U cetinjskoj bolnici uskoro porođaj uz epidural

U cetinjskoj bolnici “Danilo I” ubrzo će porodilje moći da se porode uz epiduralnu analgeziju, najavila je direktorica ove zdravstvene ustanove dr Sonja Radojičić.

Prema njenim riječima, na Ginekološkom odjeljenju više nema lista čekanja za specijalističke preglede i operacije, jer je ginekološki tim od skoro pojačan četvrtim specijalistom, dr Predragom Jovovićem, a naredne godine očekuje se i dolazak petog nakon što završi specijalizaciju.

Čelnica cetinjske bolnice kaže i da je u toku tenderska procedura za nabavku novog operacionog stola za operacionu salu hirurgije i ginekologije, čime će se povećati pouzdanost u svakodnevnom radu.

“Prošlogodišnja nabavka savremenog ultrazvučnog aparata omogućila je kvalitetnu kontrolu trudnoće i tačnije postavljanje dijagnoze, kao i različite intervencije pod kontrolom ultrazvuka”, navela je dr Radojičić.

Na Ginekološkom odjeljenju Bolnice Danilo I u posljednja dva mjeseca urađeno je 30 operacija, a prema riječima dr Sonje Radojičić, nakon više godina izvedene su hirurške intervencije raka grlića materice, endometrijuma i jajnika, koje su do sada rađene samo povremeno, uz prisustvo konsultativnih ljekara iz inostranstva.

“Uz klasične operacije mioma i cista, u cetinjskoj bolnici, koja ima dugu tradiciju u ginekologiji, obavljaju se i vaginalne operacije kod poremećaja statike i ginekološke urologije, kao i laparaskopske operacije prvenstveno jajnika i jajovoda, a sa malim dopunama instrumentarijuma uskoro će se raditi i veće laparaskopske operacije, koje postaju zlatni standard svuda u svijetu”, kaže čelnica cetinjske bolnice.

Prema njenim riječima, već pet godina u bolnicu dolaze pacijentkinje iz cijele Crne Gore kako bi uradile histeroskopiju (minimalno invazivan endoskopski zahvat koji omogućava detaljan pregled unutrašnjosti materice), jer se jedino kod njih može uraditi kompletna patologija.

Osvrnuvši se na rad Odjeljenja za humanu reprodukciju, koje je namijenjeno za ispitivanje i liječenje bračnog steriliteta, a koje je uz podršku Ministarstva zdravlja formirano 2007, ona je navela da je do sada urađeno više od 2.000 postupaka vantjelesne oplodnje (IVF) iz kojih je rođeno više od 550 djece.

“U Crnoj Gori se godišnje uradi oko 500 do 600 postupaka vantjelesne oplodnje, a samo u cetinjskoj bolnici do 200, što je trećina na nivou države. U 2017. godini uradili smo 187 postupaka vantjelesne oplodnje, što je, po izvještaju Fonda ubjedljivo najviše, u odnosu na ostale četiri klinike koje takođe sprovode ovu proceduru, a tokom ove godine do sada je obavljeno 270 prvih pregleda i 62 vantjelesne”, kazala je ona.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Zasto nema podatka ko ce da daje epidural, ako se on vec najavljuje? Koliko znam u KCCG imamo 6 anesteziologa koji daju epiduralnu anesteziju, od kojih vjerujem samo dvoma dr Žan Mrdović i dr Dejanu Lekovicu (sjajno iskustvo prije 9 mjeseci)

Leave a Reply