Građani Tivta traže besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce

Grupa građana iz Tivta, pokrenula je potpisivanje peticije kojom od lokalne uprave traže da od naredne školske godine za sve đake osnovih i srednjih škola u toj opštini budu obezbijeđeni besplatni udžbenici. Peticija se može potpisati do 19. septembra, na štandu na šetalištu Pine, svakog dana od 16:30 do 19 sati.

“Imajući u vidu da budžet grada Tivta za 2019. godinu tek treba da bude usvojen, pokrećemo ovu peticiju sa ciljem da od školske 2019/2020, svi učenici osnovnih i srednjih škola grada Tivta imaju pravo na besplatne udžbenike. Novac iz opštinskog budžeta često se usmjerava na daleko bezvrijednije projekte, od projekta ulaganja u mladost, u našu djecu, u one koji će sjutra voditi ovaj grad”, piše u obrazloženju peticije građana. “Da bi to mogli uraditi, moramo našoj djeci pružiti jednake uslove za školovanje”.

Peticiju je pokrenula grupa građana koju čine Bakir Džonlić, Dubravka Stanišić, Nataša Bulatović, Sandra Sidik i drugi.

Tivat se, kako navode, hvali i ponosi time da je grad prijatelj djece, ali je u stvarnom životu  teško vidjeti istinu u tome.

“Ljudima je teško, snalaze se, kupuju stare udžbenike, brišu ispunjene radne sveske, kopiraju što mogu jer udžbenici su jako skupi, pogotovo kad jedna porodica školuje više djece. Najteže je kad se mijenjaju knjige i treba kupovati sve novo. Školovanje je po zakonu besplatno i jednako dostupno svima, ali osim klupa u kojima djeca sjede, tu ništa nije besplatno. Budimo realni, u školama nema ni toalet papira”, poručuje grupa građana koja je pokrenula peticiju.

Smatraju da bi besplatni udžbenici trebalo da budu projekat na opštinskom nivou, a to bi bio najbolji i najefikasniji metod kojim će se donekle izjednačiti prava i uslovi obrazovanja svih učenika.

“Većina razvijenih zemalja dijeli besplatne udžbenike u toku procesa obrazovanja, dok njihovo finansiranje potkrepljuje uglavnom novac sakupljen na opštinskom, gradskom, a ne državnom nivou”, tvrde građani Tivta.

Kada prikupe potpise, predaće ih predsjedniku opštine Tivat i predložiti da se zahtjevi iz peticije uvrste u predlog budžeta za narednu godinu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply