Roditelji učenika škole u Igalu strahuju za sigurnost svoje djece

Foto: Vijesti/Marko Ilijanic

U područnom odjeljenju Osnovne škole “Dašo Pavičić” u Igalu, danas je počela nastava za 240 đaka, a roditelji strahuju za sigurnost svoje djece.

Plaše se da se ne ponovi slična situacija od prije dvije godine, kada se u vrtiću na Savini srušila nastrešnica, nakon čega je objekat zatvoren. Tada srećom niko nije stradao.

Dječje odjeljenje Instituta “Dr Simo Milošević” u kome su smještena četiri odjeljenja područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata kada je u njemu bila smještena francuska kablovska centrala.

U kakvom su stanju konstrukcioni elementi objekta izgrađenog prije više od sedam decenija i koji je pretrpio zemljotres 1979. godine, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Za potrebe Instituta Igalo, jedan od najčuvenijih srpskih i jugoslovenskih arhitekata 20. vijeka – Nikola Dobrović (1897-1967) uradio je projekat rekonstrukcije i dogradnje zgrade u kojoj je do polovine 90-ih godina prošlog vijeka radilo Dječje odjeljenje. Nakon toga je objekat prestao da se koristi, a prije 25 godina u njemu je otvoreno je područno odjeljenje škole “Dašo Pavičić”.

To je trebalo da bude privremeno rješenje, jer je Detaljnim urbanističkim planom bila predviđena gradnja nove škole u Igalu, koji do danas nije realizovan.

Matična škola “Dašo Pavičić” u hercegnovskom naselju Topla, projektovana je za 800 učenika, a ove školske godine upisano je 1.346 učenika, od kojih 240 u područnom odjeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini.

Direktor škole Branislav Krečković ističe da je sve teže naći rješenja kako kvalitetno smjestiti, rasporediti po smjenama skoro dvostruko veći broj učenika nego što kapaciteti škole predviđaju.

Jedno od rješenja moglo bi biti aktiviranje područne škole u Sutorini, gdje je upisano svega 18 učenika.

Objekat od centra Igala udaljen je samo tri kilometra, ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak.

Roditelji, ali i mještani saglasni su da bi najbolje rješenje bila izgradnja nove škole u Igalu.

Neformalna grupa građana koja je prije tri godine pokrenula inicijativu za izgradnju škole u Igalu, ističe da pored 240 učenika koji nastavu pohađaju u područnom odjeljenju u Igalu, još oko 300 učenika iz Igala i okolnih mjesta od I do IX razreda pohađa nastavu u matičnoj školi na Toploj – što je ukupno oko 550 učenika.

To je, kažu, dovoljan argument za početak gradnje nove škole u Igalu.

Novi PUP Opštine predvidio je izgradnju škole na lokaciji Šištet Bare u Igalo, gdje je planirana i izgradnja Autobuske stanice i stambene zgrade za državne namještenike i penzionere.

Osim problema sa prostorom u objektu na Toploj nedovoljni kapaciteti su i u područnom odjeljenju u Igalu gdje je ove godine upisano 240 djece.

Krečković kaže da je zgrada stara preko sedam decenija i da se od izgradnje nije ozbiljnije ulagalo, osim što je okrečena i sređena unutrašnjost i nabavljene nove klupe, a sve na inicijativu roditelja, čija su djeca pohađala ili još uvijek pohađaju nastavu u Igalu.

“Obavjestili smo Ministarstvo da u matičnoj školi više nema prostora, upoznali ih i sa stanjem objekta u Igalu. Predstavnici Ministarstva će ovih dana obići školu u Igalu i ustanoviti da li ima uslova za boravak djece – ukoliko ne bude moraćemo da nađemo rješenje da djecu premjestimo”, kazao je Krečković.

S druge strane, kako objašnjava, u Sutorini, gdje je upisano svega 18 učenika, postoje odlični uslovi za boravak djece.

“Ovaj objekat koji je samo tri kilometra udaljen od centra Igala ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, a nije iskorišćen koliko bi trebalo. Nastojimo i da kroz privatno javno partnerstvo stavimo u funkciju balon salu, koju bi koristili naši učenici za vrijeme nastave, a partner koji bi ušao sa nama u taj projekat, tokom večernjih sati. Riječ je o investiciji od oko 50.000 eura”, kazao je direktor Škole, podsjećajući i da je opština Herceg Novi investirala 50.000 eura u izgradnju sportskog terena pored matične škole na Toploj koji će takođe koristiti njihovi učenici.

Objekat škole u Mojdežu, koji nije u funkciji deceniju, planiraju da urede, okreče unutrašnje prostorije, poprave podove i instalacije kako bi povremeno mogli da ga koriste kao istureno odeljenje škole u prirodi.

Krečković kaže da su preduzeli niz aktivnosti kako bi spremno dočekali đake nakon ljetnjeg raspusta.

“Očišćena je i uređena unutrašnjost škole, svaki kutak, svaka klupa i stolica. U saradnji sa komunalnim preduzećima sređena su i dvorišta škole. Od ministasrtva i lokalne uprave uspjeli smo da obezbjedimo oko 6.000 eura kako bi jednu učionicu adaptirali za produženi boravak mališana, čiji roditelji rade i nisu u mogućnosti da prihvate djecu nakon nastave. U njoj će moći da boravi oko 50 djece. U pregovorima smo sa potencijalnim sponzorima a sve u cilju pokretanja novih sadržaja, o kojima ću detaljnije govoriti kada bude konkretnijih informacija”, kazao je Krečković.

Prvi put u školske klupe sješće u ponedjeljak i 146 prvaka.

“Imamo šest odeljenja ukupno, četiri u matičnoj, dva u Igalu i troje učenika u Sutorini. Za sve njih organizujemo svečani prijem 3. septembra u 8 h. Očekujemo dolazak i predsjednika Opštine i SO Stevana Katića i Miloša Bigovića”, kazao je direktor najbrojnije škole u Herceg Novom.

Izvor: Vijesti/Radio Herceg Novi

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. roditelji ne strahuju – oguglali su ovih 25 g koliko su djeca tu isla u skolu. ali sad upravi odgovara da time mase i naredi iselenje, jer uskoro se institut prodaje. nema 4 nego 10 odjeljenja!
    problem je sto nemaju gdje s 240 ucenika, nego ce da renoviraju seosku skolu u sutorini i prebace djecu 4-5 km od kuce
    bruka

  2. Nije to strah zbog djecije sigurnosti ( da je tako davno bi renovirali ili napravili skolu u Igalu) nego dio Banje prodat i sad da se ne bi pricalo da su djecu izbacili iz skole lakse im je reci da se zatvara zbog sigurnosti djece.

  3. Ovo je sve sramno a jos sramnije sto su nam sve to tako nosalantno rekli 3 septembra … ja kao roditelj prvaka strahujem za sve moguce opcije koje su naveli jer po ovome sto se desilo ustanova uopste nije profesionalna

Leave a Reply