Nastavlja se projekat Dan umjetničkog obrazovanja

 

Dan umjetničkog obrazovanja, koji je iz školskih klupa u Zetski dom doveo gotovo dvije hiljade djece tokom prethodne, biće nastavljen i u ovoj školskoj godini a obuhvatiće učenike osam crnogorskih škola.

Projekat organizuju Zetski dom i Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom kulture.

Projektom je tokom prvog dijela bilo obuhvaćeno 10 škola, a učestvovali su stariji osnovci i učenici prvih razreda srednjih škola iz Cetinja, Podgorice, Danilovgrada, Bara i Berana.

Nastavak slijedi već sada u septembru, a planirano je da do decembra đaci iz novih gradova uđu u program Dana umjetničkog obrazovanja. To su: Herceg Novi, OŠ Orjenski bataljon Bijela i Gimnazija „Ivan Goran Kovačić“ ; Pljevlja: OŠ „Boško Buha“ i Gimnazija „Tanasije Pejatović“ ; Plav: OŠ „Hajro Šahmanović“ i JU SMŠ – Gimnazija „Bećo Bašić“. Kada je riječ o glavnom gradu, nastavljaju se posjete Gimnazije “Slobodan Škerović” , a iz Podgorice dolaze i učenici OŠ „Radojica Perović“.

Tokom posjeta djeca će imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, kao i lunch-pakete, u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

I ovoga puta učenici osnovnih škola imaće priliku da tokom posjeta Zetskom domu pogledaju komad Kapital-djeca u režiji Petra Pejakovića, dok će srednjoškolci uživati u predstavama Dokle pogled seže i Kučka, u režiji Arpada Šilinga, kao i u ostvarenjima: Bog masakra, reditelja Siniše Evtimova i Sin, Mirka Radonjića.

Nastavkom Dana umjetničkog obrazovanja ostvaruje se unaprijed zacrtani plan svih uključenih institucija da projekat preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja ikad iniciranih u regionu.

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom paralelno sa ovim, biće realizovan i nastavak drugog obrazovnog segmenta – Studija Kraljevskog pozorišta kojim rukovodi profesor FDU i pozorišni reditelj Petar Pejaković. Kroz prvi dramski studio u Crnoj Gori koji radi u sklopu državne institucije, u toku prethodne školske godine, takođe potpuno besplatno, prošlo je preko osamdesetoro djece.

Dan umjetničkog obrazovanja i Studio Kraljevskog pozorišta, vratili su najstarijem pozorištu u Crnoj Gori obrazovnu ulogu, utkanu u njegove temelje 1884, a dječiji žamor, mašta i osmijesi vratili su se u Zetski dom.

“Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti“, kazala je o obrazovnom segmentu teatra njegova umjetnička direktorica Lidija Dedović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply