Prethodna godina rekordna po broju razvoda

Prošla godina bila je rekordna po broju razvoda u Crnoj Gori za proteklu deceniju. Podaci Monstata pokazuju da je u 2017. sklopljeno više od 3 hiljade brakova, a da je razveden svaki četvrti.

Vjeru u brak prošle godine, prema podacima Monstata, pokazala su 3.272 para. Sa druge strane, u protekloj deceniji najviše razvoda bilo je upravo u 2017. Čak 765 parova pogazilo je onu ‘’u dobru i u zlu’’.

“Statistika razvedenih brakova u 2017. godini bilježi porast broja razvedenih brakova za 8,8% u odnosu na 2016. godinu. Brakovi u kojima je došlo do razvoda, trajali su, u prosjeku, 11 godina. Prosjek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 37, a za muškarce 41 godina. Najviše brakova razvedeno je u Podgorici, a najmanje u Andrijevici. Gusinju, Plužinama i Šavniku”, saopšteno je iz Monstata.

Najveći broj razvedenih ima djecu, što potvrđuje da proširenje porodice nije ključno za opstanak braka. Sa druge strane, mladi koji namjeravaju da uplove u bračne vode vjeruju da je porodica osnov svega i da treba biti spreman na kompromise.

Ohrabrujuće je to da se sve više partnera u Podgorici za pomoć obraća Savjetovalištu za brak i porodicu i da najčešće dolaze u paru.

Na vrata Savjetovališta, pri podgoričkom Domu zdravlj, kucaju najčešće partneri koji imaju problema u komunikaciji i roditeljskom funkcionisanju.

“Najčešće partnerski, ali izuzev partnerskih, takođe bih pomenula probleme vezane za ekonomsku prirodu. Zbog načina, brzine i tempa života koji je nažalost takav kakav jeste bračni partneri supružnici često zanemaruju jedni druge pa se onda to održava izaziva neke sukobe verbalne prirode, u sve većoj trci za boljom egzistencijom, sve manje smo usredsređeni jedni na druge samim tim i na svoju djecu”, kazala je Rajna Raičević iz Savjetovališta za brak i porodicu.

U protekloj godini 42 bračna partnera zatražila su pomoć savjetovališta, a u okviru ove godine taj broj je 26. Podsjećaju da postoji tendencija rasta poziva i dolaska.

“Najčešće su nam se za pomoć obratili u paru,  a mi negdje nastojimo da taj efekat terapije i usluge savjetovališta bude na obostrano zadovoljstvo jer to je garant da će biti uspjeha. Ne možete uvijek da krivite drugog za problem koji postoji u porodici, morate imati stepen tolerancije, na kompromis da ste spremni”, navodi Raičević.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply