Ombudsman traži da bude riješen problem prevoza đaka

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pozvala je Ministarstvo prosvjete da riješi problem nepostojanja prevoza za učenike iz sela Krševo, koje se nalazi u gradskoj opštini Tuzi, kojima nije obezbijeđen đački prevoz do Osnovne škole “Mahmut Lekić” i Gimnazije 25. maj, zbog čega moraju da pješače devet kilometara.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković je u mišljenju istakla da je na indirektan način ovoj djeci otežan pristup obrazovanju. Dva učenika iz ovog sela idu u osnovnu školu, dok su dva gimnazijalci.

Mijušković je tokom ispitnog postupka zatražila pojašnjenje od Ministarstva prosvjete kojim, međutim, nije zadovoljna. Objasnila je da je iz Ministarstva rečeno da pravo na participaciju prevoza u prigradskom saobraćaju ostvaruju učenici osnovne i srednje škole koji putuju pet i više kilometara do škole, shodno pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza.

“Zaštitnik zapaža da pravilnik ne predviđa na koji način je moguće ostvarivanje prava na participaciju učenika gdje nema organizovanog prevoza, iako je Ministarstvu prilikom donošenja pravilnika bilo poznato da ovakvi slučajevi i životne situacije postoje na seoskim područjima”, istakla je Mijušković.

Ministarstvo prosvjete je, kaže ona, ispoljilo veoma neutralan i suzdržan stav prema ostvarivanju prava na participaciju prevoza učenika. Ovakav odnos resora, kako je dodala, ukazuje na formalistički pristup u tumačenju propisa.

“U konkretnom slučaju nema organizovanog prigradskog prevoza, i učenici ne mogu ostvariti participaciju za prevoz”, rekla je ona.

Zatražila je od Ministarstva prosvjete da preduzme mjere i radnje kako bi se učenicima koji putuju od sela Krševo do škole obezbijedio prevoz i pravo na participaciju u školskoj 2018/2019. godini, ali i da u okviru svojih nadležnosti obavi analizu stanja u organizaciji prevoza za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori. Svim učenicima, kategorična je Mijušković, treba da se obezbijedi pravo na participaciju prevoza. Negodovala je što pitanje prevoza đaka kao segment pristupa obrazovanju u Crnoj Gori nije uređeno na adekvatan način.

Ministarstvo prosvjete je dužno da zaštitniku dostavi izvještaj o preduzetim i namjeravanim aktivnostima na izvršenju preporuke u roku od 60 dana od dana prijema ovog akta.

Izvor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply