Ne razmišlja se o omogućavanju surogat materinstva

U Crnoj Gori nema zakonskih mogućnosti za surogat majčinstvo a, kako je Pobjedi rečeno iz Ministarstva zdravlja, o legalizaciji ovog postupka u kojem žene “pozajmljuju” svoju matericu parovima koji ne mogu da imaju djecu, za sada se ne razmišlja.

Da naša zemlja nije spremna za instituciju surogat majki smatraju i sagovornice Pobjede, jer, kako kažu, crnogorske žene teško bi se odrekle djeteta koje devet mjeseci nose u stomaku, a sa druge strane, postojala bi i mogućnost zloupotreba.

“Surogat majka nikako ne može da bude isključena niti fiziološki, niti psihološki iz stvaranja novog života. Neophodno je posebno mentalno podešavanje da bi iznijela trudnoću kako treba, porodila se kvalitetno i onda, naravno, dala bebu koju je rodila”, kazala je psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić

Prema njenim riječima, emocije su sastavni dio trudnoće i žena mora biti spremna i kadra da iznese sve te promjene koje će se tu desiti. Smatra da je za to potreban jedan drugačiji mentalni sklop, koji nije nešto što je tipično za naše crnogorske žene.

Da je surogat majka i te kako biološka majka, i da je nemoguće prekinuti vezu između nje i djeteta koje je rodila, smatra i izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović.

Prema njenim riječima, neprihvatljivo je ženu svesti na pokretnu mašinu za proizvodnju novih života.

U Udruženju Roditelji kažu da im se niko nije obraćao kako bi se informisao o mogućnosti surogat materinstva.

Prema riječima izvršne direktorice tog udruženja Kristine Mihailović, u slučaju da se pokrene priča o legalizaciji ovog postupka nadležni moraju precizno definisati zakon kako ne bi došlo do zloupotreba.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ko bi rekao da ovako staromodno razmišljaju! Dobro je da su bili napredni kada su gej parovima sve omogućili, da raspravljaju o mogucnosti usvajanja djeteta, ali da se omoguci ženama koje nikada nece postati majke da imaju svoje dijete, a ne, to NE! Bŕavo kŕeteni!

  2. Ovo je jako kompleksno i osjetljivo pitanje.I zahtijevno po svim osnovama pa i finansijskoj.
    Mislim da dosta toga jos treba da se dovede u red da bi i ovo pitanje doslo na red.
    A dotle-evo moje razmisljanje:posto sam u 40-oj postala majka vec prije toga sam razmisljala da mi ne bi bio bauk da usvojim dijete.Vjerujte par puta kad sam bila u djecijem domu u Bijeloj srce mi je bilo slomljeno zbog malisana koji cekaju da ih neko zagrli i vodi kuci.
    Naravno nista nemam protiv ni surogat majki naprotiv…
    Znam da ja ne bih imala snage da ono sto sam nosila u sebi 9 mjeseci poklonim nekom ali ne osudjujem one koje to mogu…
    Jednostavno razliciti smo i to je ok.

Leave a Reply