Nema više refundacije po Cjenovniku Fonda, sada plaćaju stvarne troškove

Trudnicama koje nijesu uspjele da u ustanovama sistema javnog zdravstva urade nalaze poput TORCH-a, Double, Triple testa jer su bili deficitarni reagensi za njih, Fond za zdravstveno osiguranje više neće refundirati samo dio novca koji su plaćale u privatnim laboratorijama već stvarne troškove.

Fond za zdravstveno osiguranje obavijestio je udruženje Roditelji da je promijenio Pravilnik kojim je sada definisano da trudnice ali i svi ostali osiguranici refundiraju troškove u stvarnom iznosu za zdravstvene usluge, koje po uputu izabranog doktora nijesu mogli da ostvare u ustanovama javnog sistema zdravstva.

Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja određenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koji je objavljen je u Službenom listu Crne Gore 29. juna ove godine. Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestao je da važi prethodni po kojem su se osiguranim licima refundirali troškovi na osnovu cijena zdravstvenih usluga iz Cjenovnika Fonda.

U maju je portal Roditelji pisao o tome koliko koštaju određeni testovi za trudnice u privatnim laboratorijama širom Crne Gore i kao i o cijenama iz Cjenovnika Fonda, a nakon obraćanja više trudnica koje su ukazovale na velike razlike u cijeni.

Od marta ponovo refundacija samo dijela troškova

Udruženje Roditelji pisalo je direktoru Fonda Seadu Čirgiću i tražilo da se trudnicama omogući refundacija punog iznosa koji plate u privatnim laboratorijama za pojedine analize, ukazujući da su one osjetljiva kategorija koju društvo mora da zaštiti i obezbijedi adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nerijetko se trudnice obraćaju Udruženju Roditelji sa informacijama da u zdravstvenoj ustanovi u koju su upućene da rade neki od ovih testova nema reagensa. Neke testovi poput Double i Triple testa potrebno je uraditi u određenoj sedmici trudnoće zbog čega trudnice ne mogu čekati dobijanje reagenasa već moraju te analize odraditi u privatnoj laboratoriji.

Čirgić je u odgovoru u kojem je naveo da je izmijenjen Pravilnik naveo da očekuje da će njegovo donošenje pozitivno uticati na ostvarivanje prava osiguranih lica tako što će im biti refundirani troškovi u stvarnom iznosu, i to:

  • na ime medicinsko-tehničkih pomagala koja se izdaju na recept, a osiguranici ih nijesu mogli obezbijediti u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi;
  • na ime medicinskih sredstava koja se ugrađuju u ljudski organizam, a osiguranici ih nijesu obezbijedili u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je obavljeno liječenje, ili
  • na ime pruženih zdravstvenih usluga koje po uputu izabranog doktora nijesu mogli da obezbijede kod ugovornih davalaca zdravstvenih usluga.

Kako je objasnio Čirgić, stvarni troškovi biće refundirani na osnovu podnijetog zahtjeva osiguranog lica, dostavljenog računa i druge dokumentacije koja je propisana Pravilnikom.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply