Prvi koraci s medijima: Oblikujte dječije navike korišćenja medija

Djeca se danas rađaju okružena medijima. Medijske i komunikacione platforme i medijski sadržaji koji se koriste kod kuće dio su djetetovog okruženja od samog početka, jer dijete učestvuje u svakodnevnom životu porodice.

U prvim godinama života mediji nijesu potrebni za razvoj djeteta. Međutim, djeca obično vole dječije televizijske programe, videoigre i druge medijske sadržaje. Zato odrasli u porodici imaju odgovornost da odrede kakvo je korišćenje medija primjereno za najmlađe članove porodice, jer na taj način, ali i svojim primjerom, oblikuju dječje navike korištenja medija.

Odrasli pokazuju put

Djeca odrastaju u interakciji s drugim ljudima. Kada je riječ o podsticanju razvoja govora ili razumijevanja svojih osjećanja, mediji ne mogu zamijeniti direktnu interakciju s roditeljima ili starateljima. Mediji stoga nikada ne bi smjeli da budu sredstvo za nagrađivanje ili kažnjavanje djeteta. Takođe, djecu ne bi smjelo na duže vremenske periode ostavljati same s medijima. Djeca prvenstveno žele da koriste medije zajedno s drugim članovima porodice.

Što je dijete mlađe, to bi njegova medijska iskustva trebala biti kraća, njima smislenija i smirenija. Bebe i malu djecu naročito treba zaštititi od neprestane izloženosti medijima, kao i od medijskih iskustava koja bi mogla biti preintenzivna za njihov uzrast.

Kako djeca rastu, tako se razvija i njihova sposobnost da prate priču. Bujna mašta povećava privlačnost bajki i pustolovnih priča. Sposobnost razlikovanja činjenica od fikcije, odnosno stvarnosti od izmišljenog sadržaja, poboljšava se kako se djeca približavaju polasku u školu. U toj dobi djeca takođe treba da provode puno vremena sa svojom porodicom u mirnim okruženjima, ali treba im i dovoljno sna, vježbanja, kretanja i igre.

Mediji su dio svakodnevice današnje djece

Odrasli treba da imaju na umu da mediji danas imaju važnu ulogu u životu djece. Kada se poistovjećuju s različitim likovima i pričama u medijima, djeca mogu doživjeti različita osjećanja, uloge i događaje, razmišljati o dobru i zlu. Omiljeni medijski sadržaji važne su teme u igri i razgovoru sa drugom djecom. Mediji podstiču djecu da crtaju, pjevaju i izražavaju se na druge načine. U tom smislu, priče i likovi u medijima nijesu “samo bajke”, već imaju značajnu ulogu u životima djece.

Predlozi za razgovor u porodici

  • U kojim situacijama koristite medije? S kim mlađa djeca u vašoj porodici koriste medije?
  • Uspostavljene rutine i jasna pravila pružaju djetetu osjećaj sigurnosti, a zahvaljujući njima često se mogu izbjeći i nepotrebne svađe u porodici. Postoje li u vašoj porodici jasna pravila o tome kada se i koliko mediji i raznovrsni uređaji (npr. tableti, konzole za video igre, pametni telefoni…) smiju koristiti, a kada ne?
  • Kako se vaša porodica brine o tome da su medijski sadržaji kojima su izložena djeca u vašem domu primjereni i najmlađim članovima?

Izvor: Medijska pismenost

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply