Odštampani svi udžbenici, prodaja od ponedjeljka

Svi udžbenici planirani za školsku 2018/19. u Crnoj Gori, odštampani su, a njihova distribucija je, kako su saopštili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), počela u utorak.

“Planirano je da prodaja udžbenika u čitavoj knjižarskoj mreži počne u ponedjeljak. Odštampane su sve knjige, onako kako smo to i planirali, tako da nema nikakvih problema”, rekao je odgovorni urednik u Lazo Leković.

On je kazao da je ZUNS „sačekao sa saopštenjem za javnost“, koje su objavili krajem prošle sedmice, dok ne budu sigurni da će biti precizno poštovani datumi distribucije i prodaje knjiga za školarce.

“Saopštenje za javnost smo poslali tek kad smo precizno znali datume i naslove udžbenika”, kazao je Leković.

Iz Zavoda su tada saopštili da su morali da rade izmjene postojećih ili potpuno nove naslove, s obzirom na to da su prošle godine donešeni novi planovi za osnovno obrazovanje, a nakon toga i predmetni programi.

“Sve kako bi se učenicima i nastavicima omogućilo da se korišćenjem naših udžbenika/udžbeničkih kompleta mogu ostvariti svi ishodi predviđeni novim predmetnim programima”, naveli su u saopštenju.

Za ovu školsku godinu pripremili su naslove za udžbenike, zbirke zadataka i radne sveske na crnogorskom i albanskom jeziku.

Promijenjen dio udžbenika, cijene na nivou prošlogodišnjih

Iz Zavoda su najavili da će kao i prethodnih godina njihove knjižare u Podgorici, Baru i Bijelom Polju raditi i vikend pred početak školske godine – u subotu 1. septembra i nedjelju 2. septembra od sedam do 20 sati.

U knjižarama u Bijelom Polju, Baru i Podgorici Zavod je najavio akcije pa će uz kupljeni komplet udžbenika, za sve razrede osnovne škole, osim prvog razreda, biti poklonjena jedna knjiga koja je predmetnim programom određena za lektiru.

Uz trgovinu u vrijednosti od 50 eura, Zavod poklanja dvije sveske mekog poveza iz edicije Naše sveske. Kupci koji su već dobili knjigu na poklon dobijaju i sveske ako u prodajnim objektima Zavoda kupe školski pribor do tog iznosa.

Prvacima besplatni udžbenici u 13 opština, u 4 za sve osnovce

Izvor: RTCG

Leave a Reply