U Crnoj Gori godišnje od karcinoma oboli oko 20 mališana

Foto: PR Centar

 

Svake godine od 20 do 22 djece u Crnoj Gori oboli od karcinoma i svima njima je potrebna pomoć za liječenje, podaci su Fondacije Budi human, preko koje su građani i kompanije, prema podacima sa sajta te organizacije, pomogli liječenje oboljelih mališana sa preko 370.000 eura.

Izvršni direktor Fondacije, Goran Jovanović, je za Dan kazao da Fondacija raspolaže sa 388.000 eura, prikupljenih tokom akcije Teleton, i pojašnjava da taj novac mogu koristiti isključivo za djecu oboljelu od karcinoma, čije liječenje nije pomogao Fond za zdravstveno osiguranje (FZO). Fondacija u ovom trenutku pomaže da se skupi novac za liječenje 11 mališana oboljelih od teških bolesti.

Na računu Teletona ima 388.000 eura. Taj novac je definisan ugovorom koji je Fondacija potpisala sa šest televizija. Prema tom ugovoru, Fondacija se obavezala da pomogne dijete koje je oboljelo od karcinoma, a nije mu pomagao Fond zdravstva.

“Od onda kada je održan Teleton 15. februara 2017, imali smo niz mališana kojima je bila potrebna pomoć. U prvi mah smo skupili 120.000 za Selenu i 50.000 eura za Anđelu. Međutim, do tada je Fond zdravstva djecu oboljelu od karcinoma slao isključivo u Beograd, što nije bila prava destinacija za većinu malignih oboljenja koja su ta djeca imala. U međuvremenu Fond zdravstva potpisuje ugovor o saradnji s klinikama u Turskoj, Njemačkoj i još dvije klinike u Italiji. U tom periodu klinici se nije obratio nijedan roditelj, odnosno nijesmo imali nijedno dijete koje nije pomogao Fond zdravstva. Svi su pomognuti od Fonda zdravstva”, pojasnio je on.

Kako je rekao, dosad su od novca prikupljenog od Teletona platili samo smještaj za oboljelu djevojčicu iz Budve, u iznosu od oko 12.500 eura.

Jovanović dodaje da su svjesni da karcinom nije samo oboljenje djeteta, već čitave porodice, te da Fondacija razmatra na koji način tim sredstvima da se pomogne i djeci kojima je Fond zdravstva pomogao.

Komentarišući skoro svakodnevne apele za pomoć oboljeloj djeci, Jovanović ističe da mediji objave hiljade informacija za pomoć djeci, a da u Fondaciji znaju da im nije potrebna pomoć.

“To su strašne stvari ne samo za djecu, nego i za odrasle. Mediji nemaju mogućnost ispitivanja toga pred komisijom. Svake godine imate od 20 do 22 novooboljele djece od karcinoma i svima njima je potreba pomoć, a neko ju je dobio samo zato što je otišao u medije. U ovu priču smo krenuli da bi se zaista znalo da li je ili ne potrebna pomoć”, naglasio je on.

Jovanović ističe da Fondacija nema prioritet i svoj novac. Kako naglašava, da bi Fondacija počela da prikuplja novac za nekoga neophodno je da se ispoštuju procedure Fondacije koje su objašnjene na sajtu budihuman.me.

Izvor: Dan

Comments

  1. Tuga…
    sama dekontaminacija bombardovanog terena ne znači da je opasnost po zdravlje ljudi otklonjena, zbog činjenice da prilikom udara u čvrst predmet dolazi do sagorijevanja uranijumske komponente projektila i oslobađanja uranijumskog oksida. Tadá, nastaje radioaktivna prašina, koja se dalje vazdušnim strujama raznosi desetinama kilometara unaokolo i taloži u vodi, biljnom i životinjskom svijetu, ostajući tamo trajno, jer period poluraspada uranijuma iznosi 4,5 milijarde godina.
    Npr. Jedno od mjesta na Primorju je bilo gađano sa preko 300 projektila sa uranijumskim punjenjem…. 😔

Leave a Reply