Za neplaćanje alimentacije kažnjene 152 osobe, većinom uslovnom osudom

U prethodnoj godini za krivično djelo nedavanje izdržavanja odnosno neplaćanja alimentacije, prijavljena su 204 osobe, od kojih su 152 osuđene, većinom uslovnom osudom, podaci su Vrhovnog državnog tužilaštva.

Plaćanje alimentacije, ili davanje izdržavanja, kao obaveza jednog od supružnika nakon rastana partnera, mehanizam je koji ima cilj da zaštiti djecu, ali u Crnoj Gori, kako pokazuju podaci iz istraživanja, u tom se ne uspijeva jer je veliki broj onih koji odbijaju da plaćaju izdržavanje.

Od ukupnog broja osuđujućih presuda, čak 97 se odnosilo na uslovnu osudu, 24 osobe su dobile kaznu – rad u javnom interesu, 23 osobe kaznu zatvora, protiv sedam je izrečena novčana kazna, a protiv 11 lica optuženje je ustupljeno odnosno poslato u drugi grad da se sudi. Sudsku opomenu imala je jedna osoba, a  jednoj je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Samo tri osobe su oslobođene presude dok je protiv dvije donijeta odbijajuća presuda.

Prema podacima Vrhovnog državnog tužilaštva dostavljenim udruženju Roditelji, ukupan broj prijava prošle godine je bio 255, ali je od toga 51 neriješena iz ranijeg perioda.

Protiv 33 lica državni tužioci odbacili su krivičnu prijavu, protiv 174 je podnijet optužni predlog, protiv šest lica prijava je ustupljena, a na kraju izvještajnog perioda ostale su neriješene 42 prijave.

Državni tužioci su se žalili na odluku suda protiv 13 lica, protiv sedam zbog odluke o kazni, a protiv šest iz drugih razloga, pa je sa neriješenim žalbama iz ranijeg perioda protiv pet lica u radu bilo 18 žalbi.

Navodi se da je sud, odlučujući po žalbama, uvažio žalbu protiv četiri lica zbog odluke o kazni, dok je odbio devet žalbi. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je pet neriješenih žalbi.

Istraživanja koja su objavljena prije dvije godine pokazala su da alimentaciju u Crnoj Gori više od godine ne plaća čak 70 odsto roditelja. Podaci do kojih je došla Sigurna ženska kuća ukazuju i da iznosi koji se dosuđuju za alimentaciju u prosjeku su 94 eura što je malo za zadovoljavanje potreba maloljetne djece.

Ne žele da plaćaju alimentaciju, a ona je obavezna i kada roditelj ne radi

Alimentacijom se bavi i   Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (13550 downloads) koji je nedavno izdalo udruženje Roditelji, koji zainteresovanima dostupan i u elektronskom formatu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply