Samo dvije od deset beba sisa u prvom satu nakon rođenja

U svijetu čak 78 miliona ili tri od pet beba ne doji tokom prvog sata nakon rođenja, što ih izlaže većem riziku od smrti i bolesti i smanjuje vjerovatnoću da će se uspješno započeti i nastaviti s dojenjem, pokazao je novi globalni izvještaj UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u kojem se ukazuje i da u Crnoj Gori samo dvije od deset beba ima pristup majčinom mlijeku u toku prvog sata po dolasku na svijet.

“Dok se bilježi rast broja porođaja carskim rezom sa 12 odsto u 2007. godini na 20 odsto u 2013. procenat ranog iniciranja dojenja je opao sa 25 odsto u 2005. godini na 14 odsto u 2013. U Crnoj Gori standardna procedura nakon porođaja podrazumijeva dvosadno praćenje porodilje, u toku kojih dojenje najčešće nije inicirano”, piše u izvještaju objavljenom uoči početka obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja od 1. do 7. avgusta.

U UNICEF-u i SZO imaju informacije da Vlada i njeni partneri rade na tome da unaprijede stručne kapacitete zdavstvenih profesionalaca, posebno kada je u pitanju dojenje, a kažu i da je u toku uspostavljanje programa Bolnica po mjeri djeteta u svim porodlištima u zemlji, u kratkom roku.

U izvještaju se navodi da novorođenčad koja se doje u toku prvog sata života imaju značajno veće šanse da prežive. Čak i odlaganje od nekoliko sati nakon rođenja može imati posljedice opasne po život, ukazuju iz UNICEF-a i SZO. Kontakt koža-na-kožu, zajedno sa sisanjem, stimuliše proizvodnju majčinog mlijeka, uključujući kolostrum, poznat i kao bebina „prva vakcina“, koji je izuzetno bogat hranljivim materijama i antitijelima.

„Kada govorimo o početku dojenja, sve je u izboru pravog trenutka. U mnogim zemljama, to može biti čak i pitanje života i smrti. Pa ipak, svake godine, milioni novorođene djece propuštaju koristi od ranog dojenja, a razlog za to je često moguće eliminisati. Majke jednostavno ne dobijaju dovoljno podrške da doje u tim ključnim minutima, čak ni od medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama,“ kazala je Henrijeta For, izvršna direktorka UNICEF-a.

Stope dojenja u toku prvog sata nakon rođenja najviše su u istočnoj i južnoj Africi – 65% a najniže u istočnoj Aziji i na Pacifiku (32%). Skoro devet od deset beba rođenih u Burundiju, Šri Lanci i Republici Vanuatu doji se u toku prvog sata. S druge strane, svega dvije od deset beba rođenih u Azerbejdžanu i Čadu, kao u Crnoj Gori, ima pristup majčinom mlijeku u toku prvog sata po dolasku na svijet.

„Moramo hitno povećati podršku majkama – bilo od strane članova porodice, zdravstvenih radnika, poslodavaca ili vlada, kako bi svojoj djeci mogle pružiti početak kakav zaslužuju,“ poručuje dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

U publikaciji Uhvati trenutak, u kojoj se analiziraju podaci iz 76 zemalja, ističe se da – uprkos značaju ranog započinjanja dojenja – preveliki broj novorođene djece predugo čeka na prvi podoj, iz različitih razloga:

  • Hranjenje novorođenčadi hranom ili napicima, uključujući formule: Česte prakse poput odbacivanja kolostruma, u kojima zdravstveni radnici novorođenčetu daju posebne tečnosti, kao što su šećerni rastvor ili formula za novorođenčad, odlažu prvi ključni kontakt novorođenčeta s majkom.
  • Porast u broju elektivnih carskih rezova: U Egiptu se broj carskih rezova više nego duplirao tokom period od 2005. do 2014, kada se povećao sa 20% na 52%. U isto vrijeme, stope ranog započinjanja dojenja pale su sa 40% na 27%. Studijom sprovedenom u 51 državi utvrđeno je da su stope ranog započinjanja dojenja značajno manje među novorođenom djecom koja su na svijet došla carskim rezom. U Egiptu, svega 19% beba rođenih carskim rezom počne da sisa u toku prvog sata od rođenja, u poređenju sa 39% beba rođenih prirodnim putem.
  • Nedostaci u kvalitetu brige koja se pruža majkama i novorođenoj djeci: Čini se da prisustvo obučenog akušerskog osoblja ne utiče na stope ranog dojenja. Po podacima iz 58 zemalja analiziranih tokom perioda od 2005. do 2017. godine, broj porođaja u zdravstvenim ustanovama porastao je za 18%, dok je stopa ranog započinjanja dojenja porasla za svega 6%. U mnogim slučajevima, bebe se odvajaju od majki odmah po porođaju i instrukcije zdravstvenih radnika su ograničene. U Srbiji, navedena stopa je u periodu od 2010. do 2014. godine porasla za 43%, uglavnom zahvaljujući naporima da se unaprijedi briga koju majke dobijaju prilikom porođaja.

Ranije studije citirane u izvještaju ukazuju na to da je kod novorođenčadi kod kojih se s dojenjem počelo od dva do 23 sata nakon porođaja rizik od smrti bio za 33% veći u odnosu na onu novorođenčad kod kojih se s dojenjem počelo u toku prvog sata nakon rođenja. Kada su u pitanju novorođena djeca kod koje se s dojenjem počelo više od jednog dana nakon rođenja, rizik je bio veći više nego dvostruko.

U izvještaju se apeluje na vlade, donatore i druge donosioce odluka da usvoje stroge zakonske mjere kroz koje će ograničiti reklamiranja formula/zamjena za majčino mlijeko za novorođenčad.

UNICEF i SZO će, povodom Svjetske nedjelje dojenja, sjutra  objaviti i Globalnu evidenciju rezultata dojenja za 2018, koja sadrži analizu podataka iz 194 zemlje svijeta i pokazuje da samo devet zemalja ispunjava pet od sedam minimalnih kriterijuma u vezi s dojenjem.

Ova evidencija služi i kao sredstvo da se na internetu prati napredak svih zemalja u ispunjavanju svih sedam globalnih preporuka. Koristiće se i za lobiranje kako bi donosioci odluka promijenili relevantne politike i povećali investicije u programe koji povećavaju procenat dojenja djece. Cilj baze podataka je da pozove zemlje da unaprijede politike i programe koji pomažu svim majkama da započnu s dojenjem tokom prvog sata života njihovog djeteta i da nastave da doje djecu koliko god to one žele.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Dva sata se prate porodilje porodjene vaginalno. Zene posle carskog idu odmah na odjeljenje. Posle spinalne anestezije bi porodilja mogla da bude sa bebom dva sata, ne znam zasto je to tako. Posle spinala sam se licno osjecala mnooogo bolje nego vecina zena porodjenih vaginalno…

  2. Meni su dali dali bebu u narucje cim sam je rodila,prirodnim putem, i tu na porodjajnom stolu sam pocela da je dojim posle pola sata, na inicijativu babice. Uspjesno i bez zastoja dojim 11.mjesec vec, ima li veze sa tim ne znam.

  3. Ja sam iznenadjena kad čujem da je neko podojio bebu nakon porodjaja, pošto sam ja 2013. i 2017. bebu dobila za podoj tek poslije 14 sati. Nije ni čudo što majke sve manje doje jer se muka izmuče dok mlijeko krene kad ne vide bebu do sjutra popodne, a svi se kao zalažu za dojenje. Ura za baby friendly porodilišta.

    • Ja sam se porodila u junu 2014, vaginalno…i dojila sam u porodjajnoj u prvom satu, cak mi je dolazila i laktacijska sestra da pita treba li mi pomoc. Meni je iznenadjujuce kad vidim komentare kao Vas, da toga nema ili nije bilo u porodilistu (mada ne znam gdje ste se Vi porodili…ja sam u KCCG).

    • Ivana Vasić Jokić ja kad sam se porodila (prirodno) , donjeli mi bebu poslije par sati i samo mi je spustila na krevet i ode, pa sam vikala za njom izviiiniii mozes li da mi pomognes da mi pokazes za dojenje, a on azbunjena, a oces? Ja reko naravno. Umjesto da oni forsiraju dojenje,njih boli uvo…

    • Jelena Banicevic 😔 Ja sam pitala kad su mi je doneli treći put “a kad ću da je dojim”, pošto mi pre toga ne rekoše ništa. Odgovor je bio ” kad hoćeš”, a na moje kako reče “to je prirodni instinkt, majka zna kako” 😧😨

      Kada budem opet rađala insistiraću da mi pomažu, makar se i svađala. To im je posao, ali neće da se bakću, jer sve one dolaze privatno za 20e po poseti. Tad su jako fine i od pomoći.

    • Porodila sam se u kotorskoj bolnici i cim su mi bebu donijeli babica je rekla da je odmah stavim da doji da bi stekla naviku i da mi mlijeko brze dodje,i mahom sam gledala kako babice pomazu porodiljama oko dojenje!😍🤗bila sam tamo 6 dana tako da sam vidjela dosta😊

  4. Unutar prva dva sata kod nas se prati stanje porodilje, beba se kupa, povija I na toplom je stolu u blizini make, ali se nee inicira dojenje. Nakon toga majka se smijesta u sobu a beba je pored majke nakon otprilike 2 sata, nakon toga stalno je uz majku. Procedura vazi za prirodne porodjaje.

    • Pa isto tako je i kod nas u Niksicu.Porodila sam se prirodnim putem i prva dva sata nakon porodjaja sam ostala u sali da bi me nadgledali a bebicu su pregledali kupali itd.u istoj prostoriji.Kada su me prebacili u sobu ..posle pola sata su mi donijeli bebicu i tada sam je prvi put uzela i naravno tada je i pocela da doji.

  5. Ja mislim da nije samo do podrške dojenju od strane institucija i zaposlenih u njima, vec i do samih majki nekad. Mnogo sam puta cula i u samom porodilistu da nece da doje jer sa prvim nisu imale mlijeka pa nece ni da pokusaju, pa zato što su imale mastitis ili ragade… Mislim da je neke odustanu odmah jer im je tako lakse i bezbolnije. Dojenje je na početku pravi izazov i nekad je potrebna velika zelja da se isti savlada.

    • Maja Novosel ima i toga, nazalost. Internet je dostupan gotovo svima i lako je doci do informacija o dojenju. Takođe imamo i savjetnice, ali možda za neke uzalud. Meni je postenije da kazes necu da dojim nego da izmisljas razloge – te nema mlijeka, te nije kvalitetno… Najlakše je odustati.

    • Milica Novakovic kad sam ja bila trudna, nije bilo savjetnica (mozda nisam znala za njih 2013/2014) ali sam koristila internet i iskustvo moje sestre od prije 15ak godina i naucila sve sto me zanimalo. Imas 9 mjeseci da se edukujes, ali najcesce zene sve hoce u minut do 12….nazalost. E pa ne moze se tako. Internet nije samo za Facebook i Instagram 🤔🤔🤔🤔

  6. Odmah nakon rodjenja sam je dobila u naruciju, muz je prisustvovao. Imale smo kontakt koza na kozi i to je najljepsi osjecaj koji sam dozivjela. Zahvaljujuci divnoj i najboljoj doktorici Selma Djurbuzovic Ramovic sve je proslo u najboljem redu i zahvaljujem joj se sto mi je trudnoca i porodjaj bio prelijepo drugo iskustvo. A beba je na podoj dosla nekih par sati od rodjenja. Naravno i dalje sikimo. ❤️ Takodje i one mame koje nisu u mogucnosti ne treba im stvarati traumu, jer beba treba zadovoljnu i sretnu mamu pored sebe.

  7. Ja sam se podrobno informisala o dojenju, pa uprkos odredjenim nedostacima svojski trudila da dojim. Iako sam bila uporna stigla sam do ivice mastitisa sto sam teze i fizicki bolnije podnijela od porodjaja. Pa onda sin uporno nije napredovao vec gubio na tezini, pa sam se ja cetiri i po mjeseca izdajala na svakih dva i po sata da bi ga hranila mojim mlijekom kad vec nije islo prirodno. Rode se bebe koje su lijene da izvlace mlijeko kako treba i sl. Ne poklope se sve kockice. Ja nisam bila uspjesna u dojenju kad mi se cetiri i po mjeseca svelo na pumpicu tako da mi je ponekad muka od price o dojenju odmah poslije porodjaja i pozrtvovanim mamama koje znaju kako. Meni je u redu i da mama doji godinu, dvije, tri ili da ne zeli ni da pokusa. Bez uvrede i nikom licno! Samo moramo malo “šire” sagledati priču o dojenju i biti oprezniji u komentarisanju.

    • Ja sam mislila da je to prirodno pa nisam ni razmisljala o dojenju sa prvim djetetom. I rodi se hitnim carskim 3 sedmice prije termina, ne donose ga do sjutradan ujutro, pa na svaka 3 sata najedenog Bebelakom. I uce me da se beba hrani na 3 h. Naravno, poslije 10 dana zavrsi na neonatologiji zbog gubitka tezine, mrva umorna i slaba, pothladjena. I onda borba 10 mjeseci s pumpicom isto kao ti, svaka 2.5h i danju i nocu, moje srece kad sam stogla do 100 ml tokom noci prvi put. Pumpica, dojenje, bebelac… E zato s drugim nije bilo dileme, privatno na baby friendly za ‘carice’. Omamljena im vicem da mu slucajno nista ne daju ta 2 h dok se ne osvijestim. Prvih 7 dana gubili na gramazi, a onda skok. Prvo je 2010 kbc, drugo 2014 codra, nebo i zemlja su ta 2 iskustva.

    • Mileva dobro si izdrzala i toliko,jer nije lako pumpicom izdajati i hraniti bebu,dupli posao. Ja sam jedva mjesec dana,na silu mucila sebe,slusajuci stereotipe da “moram da se potrudim,losa sam majka” itd,a mlijeka sve manje,kad ne mozes ni za jedan obrok da izdojis,mislim da ne vrijedi muciti i bebu i sebe,dohrana postoji hvala Bogu,blago onima koje mogu da doje a zivela flasica za one koje ne mogu,nek su bebe site👍

    • Dragana Crvenica i ja sam vjerovala da nema nista prirodnije i lakse. Cak me bunila tolika prica o dojenju dok mi se nije desilo. Sad imam tremu ali nadam se da ce ici bolje 😏☺ Drago mi je sto si drugi put bila “pametnija”.

    • Mileva, zelim Vam ovog puta vise srece!
      Ja necu nista komentarisati jer moje iskustvo sa dojenjem je posve pozitivno i bez po muke.
      I onda mi bude i krivo i zao kad neko ne uspije u tome. Al ne osudjujem, to nikako. Svi smo razliciti…i kao sto neko rece kockice treba da se sloze.
      U mom slucaju su se od starta slozile,imala sam srece,rekla bih. Troje djece,svako sam dojila po dvije godine pa i vise; nikad se nisam izmlazala nikada koristila AD formulu.

    • pametnija i uporna, poredile su me s Ruskinjama koje 20 dana da im beba stagnira ne daju dohranu :). A najbolje je sto sam cekala vaganje u stresu s uvjerenjem da nije nista dobio, kad ono skoro 1 kg za mjesec 🙂

    • Ja prvo nisam dojila ni jedan jedini dan, nije islo, dok sam drugo dojila samo mjesec dana i to iskljucivo na jednu dojku jer iz druge nisam ni ja a ni ona mogla da izvucem ama bas nista mlijeka. Cerku do pola godine podigla na bebi lak a sina sa mjesec dana na DOMACU vareniku,uprkos negodovanju pedijatara, i mogu vam reci da je bolje napredovao nego na bebi lak koliko ga je pio mjesec dana

    • Prvo iskustvo je pocelo iskljucivo dojenjem ali se nisam najbolje snasla sa izdajanjem po povratku na posao i poslije 4 m, poceli smo sa 1/3 dohrane a zavrsili dojenje u 7 mjesecu sa 2/3 dohranom i 1/3 mojeg mlijeka. Osjecala sam se neuspjesno i rijesila da drugi put izguram kako treba po svaku cijenu. Problemi su poceli sa izdajanjem na poslu nisam mogla da postignem kolicinu ali su me spasili savjeti savjetnica iz udruzenja roditelji.me i izgurali smo bez grama dohrane. Srecno Mileva drugi put je uvijek pametniji.

    • Mileva Kostić imamo slicno iskustvo. Prva djevojcica nakon tri mjeseca izdajanja prihvatila dojku, a druga nakon mjesec dana. Razumijemo se koliko je upornosti, snage, strpljenja potrebno. Iskreno vam zelim da naredno iskustvo bude od starta uspjesno.

    • Ja imam divno iskustvo sa dojenjem i nikad nisam posegnula za dohranom, uprkos pričama gladna plače nema dovoljno mlijeka itd… Obije ćerke su fino napredovale uz isključivo dojenje do 6 mjeseci. Sad imam problem sa mlađom od 15 mjeseci koja neće da se okane dojenja 😂😂😂. Svako svoju muku muči😁😁

    • Šest mjeseci sam koristila pumpicu dan i noć, Anđelija je bila vjerovatno lijena da “povuče”. Morala sam se vratiti na posao i mlijeko je bukvalno preko noći stalo. Anđelija je odbijala sve vrste dohrane, pa smo po savjetu dr razblažili kravicu bez laktoze i to pili.

    • Draga gospođo Mama Mileva Kostić, Vi ste uspjeli u misiji dojenja. Na teži način, ali jeste. Niste zatražili injekciju nakon porođaja da biste sačuvali ljepotu grudi, mogli da ostavite bebu na čuvanje radi šetnje ili da Vas neko odmijeni noću, već ste pokušali. Meni je prvi put bilo jako BOLNO, sa drugim djetetom lagano. A za treće još nemam petlje 😀

    • Mileva Kostić nekad su problem tablice koliko bi dijete trebalo sa napreduje, koje su prosjeci i ukljucuju i bebe koje su hranjene adaptiranim koje dobijaju vise na gramazi. Ja sam ciljala da je dobro sve sto je >480 mjesecno i bila tu kad god kmekne i kad mi se cinilo da nema nista (a i inace nisam neka Pamela 🙂 ) ali je sve bilo super na kraju. Samo opusteno i bez precestog vaganja, bice dobro kako god 🙂

    • Sa prvim djetetom je sve izazov stvarno, ja sam sto puta pomislila da treba da odustanem ili da radim pogresno. Mileva Kostić ti si pokusala i dugo ipak istrajala, teško se izmlazati toliko dugo. Moja evo dojena sad ne napreduje po tablici cak je na donjoj granici dobijene gramaze, ali srecom dr vise ne uzimaji u obzir samo brojku vec i cjelokupno stanje i izgled djeteta. Tako da dobih savjet samo kad je prirodno i mamino sve je u redu. Zelim ti srecu drugi put, sigurno ce biti lakse 😉

  8. Posle spinala su mi dali bebu da dojim, nakon 2h. Insistirala sam na tome istina, ne znam je li to praksa ili se meni posrecilo. Sve u svemu, neprocjenljiv je taj prvi dodir s bebom 😍

  9. Imam samo rijeci hvale za njegu u porodilistu. Odmah nakon porodjaja su mi dali bebu u narucje i pocela sam da je dojim.Napredujemo i dalje fino,bez problema, evo vec sesti mjesec😊

  10. Porodila sam se prije devet mjeseci i izuzetno sam bila zadovoljna tretmanom i spremnošću sestara da pomognu oko dojenja, uključujući i odmah nakon porođaja. Doduše, ni ja se nisam libila da pitam za savjet i potražim pomoć.

  11. U skladu sa ovim postom, ja imam jedno pitanje. Pošto su u podgoričkom porodilištu 2017 godine kad sam se ja porodila prirodnim putem, meni dali bebu onako malo na stomak, i onda ga okupali i stavili u krevetac pored mene, gdje je ostao dva sata, plakao itd. Znači ako je porođaj bio u jedan, nisu mi ga donijeli na podoj u tri nego tek u šest. 😭 Da li sam ja trebala da ga tražim sama da mi daju da probam da ga podojim odmah, ili bi negdje trebalo oni da mi daju bebu? Ja nisam ništa inicirala u tih prvih dva sata, i baš mi sad zbog toga žao…mada smo poslije bez problema dojili devet mjeseci, nego da znam za ubuduće, da li da sama tražim da mi daju bebu na podoj? Ako ne, onda treba oni u porodilištu svakoj majci da daju odmah bebu da pokušaju sa dojenjem, ako ništa drugo, da su u dodiru koža na kožu a ne da ih gledamo kroz rešetke krevetića kako plaču.

Leave a Reply