Pravljenje poslastica kao terapija: Sedmogodišnji dječak ovako komunicira sa svijetom

Uroš Živković iz Prnjavora ima sedam godina, i svojim ukusnim poslasticama komunicira sa svijetom. Uki je dijete sa Degručijevim sindromom, i pronašao je predivan način da kaže šta misli i osjeća. Kuhinja i pravljenje slastica njegova je oaza mira.

Od svoje treće godine sa majkom Tanjom u kreativnoj radionici pravi razne čokoladne slatkiše.

Tanja Živković da je cijela ideja o čokoladnoj bajci nastala jer su htjeli da osmisle kreativni kutak bi zaokupili Ukijevu pažnju i njegov život ispunili stvarima koje ga uveseljavaju i čine srećnim. Sve je nastalo u saradnji sa Ukijevim ljekarima.

„Naš cilj je da Uroš odrasta kao i svako drugo dijete, srećno i zadovoljno. Uroš ima jedan od najređih sindroma na svijetu, Degručijev sindrom. Pošto Uki ne govori ovo je jedan od načina da komuniciramo sa svijetom. Pravljenje čokoladica i slatkiša pomaže nam da kanališemo sve vibracije, kao i boje, mirise i emocije iz Uroševog tajanstvenog života, koje on upija iz sopstvenog okruženja, i pretvaramo u jednu od najljepših čokoladnih bajki“, rekla je za portal Buka, Ukijeva majka.

Ona smatra da na svijetu postoje dvije grupe ljudi – Jedni uživaju u slatkišima jedući ih, a drugi uživaju stvarajući od njih umjetnost.

„Sve što radite morate da radite s ljubavlju. Tako je i sa nama dvoma. Često nam kažu da smo jedan od najneobičnijih kuvarskih dvojaca. Uroš uživa dok pravimo čokoladice ili bilo koji drugi slatkiš iz naše bajke. Važno je da djetetu zaokupite pažnju i da ga navedete na saradnju. Uroš nije kao svako drugo dijete, on ima svoj svijet, samo njemu prepoznatljiv i osoben. Biti različit na bilo koji način danas je mnogo teško. Uroš je zbog svoje različitosti dugo bio neshvaćen od svoje okoline i svojih vršnjaka“, priča Tanja.

Ona dodaje da su uz pomoć Ukijeve čokoladne bajke u značajnoj mjeri taj odnos promijenili i danas Uki sa svojim različitostima plijeni pažnju svojih drugara u vrtiću i okolini u kojoj se pojavi. Njihov cilj je da pomjere granice o predrasudama i da svako dijete uživa u svom djetinjstvu.

„Čokolada je naša strast. Uživamo dok pravimo i smišljamo nove oblike i ukuse pralinica. U protekle tri godine napravili smo preko 50 različitih vrsta i oblika pralinica. Danas kada se sjetimo naših početaka i prve pralinice koju smo napravili, veselo se nasmijemo. Svaki dan pokušavam da smislim neki novi slatkiš ili čokoladicu kojim bih obogatila Ukijevu čokoladnu bajku. U prosjeku u kuhinji sam svaki dan oko 8 sati. Ako se spremamo za neki sajam ili neki drugi događaj, onda sam tamo po 12 i više sati. Prošle godine, kada smo spremali prvu Ukijevu čokoladnu izložbu, u kuhinji sam bila i po 20 sati bez prekida. Za taj događaj smo napravili preko 1500 pralinica i poklonili ih Ukijevim drugarima“, kaže Tanja.

Ona nam je rekla da Uroš najviše uživa u pravljenju čokoladnih anđela.

„To je njegova omiljena čokoladica, jedna od prvih koje smo napravili. Otkrićemo da je to kombinacija crne čokolade, đumbira i cimeta“, ističe Tanja.

Ona kaže da svi mi imamo mali svijet i oko njega kineski zid, kao što kaže pjesma…

„Naš cilj je da Ukijeva čokoladna bajka gradi mostove koji će našeg Ukija da povezuje sa ostatkom svijeta. Djeca poput Uroša na ovaj svijet su došla s razlogom i naša misija je da im obezbijedimo priliku da ga pokažu“, kaže majka ovog dječaka.

Tanja kaže da se indigo djeca odlikuju brzom logikom, posebnom nadarenošću, dubokim emocijama, kreativnošću i neprihvatanjem autoriteta.

„Kao i svi roditelji u početku smo bili zbunjeni. Želja mog muža i mene je da Ukijev svijet učinimo boljim, i u tome uspijevamo. Veliku ljubav i podršku mu pružaju i njegova dva brata Stefan i Miljan. Ukijev svijet je čaroban, on obožava prirodu, raduje se žutom maslačku i šarenim leptirima“, kaže Tanja Živković.

Izvor: Buka

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply