Zabranjena prodaja skviši igračke u Herceg Novom

U Crnoj Gori je zabranjena prodaja robe koja podsjeća na prehrambene proizvode na osnovu čega je inspekcija ovih dana kaznila trgovce u Herceg Novom i zaplijenila im igračke od memorijske pjene, tzv. skviši iako su ih oni, kako tvrde, otkupili od veletrgovina koje su ih prethodno uvezle legalno.

Grupa preduzetnika iz Herceg Novom obavijestila je Radio Jadran da su pojedini trgovci već kažnjeni od 450 do 3.000 eura.

“Neko je legalno uvezo ove igračke, platio dažbine državi, mi otkupili od veletrgovina, a sad nas država kažnjava i oduzima proizvode. Kad smo se zainteresovali za razlog, rečeno nam je da su zabranjene sve igračke u obliku voća, jer postoji mogućnost da djeca pokušaju da ih pojedu, misleći da je prava voćka i time dovode u opasnost zdravlje. Čini nam se da je to još jedan od evropskih zakona koji se prepisuju iz Brisela ne vodeći računa o zdravoj logici”,  kažu trgovci.

U Upravi za inspekcijske poslove, odnosno Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju potvrdili da je u Crnoj Gori zabranjena prodaja robe koja podsjeća na prehrambene proizvode.

Pozivaju se na Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda u kome je objašnjeno da je prodaja zabranjena ukoliko izgled proizvoda, a naročito neprehrambenog, potrošača dovede u zabludu oblikom, mirisom, bojom, pakovanjem, označavanjem, obimom, veličinom ili ako drugim karakteristikama podsjeća na prehrambeni proizvod.

“Ukoliko takve proizvode upotrebljavaju potrošači, a naročito djeca, to može da predstavlja rizik po njihovo zdravlje i život (npr. gušenje, trovanje ili stomačni problemi zbog stavljanja u usta, sisanja ili njihovog gutanja)”, navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori tvrde da distributer ne smije da isporučuje proizvode za koje zna ili je, na osnovu informacija kojima raspolaže i svog profesionalnog iskustva, trebalo da zna, da su opasni.

“U ovom slučaju, prilikom inspekcijskog nadzora sanitarnoj inspekciji nije data dokumentacija o porijeklu robe, a ni obavještenje o robi (deklaracija) nije istaknuto na proizvodima”, pojašnjavaju iz Inspekcije.

Zakon o zaštiti potrošača jasno ukazuje da trgovac ne smije da stavi u promet robu na kojoj nije istaknuto obavještenje sa podacima o robi, u skladu sa zakonom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply