Nezakonito snimali đake u učionicama i toaletima

Podgorička Medicinska škola godinama je nezakonito snimala đake i nastavnike u učionicama, ali i u toaletima, zbog čega im je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila da ukloni kamere, ali i izbriše sav snimljeni materijal.

“Ispoštovali smo naređenje Agencije”, kazao je Vijestima direktor škole Branimir Kostić koji pojašnjava da su kamere postavljene isključivo zbog zaštite i čuvanja imovine škole.

Agencija je po prijavi kontrolisala školu i utvrdila da su kamere instalirane u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno.

“Savjet Agencije naredio je da se u ostavljenom roku izbrišu dosadašnji video zapisi i uklone kamere koje su instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica), kao i u predsobljima toaleta gdje su postavljeni umivaonici. Naređeno je i da se na vidnom mjestu istakne obavještenje da je objekat pod video nadzorom”, navodi se u obrazloženju odluke AZLP.

Kostić kaže da su kamere postavljene preventivno.

“Sama činjenica što su đaci znali da su pod video nadzorom, nije bilo potpisa po klupama i zidovima, čuvali smo novu školu. A uz to, naša škola je škola sa najmanje ekscesa u odnosu na sve ostale ustanove srednjeg obrazovanja”, ocijenio je Kostić.

Međutim, kontrolori AZLP smatraju da je uprava škole postavljanjem video nadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. Propisano je da video nadzor nije dozvoljen u službenom i poslovnom prostoru van radnog mjesta, naročito u garderobama, liftovima i sanitarnim prostorijama i u prostoru predviđenom za stranke i posjetioce. Propisano je da je javni sektor, privredno društvo i drugo pravno lice i preduzetnik koji vrši video nadzor obavezan da istakne javno obavještenje da se vrši video nadzor”, precizirano je u rješenju AZLP.

Iz AZLP podsjećaju da obavještenje o video nadzoru mora biti istaknuto na vidnom mjestu “na način koji omogućava licima da se sa tim upoznaju prije početka, a najkasnije u trenutku snimanja”.

Obavještenje treba da sadrži podatke o zvanju lica koje ima video nadzor, broju telefona na koji se mogu dobiti informacije gdje se i koliko dugo čuvaju snimci iz sistema video nadzora. Takođe, Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete, zabranjena je ugradnja video nadzora u službenim i učeničkim prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava.

Evropski sud za ljudska prava presudio je prošle godine da je profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povrijeđeno pravo na privatnost i porodični život, time što su morali da rade pod video nadzorom na toj visokoškolskoj ustanovi. Država Crna Gora, kako je naložio sud, trebalo je da ih obešteti sa po 1000 eura i da plati sudske troškove od 1.669,50 eura.

Crnogorski sudovi odbili su ranije zahtjev za naknadu štete, smatrajući da se ne može govoriti o zaštiti privatnog života, jer su prostorije fakulteta javna površina.

Izvor: Vijesti

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Užasan je zakon, kamere štite djecu od njih samih, narocito danas kada sve zivo hoce da probaju. (Inace u toaletima školskim se najvise zla dešava- govorim o dijelu koji nije za vrsenje nuzde). U gimnaziji je bio snimak OS maloljetnika, u drugoj skoli kesa sa marihuanom… kamere bi svuda trebalo postaviti, a ne glupirati se i pustiti te nlade zivote da se unistavaju

  2. Zakon je u skladu sa zastitom privatnosti narocito maloljetnih lica kojima ne smijete video putem prikazivati lice. A nemoguce je snimati maturante jer nisu sami u skoli. Takodje, rad profesora za vrijeme casova i reakcije djece ne mozete snimati pod patronatom borbe za bezbjednost vec iskljucivo radi poboljsanja kvaliteta nastave ali takva mjera ne postoji. No, postoji pravo nastavnika na autonomiju rada i licnu odgovornost u skladu sa profesionalnim i moralnim uzusima… Ako mislite da je opravdano da su djeca “vidljiva” dok ciste noseve, umivaju se, ulaze u wc odgovorite na pitanje a kome to treba? Sta, plasite se drogiranja u toaletima? A sta je sa ostatkom dana? Brojnim toaletima po kaficima? U Podgorici je u nekim skolama za vrineme nastave manje ucenika nego u obliznjim kafanama…Glavnu odgovornost snose roditelji a skole imaju prije svega obavezu da realizuju nastavni proces a ne da glume kazamat…

  3. Video nadzor je sluzio direktorima da izigravaju sefove Udbe jer ih je na ta mjesta ista sluzba i dovela .U sustini su snimani nastavnici i za to je video nadzor sluzio ,a ne za nekakvu bezbjednost djece itd.Drustvene anomalije na svakom koraku ,nema ovdje spasa .

    • U Srbiji, po sportskim centrima i ostalim javnim ustanovama, video nadzor takođe služi da se špijuniraju zaposleni. Kad se desi krađa, ili se neko povredi, nijednoj kameri nije u dometu. Isključivo se snimaju radna mesta. Pa ako ideš u wc u toku radnog vremena, ili ne daj bože jedeš…30% od plate časkom ode.

Leave a Reply