Izvor: RTV Budva

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply