Naredne godine bez promjene udžbenika

 

Sve crnogorske škole, osim dvije u kojima se izvode radovi, su spremne i kadrovski opremljene i danas počinju nastavu u svojim prostorijama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, i najavljeno da novih udžbenika naredne godine neće biti.

Prema riječima generalne direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijane Vučinić Nikolić, u dvije škole još nijesu završeni radovi pa će se nastava, dok radovi ne budu završeni, izvoditi u drugim prostorijama.

“To je škola 29. novembare u Dinoši i O.Š. Aleksa Bećo Đilas u Mojkovcu”, precizirala je ona i Jutarnjem programu RTCG.

Danas, kako je kazala, kreće u školu oko 7,5 hiljada prvaka u Crnoj Gori.

“Toliko i u srednjim školama znači da ukupno očekujemo u predškolskim ustanovama oko 21 hiljadu djece.  U osnovnim školama oko 68 hiljada i oko 28 hiljada očekujemo da danas krene u srednju školu”, kazala je Vučinić Nikolić.

Reforma obrazovanja u Crnoj Gori je okončana kada su na Nacionalnom savjetu usvojeni novi udžbenici, kazala je Vučinić Nikolić i dodala da sada treba sačekati kako bi vidjeli koje će benefite ona donijeti crnogorskom obrazovnom sistemu.

“Novih knjiga naredne godine neće biti. Sada su novi udžbenici u prodaji i oni će se koristiti nekoliko godina”, kazala je Vučinić Nikolić.

Govoreći o negodovanjima roditelja zbog mijenjanja udžbenika ona je kazala da svaki udžbenik mora da prati plan i program.

“Nacionalni savjet za obrazovanje je usvojio te nove planove i programe još prethodne godine. Zato su određeni udžbenici dorađeni u određenom procentu”, pojasnila je.

Ona je podsjetila da će biti nastavljena kampanja Stručno je ključno i najavila da će dualnim obrazovanjem biti obuhvaćeno duplo više djece.

Prvi predah od obaveza (produženi vikend), kako je kazala, slijedi nakon 31. oktobra.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. “… je Vučinić Nikolić i dodala da sada treba sačekati kako bi vidjeli koje će benefite ona donijeti crnogorskom obrazovnom sistemu.”
    Meni je jako milo and drago kada se pominje riječ “benifiti”. Fali nam još samo valorizacija i strateški partneri i u školstvu.
    Ako je osnovno obrazovanje po Ustavu obavezno i besplatno, zašto trebamo i moramo kupovati knjige(čak sveske i drugi pribor) za osnovce?
    Ko će mi odgovoriti na ovo tako prosto i jednostavno pitanje: gospođa Vučinić-Nikolić, ili dosljedni Šehović?

    • …i onda se postavlja logično pitanje – čemu slavljenje novih fasada ili činjenice da će isti udžbenici ostati i naredne godine, kada ministarstvo i njemu povezane institucije (Zavod za školstvo i drugi) kontinuirano krše Ustav CG

Leave a Reply