Prvacima besplatni udžbenici u 13 opština, u 4 za sve osnovce

Većina crnogorskih opština – ukupno 13, obezbijediće besplatne udžbenike za prvake u narednoj školskoj godini, a samo 4 za sve razrede osnovne škole i to – Berane, Budva, Plužine i Šavnik, dok će u Žabljaku plaćanja udžbenika biti oslobođeni roditelji učenika prva četiri razreda.

Četiri opštine, kako su saopštili njihovi predstavnici, neće imati podršku u udžbenicima za đake, a to su Rožaje, Plav, Andrijevica i Pljevlja. U Herceg Novom će besplatne udžbenike dobiti đaci prva tri razreda.

Plužine, će osim besplatnih kompleta udžbenika za sve osnovnoškolce, obezbijediti i đačke torbe za prvake.

Bar, Bijelo Polje, Cetinje, Gusinje, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Podgorica, Tivat, Ulcinj i Danilovgrad su odlučili da opredijele novac za udžbeničke komplete prvacima.

Žabljak je prvenstveno planirao da obraduje na ovaj način samo roditelje prvaka, ali su, kako su nam rekli, uspjeli da obezbiejde novac i za kupovinu udžbenika za đake prva četiri razreda. Žabljačani najavljuju da će od naredne godine proširiti broj djece koje će sljedovati besplatni udžbenici i to do 4. razreda.

Iz Sekretarijata za za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada su kazali da će osim udžbenika za prvake, i ove godine imati za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice MOP novčanu pomoć za nabavku školskog pribora, koja će se ostvarivati na osnovu podnesenog zahtjeva.

“Tačan iznos ove pomoći znaće se nakon podjele udžbenika, odnosno zavisi od preostalih sredstava u budžetu opredijeljenom za ove namjene, kao i broja podnesenih zahtjeva”, pojasnili su iz Sekretrijata. Prošle godine ovu pomoć je dobilo 426 djece korisnika MOP, od po 30 eura.

Školski pribor obezbjeđuje i opština Tivat, i to za djecu romske i egipćanske populacije, kao i novac za njihov prevoz do škole i vrtića.

Comments

  1. Da li ce se koja opstina sjetiti djece bez jednog roditelja????Na tu djecu niko ne misli osim roditelja koji je ziv a ne mogu primati MO jer roditelj radi a svi znamo da MO primaju i ljudi koji su dobrostojeci.DJECA BEZ JEDNOG RODITELJA NEMAJU NIKAKVU POMOC OSIM AKO NE PRIMAJU MO.SRAMOTAAAAAA!!!!!!!

Leave a Reply