Fondacija Budi Human: Za liječenje šestoro djece 193 hiljade eura

Foto: PR Centar

Fondacija Budi Human je u, proteklih godinu i dva mjeseca, prikupila više od 290 hiljada eura, od čega je sa 193 hiljade eura finansirala liječenje šestoro djece.

Izvršni direktor Fondacije Budi Human, Goran Jovanović, rekao je da je ta organizacija pokrenula izradu aneksa ugovora kojim su definisana pravila pomoći, a da bi, kako je pojasnio, ubuduće pomagali i djeci koja već imaju podršku Fonda zdravstva.

„Karicnom nije sam oboljenje djeteta, to je oboljenje cijele porodice. Iziskuje velike materijalne troškove, kao što su specifična ishrana, ljekovi koji nekad nisu podržani ili plaćeni, razni putni troškovi. To u jednom dijelu plaća Fond zdravstva, ali uvijek postoje neki dodatni troškovi, koje pokriva naša ideja“, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je namjera da Fondacija finansijski podrži djecu oboljelu od karcinoma, od novca prikupljenog tokom Teletona, a koja su pomognuta i od Fonda zdravstva u odgovarajućim iznosima.

„Naša ideja je da se ta djeca pomognu na taj način što će postojati jedna suma koja će se davati djeci. Naša ideja je da ta suma, čim dijete oboli, bude tri hiljade eura i da roditelji mogu odmah da apliciraju Fondaciji i da dobijunovac. Ukoliko se liječe u Beogradu, to bi bilo pet hiljada, a u inostranstvu 15 hiljada eura“, pojasnio je Jovanović.

Iz Fondacije preporučuju roditeljima da kada ispunjavaju zahtjeve postupaju po pravilniku koji se nalazi na sajtu Fondacije i da dostave dokumentaciju.

„Čim roditelji dostave dokumentaciju, stručna komisija koja se sastoji od tri renomirana ljekara, revidira dokumentaciju. Nakon što dobijemo potvrdu komisije, da to dijete zaslužuje pomoć, mi ćemo u skladu sa tim i pomagati“, saopštio je Jovanović.

Iz Fondacije najavljuju humanitarnu akcije Jutarnjom kafom za liječenje mališana. Zamisao je da, pozovu sve crnogorske lokale, hotele, ugostiteljske objekte da taj dan u Podgorici ili u čitavoj Crnoj Gori da se uključe u akciju tokom koje će građani svoju jutarnju kafu platiti slanjem SMS poruke.

“Na taj način ćemo akumulirati sredstva u cilju liječenja neke djece, koja u tom trenutku budu prioritetna“, pojasnio je Jovanović.

On je naveo da je veliki broj djece sa sjevera koja ne znaju da plivaju i da je, kako je saopštio, ideja Fondacije da, saradnji sa hotelima, omogući toj djeci da dođu sa roditeljima u predsezoni i sa stručnim instruktorima nauče da plivaju.

Jovanović je pojasnio da je finansiranje Fondancije jedinstveno i da ta organizacija ne prisvaja sredstva od donacija.

„Svaki euro koji korisnik donira, može da se isprati na našem sajtu. Uspjeli smo da sredstva, koja su donirana putem SMS-a, zajedno sa operaterima i Ministarstvom finansija, oslobodimo od provizije koju operateri treba da uzimaju, kao i PDV-a. Kad neko donira euro, kompletan taj euro ide za liječenje tih mališana. Isto to važi i za uplate na račun“, obasnio je Jovanović.

Fondacija Budi human planira i da pomaže osobama starijim od 21 godinu, ali su za to, kako kažu njeni predstavnici, potrebne finansije.

„Da bi mogli da proširimo svoju djelatnost i za osobe koje su starije od 21. godinu, nama su potrebna sredstva, kako bi mogli da se razvijemo i podržimo te osobe. Prva kompanija koja nam se odazvala i pomogla je Vezuv Vulkano, koji će fondaciju naredne godine pomoći sa značajnim finansijskim sredstvima i olakšati rad“, saopštio je Jovanović.

Predstavnica kompanije Vezuv Vulkano, Marijana Zec kazala je da je Fondacija Budi human svojim postojanjem uradila mnogo za djecu koja su se u najranijem periodu suočila sa opakim bolestima.

„Izražavajući veliko poštovanje prema radu Fondacije, naša kompanija Vezuv je odlučila da pomogne radu Fondacije Budi human tako što će na godišnjem nivou za uspješno funkcionisanje donirati 12 hiljada eura“, saopštila je Zec.

Ta kompanija uručila je lap top izvršnom direktoru Fondacije Budi Human Goranu Jovanoviću.

Izvor: PR Centar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply