Mitovi i istine o ljetnoj trudnoći

Nastanak novog života je magičan, ali kad tome dodamo brojne “narodne ili bapske“ priče o tome što trudnice smiju i ne smiju, pogotovo tokom ljetnih mjeseci, dobijamo nekoliko zaista nevjerovatnih mitova povezanih sa ljetnjom trudnoćom. Jedan o najčešćih mitova je da je trudnicama, bez obzira na ljetnju toplinu, uvijek vruće.

Regulacija iznutra

Tačno je da je temperatura tijela trudnica malo viša od uobičajene zbog povećanog rada organizma zbog bebe koja se razvija, ali je netačno je da se trudnice stalno “preznojavaju“. Kad je u pitanju vrućina, jedan od široko rasprostranjenih mitova je i da se trudnice ne smiju sunčati na plaži jer je tad beba u stomaku izložena dodatnoj toploti.

“Bebe su apsolutno zaštićene regulacijom tjelesne temperature majke”, pojašnjavaju ginekolozi. Drugim riječima, trudnički stomak se smije (umjereno) sunčati jer unutrašnju temperaturu regulišu mehanizmi na koje ne djeluje izloženost suncu. Ipak, važno je adekvatno zaštititi se od sunčevih zraka od 12 do 17 sati, i to kremom visokog zaštitnog faktora, jer je u trudnoći koža osjetljivija.

Sljedeći mit vezan je za proširene vene kaže da bi trudnice trebalo da prekriju noge ručnikom. U stvarnosti to nikako nije dobro napraviti jer se stvara “jastuk“ toplog vazduha koji će situaciju s venama učiniti još gorom.

Takođe, još jedan od, u narodu ukorijenjenih mitova, kaže da se trudnice ne bi smjele kupati u moru zbog hladnoće i da je bolje kupanje u bazenima gdje je voda ipak toplija nego morska. Poznato je da more ima blagotvoran učinak na tijelo i kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog ponekad neadekvatnih higijenskih uslova u bazenima, a promijenjivih uslova pH vagine zbog metaboličkih promjena, vagina trudnice je izrazito osjetljiva na upalne promjene izazvane gljivičnom infekcijom, ali i brojnim drugim bakterijskim činiocima.

Izbjegavajte kupatila i saune

Važno je naglasiti da su kupanje i plivanje fizičke aktivnosti koje pozitivno djeluju na tijelo trudnice, posebno u vrlo teškim ljetnim mjesecima koji čine posebno opterećenje za trudnice. Zbog temperaturnih razlika za trudnice je preporučljivo da izbjegavaju turska kupatila i mokre i suve saune. Takođe, iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jacuzzija.

I posljednji mit vezan za ljetnu trudnoću glasi da trudnica ljeti, kad su velike vrućine, ne treba da presvlače mokar kupaći kostim jer se on ionako brzo osuši. Ono što je važno naglasiti je da uvijek se treba presvući kako bi se spriječile upale mokraćne bešike su znatno češće tokom trudnoće.

Mitovi i istine

1. MIT – Sunčanje je opasno

Jedno od ‘narodnih’ vjerovanja kaže kako je trudnicama stalno vruće i da sunčanje može previše ugrijati stomak i bebu, pa je za trudnicu najbolje da uopšte ne izlazi na sunce.
SAVJET – Umjereno sunčanje prije 11 i poslije 17 sati može vam samo koristiti, a dijete je u materici zaštićeno od pregrijavanja. Pijte dovoljno vode i namažite se kremom za sunčanje.

2. MIT – Izbjegavajte more

More je previše hladno pa trudnica može doživjeti šok kod kupanja. Zato je bolje kupati se na bazenu ili u toplicama, preporuka je često u razgovoru koji čuju mnoge trudnice.

SAVJET – Plivanje u moru izvrsna je fizička aktivnost za trudnicu, a uz to na bazenu ili turskom kupatilu prijete gljivične i bakterijske infekcije kojima smo skloniji u trudnoći zbog promjene pH vagine.

3. MIT – Mokar kostim je OK

Na vrućini se kupaći kostim brzo suši i ne treba se presvlačiti čim se izađe iz mora. Na plaži treba prekriti noge peškirom da ne iskoče vene, savjet je koji se još može čuti.

SAVJET – Uvijek treba presvući mokar kupaći kostim kako bi se spriječile upale mokraćne bešike. A baš suprotno, noge nikako ne treba prekrivati na suncu jer će vene baš tad iskočiti.

Izvor: Klokanica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply