Kako da putovanje avionom sa djecom bude lagodnije?

Porodični odmor na kome ćete napuniti baterije, provesti kvalitetno vrijeme sa porodicom i uživati u zajedničkim zabavnim aktivnostima sa djecom jedna je od najljepših stvari na svijetu ali putovanje do destinacije nekim roditeljima predstavlja toliki stres, da se često u avionu, na pola puta do tamo, pitaju da li im je odmor uopšte i bio potreban. Letjenje avionom sa mališanima zaista može biti zahtjevno, ali nekoliko jednostavnih savjeta vam može pomoći da ono protekne bez stresa.

Provjerite šta smijete da unesete u avion

Ukoliko imate malu bebu i planirate da ponesete auto-sjedište, nosiljku, kolica i slično, opšte pravilo je da u avion možete besplatno da unesete dva ovakva predmeta. Nažalost, neke aviokompanije, posebno niskotarifne, se ne drže ovoga i mogu vam naplatiti unošenje drugog, ili čak oba predmeta. Zato se raspitajte kakva su pravila aviokompanije kojom letite.

Planirajte unaprijed

Pripremite unaprijed dovoljne količine osnovnih potrepština za put: vlažne maramice, pelene, grickalice i dodatna odjeća su obavezni. Vlažne maramice možete iskoristiti odmah po ulasku u avion i dobro očistiti sjedište i stočić koji ćete koristiti, a potrudite se da uvijek imate više pelena od količine koja vam je potrebna, za svaki slučaj, jer aviokompanije uglavnom nemaju praksu da ih drže u avionima. Ukoliko su vam djeca izbirljiva kada je hrana u pitanju, velike su šanse da im se avionski obrok neće svidjeti. Gladna djeca su nervozna djeca, zato se potrudite da im ponesete dovoljno grickalica, koje možete kupiti i na aerodromu – keks, upakovano sušeno voće i slično. Slatkiši možda nijesu najzdravija opcija, ali budući da im pričinjavaju radost, čokoladica ili neka druga manja poslastica mogu smiriti djecu. Naravno, pazite da ne pretjerate sa šećerom, da ne biste izazvali suprotan efekat. Dodatna odjeća je obavezna, ne samo zbog toga što mališanima može biti hladno u kabini, već i zbog mogućnosti da u malom prostoru nešto proliju po sebi i isprljaju se.

Posjeta toaletu prije poletanja

Kada ih pitate da li im se ide u toalet, djeca će gotovo uvijek odgovoriti – ne! To ih neće spriječiti da nakon pet minuta dignu paniku i počnu da trupkaju svojim nožicama, požurujući vas da ih hitno odvedete tamo. Zato je najbolje da neposredno prije ukrcavanja obavezno posjetite toalet, za svaki slučaj. Kada uđete u avion, toalet vam neko vrijeme, tokom polijetanja, neće biti dostupan, već ćete morati da na svom mjestu sačekate znak da možete da se odvežete.

Sjedište

Ukoliko vam je dijete osjetljivo i letjenje kod njega izaziva mučninu, raspitajte se da li možete da dobijete sjedište u prednjem dijelu kabine. Ako je dijete dovoljno staro da pije ljekove protiv mučnine, spremite ih u torbu, neka uvijek budu spremni za slučaj nužde.

Potrudite se da dijete sjedi pored prozora. Osim što će mu biti zanimljivije da posmatra oblake i predjele ispod, biće sigurnije, jer ukoliko sjedi do prolaza, mogu da ga povrijede drugi putnici u prolazu ili kolica sa hranom i pićem.

Iskoristite mogućnost ranijeg bordinga

Zamolite osoblje na aerodromu da se u avion ukrcate ranije i bez stresa se smjestite na svoja sjedišta. Ovo je inače praksa, roditelji sa malom djecom uvijek imaju prednost tokom bordinga.

Ne štedite na igračkama

Svom djetetu ponesite najdraže igračke, omiljeno ćebence ili jastuk, sveske, bojanke i flomastere, a ukoliko ste u mogućnosti, kupite pred put i neku sitnicu, kao iznenađenje. U današnje vrijeme obavezni su i Kindle, iPad ili tablet, koje ćete napuniti zabavnim sadržajima pred put. Ne zaboravite USB kabl, pošto mnoge aviokompanije sada imaju USB portove preko kojih tokom leta možete da punite svoje uređaje. Ipak, nemojte praviti početničku grešku i dati djeci pristup svim zabavnim sadržajima na početku leta. Mnoga djeca su oduševljena zbog činjenice da lete i treba to da iskoristite. Pustite ih da gledaju oblake, da pričaju o avionu, o tome šta rade piloti u stjuardese, a tek kada im ponovo postane dosadno, krenite da vadite tajna oružja, ali jedno po jedno.

Pripremite se na namrgođene poglede

Ukoliko putujete sa bebom kojoj let ne prija ili koja prolazi kroz neku od faza kao što je rast zubića, nažalost, može se desiti da veći dio leta vašem dijete neutješno plače. Ako ne pomažu igračke i pjesmice, možda bi zaista samo trebalo da se pomirite sa situacijom i da na umu imate da ma koliko da je dug, vaš let ima kraj. I da ljude koji vas mrzovoljno i bez razumijevanja gledaju vjerovatno nikada više nećete sresti. Zato, pokušajte da se ne nervirate previše, jer se vaš stres dodatno prenosi da bebu.

Pripremite se za poletanje i sletanje

Prilikom poletanja i sletanja dolazi do nagle promjene pritiska, koja kod odraslih i djece može izazvati nelagodnost ili bol u ušima. U zavisnosti od uzrasta, pripremite djeci cuclu, flašicu, bombonu ili lizalicu, čijim sisanjem će smanjiti nelagodnost.

Izvor: travelmagazine.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply