Ljigavac zbog bora može biti nebezbjedan za djecu

Popularna igračka ljigavac ili slajm, kako ga nazivaju mališani, veoma je tražena širom svijeta, pa i na tržištu Crne Gore, ali se i za nju ispostavilo da može biti vrlo problematična i nebezbjedna za djecu. Britanci su u osam od 11 uzoraka ljigavca pronašli nedozvoljeni nivo hemikalije bora koja je izuzetno toksična i opasna.

Ljigavac je popularan godinama, ali su zbog sve učestalijih video snimaka zabavnih igara s ljigavcem koji se pojavljuju na YouTubeu i društvenim mrežama, brojni proizvođači odlučili da ove proizvode prodaju po veoma niskim cijenama pa je na taj način ova vrsta zabave dostupna velikom broju djece. Može se kupiti u radnji, ali i poručiti online, ali i ga i djeca prave sama, takođe koristeći bor u različitim oblicima.

Testovi Britanaca pokazali su da je u pojedinim pakovanjima ljigavca nivo bora četiri puta veći od dozvoljenih EU standarda, zbog čega su nadležni pozvali roditelje da pripaze šta kupuju djeci za igru. Testirano je 11 različitih bočica ljigavca koje se prodaju putem Amazona, Smythsa i The Worka. Osam od 11 testiranih ljigavaca su premašili dozvoljene količine bora, a najgori su Toysmith Jupiter Juice, CCINEE Pink Fluffy Slime, Cosoro Dodolu te Crystal Slime Magic Clay.

Bor se inače koristi da bi ova igračka bila ljepljiva. Ljigavac je uz jednostavna upustva s interneta veoma lako napraviti i kod kuće, ali je i u ovoj formi je opasan. Pojedini sastojici potrebni za izradu domaćeg ljigavca, kao što su rastvori za kontaktna sočiva, sadrže boraks koji je napravljen od hemikalije bora.

“Roditelji koji kupuju slajm za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a vlade i prodavci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao”, upozoravaju autori istraživanja štetnih uticaja ljigavaca.

Velike količine bora mogu izazvati upale kože, iritacije, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve i depresiju. Ova hemikalija može naštetiti čak i nerođenoj djeci.
Izvor: Buka

Leave a Reply