Ljekari da objasne roditeljima zdravstveno stanje djece

Zaposleni u dječijoj bolnici Kliničkog centra prema pacijentima moraju da postupaju profesionalno, sa pažnjom i uvažavanjem, naročito kada je riječ o neukim strankama preporuka je Institucije Ombusmana nakon što im je majka jedanaestomjesečne djevojčice, liječene u toj ustanovi, dostavila pritužbu.

Zaštitnik ljudskih prava ukazuje i da otpusne liste treba blagovremeno izdavati pacijentima, odnosno njihovim porodicama.

Majka djevojčice, Dijana Nunić, ranije je Vijestima kazala da je tri dana u martu, u Dječjoj bolnici, bezuspješno čekala neurologa da pregleda njenu bebu koja je zbog febrilnog napada, odnosno visoke temperature i gušenja, poslata na bolničko liječenje. Nunić je ispričala da je napustila bolnicu na svoju ruku, jer se neurolog nije pojavio, nakon čega je dva i po mjeseca čekala otpusnu listu.

Direktor Pedijatrijske klinike Draško Nikčević objasnio je tada da bi neurolog vjerovatno pregledao njeno dijete za dva dana, da nije na svoju ruku napustila bolnicu.

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Snežana Mijušković, ukazala je da u izjašnjenju nije navedeno iz kojih razloga otpusna lista nije izdata blagovremeno, već tek nakon dva mjeseca.

“Smatramo da ovakvo postupanje nije u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu, načelima efikasnosti i dobre uprave. Naime, Pravilnikom je propisano da nakon završenog liječenja ordinirajući ljekar otpušta bolesnika sa listom koja sadrži, pored opštih podataka o bolesniku, vrijeme liječenja, dijagnozu, terapiju, uputstvo o daljem tretmanu, rezultate ispitivanja i epikrizu”, objasnila je Mijušković.

Ombudsman se osvrnuo i na žalbu majke da je ljekare pitala u vezi sa zdravstvenom situacijom bebe, da joj je rečeno da će neurolog sve pojasniti, koji se nije pojavio tog niti narednog dana, i da joj je nakon toga navodno saopšteno da je ljekar na bolovanju i da ne znaju kad će se vratiti.

KC je u izjašnjenju naveo da je dežurni pedijatar, koji je primio dijete, objasnio majci i prirodu bolesti, ali da joj to očigledno nije bilo dovoljno.

“Stiče se utisak da smatraju da je zainteresovanost majke za djetetovo zdravstveno stanje bila pretjerana. Po mišljenju zaštitnika, ovakav pristup zdravstvene ustanove nije u skladu sa Etičkim kodeksom, koji je Ministarstvo zdravlja dostavilo svim zdravstvenim ustanovama, a kojim se propisuje da je u odnosu sa korisnicima usluga zaposleni dužan da postupa profesionalno i konstruktivno, pokazujući zainteresovanost i strpljenje…”, piše u mišljenju.

Mijušković je navela da su Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih nacija propisani minimum prava i standarda koji bi država morala osigurati svakom djetetu, kojem se garantuje pravo na najbolje moguće liječenje

“Iz odredaba Konvencije proizlazi da je u svim situacijama, kada se govori o zdravlju djeteta, a naročito kada je dijete smješteno na bolničko liječenje, važno pružiti roditeljima obavještenja i objašnjenja o bolesti i načinima liječenja. Ovo pogotovo kada su u pitanju stanja koja su za roditelje nepoznanica i čiji simptomi, prema navodima iz KC, mogu biti zastrašujući, što je majka djeteta doživjela prvi put. Otuda i strepnja roditelja i traženje dodatnih informacija”, ukazala je Mijušković.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bezbroj puta, vise i ne pamtim koliko, bila sam u bolnici sa svojim sinom. Sto se tice objasnjenja stanja djeteta, sve je bilo kratko, oskudno, receno preko volje. Cetiri godine lutanja i na kraju zavrsismo u Beogradu. Sada kada vidim stanje uopste u zdravstvu, trudim se da, koliko sam u mogucnosti, svoju djecu vodim iskljucivo privatno. Dakle, sto se tice Instituta za bolesti djece, svi mozemo imati razlicita iskustva, moja su samo bila dobra u slucaju kada je dr Arif Bajmak bio zaduzen za lijecenje mog sina. Ne zelim biti opsirna, ali imala bih o cemu pisati….

  2. Dok u bolnicu rade,ne znaju ni papir izdat kako treba,a cim se osamostale,nema problema sve moze! Nisu ni u bolnicu uvjek plate bile lose,pa je situacija bila ista,nadrndani,neljubazni,bezvoljni. Jedna sestra se ponasala kao doktor,nedaj Boze da si sta smio da je pitas. Hvala Bogu,malo se gledamo,al generalno zalosno stanje 😞

  3. Sta vam je tu cudno moja cerka ima neku kao rupicu na dnu kicmenog stuba nista mi nisu rekli kad smo je izneli iz porodilista dok nije dosla patronazna i rekla mi nije ni ona znala sta je prestravila me ali nasa dok kaze da to nije nista strasno.Isto kad mi je cerka bila bolesna losi nalazi pedijatar je posalje na bolnicko lecenje kaze nama ova u deciju sta cete ovde iako je videla nalaze katastrofa onda kad je ponovila nalaze kaze joj pa ovo je za bolnicko…Ma cirkus sa njima.Da ne pricam kako mi je orl vucao dete pola godine nece da ga operise dok ga nisam povela na cetinje i za dva dana zavrsili to…Zamalo mi mali nije ostao gluv.Ja ne znam sta se desava sa ovim doktorima

  4. Ne daj boze da ikome zatreba njihov savet eventualno,pomoc!!Takvo neznanje I prepotentnost s njihove strane (cast izuzecima za pojedine),a bez ikakvog osnova,samo kod nas ima!!

    • Pa ako su preoptereceni i rade za mizeriju zasto onda rade takav posao ??? Neka daju otkaz i zaposle se negdje u samoposlugu gde nece biti optereceni . Dijete ceka neurologa 2 dana ? Sramota .

  5. U a zar ovaj Nikcevic umije da govori posto se jos uvijek sjecam pregleda kod njega cini mi se da nista nije umijo reci osim daj mi stari izvjestaj. I zastp ovo dijete place kad mora da bude mirno na pregledu a nije svjestan toga da je to isto dijete cekalo red od osam do dvanest dal je gladno ili zedno ma koga briga al na pregled mora da cuti uh tih mi doktora i posle sve roditelji krivi.

    • Da, tako smo i mi sa Nikcevicem. Samo cuti, pravi neke face, kad ga nesto pitas, pogleda te kao budalu. Na kraju nesto izmrmlja, ali dok ne procitas izvestaj nista ti nije jasno. I obavezno histerija oko toga zasto bebe placu u hodniku. Boze dragi, zasto bebe od nekoliko meseci placu. A sam ima dvoje-troje…Uzas

    • I laze Nikcevic, ne bi je neurolog pregledao da je ostala – mi smo zbog febrilnih konvulzija bili sedam dana u bolnici. Neurolog nas uopste nije pregledao. Ni jedan jedini put. Leceni smo samo od osnovnog problema – upale oba uha.

  6. Nista svi isti,ja dugo godina idem sa sinom na hirurgiju imam samo rijeci hvala za sve doktore,I sve Sestre.Pogotovu za dr.Arif Bajmka I dr.Velibora Majica oni su prvenstveno dobro ljudi a zatim I dobri ljekari.

  7. U Djecjoj bolnici je stanje kao i u cijelom zdravstvu. Ima dobrih, ali ima i onih nesavjesnih. U svakom slucaju, rijeci hvale za dr orl. Vladimira Ljubica, kao i za dr Suhiha, koji su odlicni ljekari i humanisti.

  8. Prvi put smo imali slučaj u dječijoj kad mi je sin imao upalu preaurikularnog sinusa, što do tada nikad nam niko nije objasnio da može doći do toga s obzirom da ima rupice na ušima od rođenja i sto puta je bio kod doktora od kojih NIJEDAN nije znao šta je to. Prvo, jedva ga je prihvatila sestra sa šaltera u dječijoj iako je imao uput iz hitne i stanje mu užas, drugo kad smo stigli kod doktora on nas je tako istraumirao da nam je skratio život za 20god i ni dan danas se ne sjećam kako smo stigli do kuće od traume, da bi se na kraju ispostavilo da to nije ništa strasno. Hvala Bogu i doktorima na Cetinju koji su savršeni i odradili su svoj posao kako treba, jako ljubazni i pristupačni.

  9. Vazda je neurolog tamo na bolovanju. U martu smo bili u Djecijoj bolnici zbog febrilnog napada…neurolog je bila na bolovanju…neka Globarevic ili tako nesto. Naravno, potpisali smo poslije 5 dana cekanja da izlazimo na svoju ruku. Ali zato sve pohvale za Tanju Filipovic…..divna zena i dobar ljekar…orden joj treba dati.

Leave a Reply