Nerealne slike u medijima i na društvenim mrežama donose i nerealna očekivanja

Bračni parovi su preplavljen putem medija i društvenih mreža porukama i idejama šta je to što čini dobar brak, a to su najčešće to nerealne slike divnih ljubavnih priča, velikih porodica, skupih putovanja, godišnjih odmora, večera, dječijih rođendana koji više podsjećaju na pozorišne predstave nego li na radost rođendana, ukazuje psihološkinja Jasmina Đukić, komentarišući činjenicu da se u Crnoj Gori razvede svaki četvrti brak.
Prema njenim riječima, u takvom kontekstu, očekivanja i potrebe rastu kod većine, pojedinci u braku se nesvjesno više okreću materijalnom sticanju, emotivno opada, a frustracije rastu jer se materijalno ne ispunjava.

„Sa mjesta frustracije kreću optuživanja i odbacivanja. Emotivno nezadovoljna potreba pomjera partnere, udaljava, tu prestaje i fizička razmjena u partnerskom odnosu. Praznina koja je nastala i koja se otvoreno ne može iskomunicirati, zamaskirano se komunicira kroz optužbe, kritike… čime raste začarani krug do momenta dok se partneri ne odluče da se razvedu“, pojašnjava je Đukić za Portal Analitiku.

Zato smatra da je najvažnije da partneri budu otvoreni i samosvjesni, da pokušaju da rade prvo na sebi, pa na partnerstvu.

Prekid odnosa je, kako je navela, uvjek nedostatak svijesnosti jednog od partnera, a posto brak čine dvije osobe, nije dovoljno da jedan to bude drugi ne.

Na osnovu iskustva i rada sa klijentima uočava kao jedan od najučestalijih razloga za rastanak nemogućnost partnera da se nose sa izazovima koje nosi partnerski odnos, odnosno brak.

“Generalno pomjeranje partnera iz odnosa (fizičko ili emotivno) na nerazumijevanja, koja su sastavni dio svakog odnosa, povećava njihovu udaljenost. Vremenom ta udaljenost biva toliko velika, da postaje nalik zidu“, objasnila je Đukić.

Prošla godina bila je rekordna po broju razvoda u Crnoj Gori za proteklu deceniju. Podaci Monstata pokazuju da je u 2017. sklopljeno više od 3 hiljade brakova, a da je razveden svaki četvrti.

Vjeru u brak prošle godine, prema podacima Monstata, pokazala su 3.272 para. Sa druge strane, u protekloj deceniji najviše razvoda bilo je upravo u 2017. Čak 765 parova pogazilo je onu ‘’u dobru i u zlu’’.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Nerealna slika u medijima i na društvenim mrežama, opšte loša materijalna situacija, stalni stresovi i novi izazovi, prevelika “emancipacija” – žena pogotovu, promiskuitet; droga, alkohol i kocka…

Leave a Reply